elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació facilita l'execució del Pla Obert a 44 municipis de la Serranía, l'Hoya, el Rincón i la Plana Utiel-Requena

La Diputació facilita l'execució del Pla Obert a 44 municipis de la Serranía, l'Hoya, el Rincón i la Plana Utiel-Requena
  • El president, Vicent Mompó, i la vicepresidenta Natàlia Enguix obrin la jornada tècnica celebrada a la sala El Mercado de Buñol per a acostar a les comarques el major programa inversor de la història de la institució

MÉS FOTOS
La Diputació facilita l'execució del Pla Obert a 44 municipis de la Serranía, l'Hoya, el Rincón i la Plana Utiel-Requena - (foto 2)
La Diputació facilita l'execució del Pla Obert a 44 municipis de la Serranía, l'Hoya, el Rincón i la Plana Utiel-Requena - (foto 3)

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, i la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació, Natàlia Enguix, han obert este dimarts a Buñol la tercera de les quatre jornades tècniques per a facilitar als responsables locals l'execució del Pla Obert d’Inversions. La sala polivalent El Mercado ha acollit una trobada en el qual alcaldes, alcaldesses i personal tècnic dels ajuntaments de l’Hoya de Buñol-Chiva, la Serranía, el Rincón de Ademuz i la Plana Utiel-Requena han plantejat les seues consultes sobre el major programa inversor de la Diputació, amb 340 milions per als municipis i 10 per a les mancomunitats en els pròxims quatre anys.

El president Mompó ha agraït la presència de representants de fins a 44 municipis, la qual cosa demostra “la connexió existent entre esta Diputació i les comarques valencianes”. “Un dels grans objectius de la legislatura era acostar la institució als municipis, i encontres com este de Buñol demostren que no és només una declaració d'intencions, que estarem sempre a la disposició dels alcaldes i alcaldesses per a facilitar-los el treball i ser tots més eficaços”. “Busquem eliminar burocràcia i ser més eficients, però, sobretot, no volem que els diners assignats a cada ajuntament hagen de tornar a la Diputació; volem que es quede fins a l'últim cèntim als pobles en forma de millores per als seus veïns i veïnes”, ha afegit Mompó.

Quant a les novetats del Pla Obert, que els responsables provincials han volgut explicar detalladament a cada ajuntament, Mompó ha destacat que “un dels principals avantatges és que els alcaldes no hem de fer un exercici de futurologia, com succeïa en anteriors plans, en els quals no tenies molt de temps per a decidir a què es destinaven les inversions”. En este sentit, el president ha assegurat que “l'ampliació de terminis i tindre a disposició els recursos en tot moment permet no sols planificar, sinó fer front a qualsevol contingència que puga aparéixer en el camí, com hem vist amb la pandèmia, incendis i danes”.

Per part seua, la vicepresidenta Enguix ha assenyalat que amb estes jornades “volem explicar el funcionament i la tramitació del pla i conéixer tant els dubtes com les inquietuds del personal que ha de portar avant els projectes subvencionats per la Diputació, amb l'objectiu de resoldre totes eixes qüestions i quedar a la disposició dels municipis per a ajudar-los en el procés d'execució de les obres”. Natàlia Enguix recorda que la primera convocatòria de l'any eixirà a l'abril i que des de l'àrea de Cooperació que dirigix es farà “tot el que estiga a les nostres mans per a millorar uns nivells d'execució que, en el cas de l'últim pla de l'anterior govern, encara té 100 milions d'euros pendents d'executar”.

Enguix ha posat l'accent que el Pla Obert “és el pla inversor amb la major dotació econòmica en la història de la Diputació, la qual cosa permetrà als ajuntaments disposar de més diners del que han tingut mai per a millorar les seues instal·lacions i serveis”.

La legislatura de l'aigua

Natàlia Enguix ha indicat, abans de presentar als tècnics del servei de Cooperació, que esta és la legislatura de l'aigua, en referència no sols a les ajudes que arribaran als consistoris des de l'àrea del cicle integral que dirigix Paco Comes, sinó a la inclusió de les actuacions hídriques com a part important del Pla Obert, ja que els municipis “hauran de destinar almenys un 10% dels diners que reben de la Diputació a esta mena d'obres de millora de la xarxa d'aigua potable, un bé de primera necessitat que no podem oblidar per responsabilitat amb els ciutadans”.

A continuació, l'equip tècnic liderat per Pedro Domingo i compost per Jorge Cuñat, Llúcia Imbernón, Jorge Gil i María Argüelles ha donat resposta a les qüestions plantejades pels responsables dels 44 ajuntaments convocats, algunes d'elles vinculades amb l'aigua i la resta d'incentius del Pla Obert, però també sobre els terminis de presentació i convocatòries anuals, els projectes subvencionables al cent per cent, les pròrrogues d'obres incloses en anteriors plans que no van poder executar-se en el temps establit o el nou pla de nuclis que va anunciar la vicepresidenta Enguix i que veurà la llum quan s'actualitze el padró.

L'amfitriona de la trobada, Virginia Sanz, ha agraït “l'acostament de la Diputació als municipis, especialment a Buñol, on en pocs mesos ens han visitat diverses vegades per a interessar-se per temes com l'oficina comarcal o els usos del cotxeró de l'àrea de Carreteres”. “Per als pobles que no tenim recursos per a grans infraestructures, este pla d'inversions és fonamental; i si a més se'ns facilita la tramitació i ens resolen els dubtes encara millor”, continua l'alcaldessa, qui aposta per “demostrar que podem ser tots eficaços a l'hora de traduir les ajudes de la Diputació en millores reals per a les nostres veïnes i veïns”.

Els alcaldes i alcaldesses coincidixen en la major flexibilitat d'un pla que els concedix més facilitats a l'hora de planificar i executar els projectes, al mateix temps que agraïxen l'acostament del nou govern provincial als municipis i comarques.

Comarques d'interior

Un total de 44 ajuntaments de l’Hoya de Buñol-Chiva, la Serranía, el Rincón de Ademuz i la Plana Utiel-Requena han sigut convocats a la tercera jornada tècnica per a acostar el Pla Obert a les comarques. En xifres, els nou municipis de l’Hoya de Buñol-Chiva es repartiran prop de 13 milions d'euros en els pròxims quatre anys, 2,9 milions més que en l'anterior legislatura; la Serranía té assignats 19,1 milions, 2,6 més; el Rincón de Ademuz quasi sis milions, 586.000 euros més que amb els últims plans de l'anterior executiu; i la Plana Utiel-Requena 11,9 milions, 900.000 euros més que amb els plans bianuals de l'anterior legislatura.

Tots els municipis disposaran de més diners amb el nou programa inversor de la Diputació, mentre que pobles com Requena, Alpuente i Andilla, que compten amb aldees o pedanies, disposaran de línies complementàries d'inversió a través del Pla de Nuclis.

Les jornades tècniques del Pla Obert d’Inversions finalitzaran este dimecres, 6 de març, amb la cita programada a Carcaixent, on està prevista l'assistència dels responsables locals de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, l'Horta Sud i el Valle d'Ayora-Cofrentes.

Pla Obert d’Inversions

El nou Pla Obert d’Inversions de la Diputació de València comptarà amb tres convocatòries anuals d'acceptació dels projectes, que ja poden presentar els ajuntaments una vegada aprovat el pla en el ple de gener, sis mesos abans del que es va aprovar el Pla d'Inversions 2022-23. El programa manté l'autonomia d'alcaldes i alcaldesses a l'hora de decidir les actuacions que necessiten els seus municipis, al mateix temps que incentiva les millores en les xarxes d'aigua potable, les iniciatives d'urbanisme amb perspectiva de gènere i, en general, tots els projectes innovadors i arriscats que transformen les comarques valencianes. Els millors projectes, des del punt de vista de les bones pràctiques, seran reconeguts anualment per la Diputació.

Els tècnics provincials de l'àrea de Cooperació animen als alcaldes i alcaldesses, així com al personal dels ajuntaments que s'encarregue dels processos, a consultar telefònicament qualsevol dubte que tinguen respecte al pla i als projectes que desitgen presentar, per a assegurar-se que no sorgixen obstacles durant les tramitacions i es perd temps de gestió. Recorden que la major part de les actuacions “poden ser subvencionables al cent per cent, bé per estar incloses en l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament, o per estar relacionades amb el cicle de l'aigua, les zones verdes, l'urbanisme sostenible o les instal·lacions esportives”.

Els problemes detectats en els anteriors plans d'inversió “s'han tingut molt en compte a l'hora d'aprovar el nou Pla Obert, un programa quadriennal que no sols recull el major esforç inversor en la història de la Diputació, sinó que oferix als ajuntaments tot tipus de facilitats per a planificar les seues necessitats i presentar-les en qualsevol moment, contribuint al fet que no es precipiten a l'hora de decidir les obres i sobretot a executar-les de la manera més àgil possible una vegada estiguen aprovades”, conclou Enguix.

Pujar