elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Descobreixen un tram de l’acueducte de la Valldigna que estava amagat entre la vegetació

Descobreixen un tram de l’acueducte de la Valldigna que estava amagat entre la vegetació
  • Feia 50 anys que les arcades no es veien en estar cobertes per la vegetació

Els monjos cistercencs del Monestir de la Valldigna, situat a Simat de la Valldigna, van construir un sistema de canalitzacions per abastir-se d’aigua de la Font del Cirer, rica en propietats mineromedicinals.

Amb eixe objecte, van bastir un aqüeducte, el 1746, del qual s’ha descobert un nou tram que estava totalment cobert de vegetació. La troballa ha estat protagonitzada pel taller municipal d’ocupació, Ecosimat III, que està fent uns treballs de neteja de la ruta turística anomenada «Senda dels Burros» o «Camí de les Foies». Amb aquesta, són 4 les arcades trobades, 3 de les quals han estat restaurades per en els darrers anys.

El primer arc té una longitud de 30 metres i un metre d’espessor, per 7 metres d’alçada en la part central. El segon tram d’arcades està a uns 200 metres del primer, té vora 40 metres de longitud i les seues mesures són iguals que les de la primera arcada. Les parets grosses es van construir amb pedra i argamassa d’arena, argila i cal, i els seus arcs són de rajola d’argila endurida.

Amb aquesta intervenció, l’Ajuntament de Simat, per mitjà del taller ocupacional Ecosimat III i la Regidoria de Medi Ambient, pretén obrir una nova senda per accedir a la «nova» arcada del segle XVIII. «Es tracta, segons el regidor de Medi Ambient, Josep Gregori, de netejar i condicionar la zona per fer una ruta circular junt amb el Camí dels Burros».

La quarta arcada feia uns 50 anys que no es podia veure perquè la vegetació va cobrir-la completament i el seu accés és força complicat. L’arcada, retrobada i recuperada, està en un bon estat de conservació i està construïda, igual que les altres, amb maçoneria i taulell de fang dur.

La nova arcada trobada “se suma al nostre patrimoni cultural i demostra el ric i variat patrimoni hídric que té Simat i la Valldigna”, declara l’alcalde, Víctor Mansanet, qui assegura que la senda on es troba aquesta joia arquitectònica “és històrica i accessible no només per a senderistes, sinó també per a turismes i famílies que vulguen explorar eixa zona”.

Les Arcades de Simat poden visitar-se per la senda històrica que uneix el municipi amb la Font del Cirer, un paratge natural que forma part d’una micro-reserva de flora amb valuoses espècies protegides, moltes d’elles endèmiques d’aquesta zona, des d’on es pot contemplar la Valldigna fins a la línia del mar. La ruta, senyalitzada com a PR-CV 51, recorre uns 3 quilòmetres, la majoria pel barranc de l’Abadejo, i pot seguir-se pel mapa editat per l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Simat de la Valldigna.

El quart arc, trobat per l’equip del taller ocupacional Ecosimat III, estava amagat per una atapeïda vegetació que creix en el llit del barranc. L’alumnat està eliminant algunes plantes i arbres, així com consolidant-ne altres. El seu treball consisteix en el «desbrossament de plantes herbàcies, arbustives i llenyoses, i en la poda de branques i tala d’arbres secs», indica l’edil simater, Josep Gregori, qui afegeix que «amb la llenya tallada es col·loquen faixes per a evitar l’erosió». L’alumnat també recull el fem i les deixalles que alguns turistes deixen en el camí.

 

Pujar