elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El ple de la Diputació aprova 140 milions d'euros en el nou Pla d'Inversions

El ple de la Diputació aprova 140 milions d'euros en el nou Pla d'Inversions
  • Este programa presenta importants novetats per al bienni 2020-21, amb un increment exponencial del finançament en les 15 comarques

MÉS FOTOS
El ple de la Diputació aprova 140 milions d'euros en el nou Pla d'Inversions - (foto 2)

Els municipis i mancomunitats de la província rebran 144 milions d'euros de la Diputació de València per a millorar les seues infraestructures i serveis. El Pla d'Inversions 2020-21 de la corporació provincial, aprovat en el ple d'abril, contempla esta aportació històrica que es repartirà entre els ens locals de les 15 comarques.

Estes quantitats oscil·len entre els 20.220.000 euros de La Ribera Alta i els 2.800.000 euros que corresponen als municipis i la mancomunitat del Rincón de Ademuz. L'Horta rebrà en global més de 32 milions d'euros, dels quals 16,7 milions pertanyen a L'Horta Sud i 15,3 milions a L'Horta Nord. Per part seua, La Ribera Baixa disposarà de més de 8 milions d'euros, que sumats a la dotació de la Ribera Alta aproximen els fons totals per a la Ribera als 30 milions.

En el bloc de les comarques amb major nombre de municipis, a La Vall d'Albaida li corresponen 14.390.000 euros; La Safor rebrà 14.246.000 euros; El Camp de Túria disposarà de prop d'11 milions d'euros; La Costera superarà els 9 milions; La Serranía s'aproxima als 8 milions d'euros i El Camp de Morvedre repartirà entre els seus municipis i mancomunitats 6.160.000 euros.

Entre les comarques d'interior, Requena-Utiel rebrà 5.660.000 euros, La Hoya de Buñol-Chiva té assignats 5.130.000 euros i La Canal de Navarrés comptarà amb prop de 4 milions d'euros, pels 3.335.000 euros que invertirà la corporació en els set municipis del Valle de Ayora-Cofrentes.

Igualtat i justícia social

El repartiment és el resultat d'una nova fórmula que ha tingut en compte els plantejaments d'anteriors plans com el PPOS i el SOM, integrant criteris nous que busquen reforçar valors com la justícia social, la igualtat i els objectius de desenvolupament sostenible inclosos en l'Agenda 2030 d'Europa. D'esta forma, als paràmetres de població, superfície, valor marginal, desocupació i cost efectiu per la prestació de serveis s'afigen uns altres com el desenvolupament de plans urbans estratègics, formar part del Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia, comptar amb litoral marítim, l'esforç fiscal i els plans d'Igualtat i Mobilitat Urbana.

En paraules del vicepresident i diputat de Cooperació Municipal i Cohesió Territorial, Carlos Fernández Bielsa, "este és un pla modern que unifica els programes d'inversió als nostres pobles, des de la igualtat d'oportunitats i amb noves iniciatives per a millorar la societat des de la política". Per exemple, l'aposta decidida per "fomentar models de creixement sostenible i entorns saludables, que es traduïx a destinar un 10% del pla, 14 milions d'euros, a incentivar projectes de sanejament, energia neta, innovació o ciutats intel·ligents que generen recursos per a avançar cap a un futur millor".

Reactivar l'economia local

El responsable de Cooperació destaca que el nou Pla d'Inversions és "fruit de l'esforç i el diàleg entre totes les àrees del govern de la Diputació, recollint la sensibilitat d'alcaldes i alcaldesses amb l'objectiu de pal·liar els obstacles i les febleses històriques dels municipis de la província, especialment dels més xicotets".

En la línia de la gestió marcada pel president Toni Gaspar, que pretén dotar de major liquiditat i autonomia als ens locals treballant conjuntament amb la Generalitat i els ajuntaments, este Pla d'Inversions basat en l'objectivitat i l'equitat comptarà amb el major pressupost de la història i, com explica el vicepresident Bielsa, responsable de Coordinació Institucional i Cohesió Territorial, "permetrà que tinguem municipis millor finançats per a afrontar reptes en matèria cultural, benestar, educació, patrimoni i desenvolupament econòmic en general".

L'equip de govern provincial ha centrat els seus esforços durant l'estat d'alarma a garantir, d'una banda, la liquiditat dels municipis per a fer front a la crisi de la COVID-19, i per una altra, en la preparació de l'escenari posterior a l’estat d'alarma per a reprendre immediatament l'activitat, cas de la posada en marxa dels projectes d'este Pla d'Inversions que servirà per a "reactivar l'economia dels municipis valencians".

El Pla d'Inversions 2020-21 de la Diputació de València té una dotació global de 144 milions d'euros, dels quals prop de 139 milions es repartiran entre 261 municipis de la província, al voltant d'1.250.000 euros entre les 3 entitats locals menors existents i altres 4 milions d'euros que arribaran a les 25 mancomunitats valencianes, en funció de la seua activitat i els municipis als quals representen. Les 5 grans ciutats, València, Torrent, Paterna, Gandia i Sagunt, comptaran igualment amb ajuda de la Diputació per a finançar projectes singulars. 

Pujar