elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Set detinguts a València per una xarxa que sextorsionaba a les seues víctimes amb l'"estafa del sicari"

Set detinguts a València per una xarxa que sextorsionaba a les seues víctimes amb l'"estafa del sicari"
    MÉS FOTOS
    Set detinguts a València per una xarxa que sextorsionaba a les seues víctimes amb l'"estafa del sicari" - (foto 2)

    La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació “Quilombeda” ha detingut i investigat a nou persones, establides a València, Cantàbria i Valladolid, pertanyents a una organització criminal que sextorsionaba a les seues víctimes, després d'haver sol·licitat estes, contactes de dones a través d'internet.

    Durant el desenvolupament de l'operació, els agents han localitzat a 32 persones perjudicades, arribant l'import estafat a un total de 40.000 euros.

    L'operació es va iniciar al març del passat any quan una de les víctimes va posar una denúncia davant la Guàrdia Civil, manifestant que havia sol·licitat a través d'internet, contactes amb dones i que pocs dies després, va rebre amenaces per missatgeria mòbil exigint-li diners a canvi de no enviar-li al seu domicili un sicari.

    En estes amenaces se li insinuava que si no realitzava el pagament del que sol·licitaven prendrien accions contra ell com a pallisses i fins i tot l'assassinat. Esta persona va arribar a realitzar transferències per un import de 12.000 euros.

    Estafa del sicari

    Per a això, els autors realitzaven les estafes sota el mètode delictiu conegut com la “estafa del sicari”, el qual consistix en un xantatge que comença quan els delinqüents introduïxen anuncis falsos en pàgines web dedicades a contractar servicis de contactes amb dones.

    Una vegada que la víctima contracta este tipus de servicis reben mitjançant missatges o fins i tot trucades telefòniques amenaces de mort per part d'un suposat sicari i els demanen que paguen una suma de diners per a evitar ser assassinat o ferit.

    Quan es fan amb els diners estafats el redirigixen a comptes bancaris que ells controlen com són o compren comptes bancaris de terceres persones vulnerables sota comissions o engany previ.

    Ofertes de treball

    Així mateix, els autors es dedicaven també a les estafes associades a falses ofertes de treball a través d'internet, xarxes socials, etc. Les seues víctimes interactuaven amb ells a través de trucades telefòniques, missatges, etc., després d'arribar a un suposat “acord”, les seues víctimes remetien còpia dels seus documents personals DNI, així com nombres de comptes bancaris.

    Ja amb la documentació en el seu poder, els membres de l'organització donaven d'alta servicis de telefonia i comptes bancaris, tot això amb els documents de les seues víctimes que es van interessar pels anuncis d'ocupació.

    Com a resultat de l'operació, s'ha detingut i investigat a set persones a València. En una segona fase d'explotació també s'ha investigat a altres dos integrants de l'organització a Cantàbria i Valladolid.

    Als presumptes autors dels fets se'ls atribuïx els suposats delictes d'extorsió, amenaces, estafa, suplantació d'identitats, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

    Consells per a no ser víctimes d'una estafa a través d'internet

    Visitar pàgines de contactes en línia pot ser una experiència comuna per a moltes persones, però és important prendre precaucions per a protegir la teua privacitat i seguretat.

    Informació personal limitada: no reveles massa informació personal en el teu perfil públic. Evita proporcionar detalls com la teua adreça exacta, número de telèfon, lloc de treball o informació financera.

    Verificació de perfils: algunes plataformes de cites oferixen funcions de verificació de perfils. Utilitza estes funcions si estan disponibles, ja que poden ajudar a garantir que estàs interactuant amb persones reals.

    Cautela amb la informació financera: mai compartisques informació econòmica amb persones que conegues en línia. Ves amb compte amb les persones que sol·liciten diners o altres favors financers.

    Revisa ressenyes i comentaris: abans de registrar-te en una nova plataforma de cites, investiga i llig ressenyes d'altres usuaris per a obtindre una idea de la reputació i seguretat de la plataforma.

    Recorda que la clau és ser cautelós/a i estar atent/a a possibles riscos.

    No seguisques les indicacions del missatge rebut: no importa l'esborronadors que siguen les amenaces, no seguisques les instruccions proporcionades pels delinqüents.

    Reporta el número: denúncia el número des del qual se t'està amenaçant i, després de fer-ho, bloqueja el contacte per a evitar més comunicacions.

    No compartisques dades personals ni bancàries: els delinqüents poden usar qualsevol informació que els proporciones en contra teua.

    Recopila evidències: si l'assetjament persistix, reunix totes les proves possibles, com a captures de pantalla, gravació d'àudios o crides, etc. i realitza una denúncia presencial davant les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

    Pujar