elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació coordinarà la lluita contra el mosquit tigre en els espais naturals dels municipis afectats

La Diputació coordinarà la lluita contra el mosquit tigre en els espais naturals dels municipis afectats
  • El president Gaspar s'ha reunit amb els responsables locals de Puçol, El Puig, Rafelbunyol i La Pobla de Farnals i avança un pla d'acció i prevenció per a fer front a este problema mediambiental

MÉS FOTOS
La Diputació coordinarà la lluita contra el mosquit tigre en els espais naturals dels municipis afectats - (foto 2)

La Diputació de València coordinarà la lluita contra el mosquit tigre en els espais naturals dels municipis afectats, especialment zones humides com les marjals que ocupen el terme de diferents localitats de la província. Així ho ha avançat el president de la corporació, Toni Gaspar, després de reunir-se este dissabte amb els responsables locals de Puçol, El Puig, Rafelbunyol i La Pobla de Farnals, quatre consistoris de L'Horta Nord que han sol·licitat ajuda a la Diputació enfront de la propagació de l'insecte.

Durant la trobada, en la qual han participat les alcaldesses de Puçol, Paz Carceller, i El Puig, Luisa Salvador, l'alcalde de La Pobla de Farnals, Enric Palanca, i el regidor de Serveis Urbans i Agricultura de Rafelbunyol, Santiago Bellver, el president Gaspar ha destacat la importància de “la coordinació entre la Diputació i els municipis afectats no sols per a fer front a la problemàtica del mosquit tigre sinó també per a previndre la seua propagació de manera conjunta”. I això és el que farà la corporació provincial, que després del diagnòstic previ de la situació posarà en marxa “un pla d'acció i prevenció en espais naturals que coordinarà l'àrea de Benestar Social”.

Al marge del paper de coordinació que assumirà l'ens provincial, el president ha recordat als responsables locals el mecanisme a través del qual els consistoris poden sol·licitar ajudes per a fer front a estes plagues. En paraules de Gaspar, “la Diputació és conscient que la competència en les zones urbanes és dels ajuntaments, però també tenim clares les molèsties que generen estos problemes de salut pública en molts municipis i el seu entorn i és la nostra intenció contribuir perquè disposen de les eines oportunes, en compliment de la normativa de la Direcció General de Salut Pública, per a fer front a les plagues”.

En este sentit, l'àrea de Benestar Social que dirigix Pilar Sarrión ha reforçat enguany la lluita contra el mosquit tigre i altres vectors en ampliar les seues ajudes per a campanyes de salut pública als municipis de menys de 20.000 habitants que sol·liciten les subvencions, que en total compten amb una dotació de 350.000 euros per a la desratització i desinfecció d'edificis municipals i clavegueram i control d'insectes com la mosca negra i el mosquit tigre.

Campanyes de salut pública

La Diputació convoca anualment una línia de subvencions per a ajuntaments i entitats locals menors destinada a la realització de campanyes de salut pública. En 2020, l'ajuda anava dirigida als municipis de menys de 10.000 habitants, amb una dotació pròxima als 250.000 euros. Enguany, la corporació ha decidit ampliar-la als consistoris de menys de 20.000 habitants que sol·liciten les ajudes, amb una inversió global que supera els 350.000 euros.

Amb l'objectiu de contribuir a la millora de les condicions sanitàries de la població, l'àrea provincial de Benestar establix dos tipus de campanya, una destinada al control de vectors com la mosca negra i el mosquit tigre i a frenar la seua expansió i una altra per a desratitzar i desinfectar edificis municipals i clavegueram.

Cada municipi sol·licita l'ajuda per a una d'estes campanyes i rep la subvenció amb un criteri inversament proporcional al seu nombre d'habitants, amb una quantia màxima de 2.500 euros. En el cas dels municipis de L'Horta que han sol·licitat la reunió amb el president de la Diputació, La Pobla de Farnals ha rebut 4.200 euros entre les dos últimes convocatòries; Rafelbunyol una mica més de 3.200 euros; i Puçol 2.500 euros de la subvenció d'enguany, ja que en 2020 no va poder presentar-se en tindre més de 10.000 habitants. En el cas de El Puig, no ha sol·licitat ajudes per este concepte en els dos últims exercicis.

Pujar