elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un mes dedicat a la nostra música i les nostres tradicions populars

  • Este mes de juny se celebren les II Jornades de música tradicional a Vilamarxant

  • Els actes començaran el pròxim dissabte, 9 de juny, amb la Festa de la dolçaina; i inclouran tallers de música, sarau, dansà, concerts i sopars populars

Durant este mes de juny, Vilamarxant acollirà les II Jornades de música tradicional. Després de la bona acollida de l'any passat, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilamarxant, l'Associació Cultural 9 d'Octubre, el Grup de Danses i Pastorets i la Colla A Contratemps han decidit repetir experiència per tal d'assentar estes activitats i fer que el municipi siga un referent de la música, de les danses i d'activitats populars i festives arrelades a la nostra terra.

Els actes començaran el pròxim dissabte, 9 de juny, amb la Festa de la dolçaina. El municipi s'omplirà de música amb la participació de 10 colles de tota la Comunitat Valenciana que exhibiran diferents mostres de folklore de les nostres comarques.

Concretament, hi participaran la Colla A Contratemps, Gegants i Cabuts de Benetússer, Colla Pastrana de Llíria, Colla de Dolçainers i Tabaleters del Camp de Túria, La Llavor d'Almenara, Colla Gatzara de Paterna, Colla Los Espontáneos de Chiva, Escola de Tabal i Dolçaina de Puçol i escoles de dolçainers i tabaleters de Meliana i de la Pobla de Vallbona.

Totes es donaran cita a les 19.30 h a la plaça del Pilar, des d'on iniciaran un festiu passacarrer fins arribar a la plaça de la Constitució i a la plaça de l'Església per tornar, després, cap a la Replaça.

Allí tindrà lloc un sopar popular i, a les 23 h, hi haurà un concert del grup Rascanya, de música i ball tradicional.

 

Tallers de música tradicional i sarau

Una setmana després, el dissabte 16 de juny, totes aquelles persones que vulguen aprendre més sobre la nostra música podran participar en els tallers de música tradicional. Tindran lloc de 10 a 14 h a diferents instal·lacions municipals.

Els tallers programats són els següents:

- GUITARRA TRADICIONAL
Professor: Vicent Carrasco
Casa de la Cultura

- GEGANTS I CABUTS
Professor: José Caurín Noguera
Biblioteca Municipal

- TABAL: CORDATGE I RITMES
Professor: Joan Mora Escrig
Centre de Formació

- DOLÇAINA: AFINACIÓ I ESTUDI DE COLLA
Professor: Antonio de la Asunción
Centre de Formació

El preu d'estes formacions és de 15 euros per taller que caldrà abonar en efectiu el mateix dia (inclou esmorzar).

Les inscripcions ja estan obertes i poden fer-se al correu electrònic: ac9octubre@gmail.com o al següent enllaç: https://bit.ly/2xCigcL (cal indicar el títol del taller, nom, cognoms, DNI i telèfon de contacte).

Eixa mateixa jornada, la festa continuarà per la nit. A les 21.30 h hi haurà sopar a la plaça de la Constitució i, a les 23 h, tindrà lloc el popular sarau amb les actuacions de la Rondalla de Manises i de la Rondalla del Grup de Danses de Vilamarxant.

Totes aquelles persones que vulguen anar al sopar han d'inscriure's al correu electrònic: ac9octubre@gmail.como a través del següent enllaç: https://bit.ly/2Jey1b6 (cal indicar l'assumpte "sopar sarau", nom, cognoms, correu i nombre d'assistents).

 

Concert de la Colla A Contratemps

Les activitats continuaran el diumenge, 24 de juny, amb el Concert-Audició: presentació de la colla de dolçainers i tabaleters de Vilamarxat A Contratemps. Serà una actuació dedicada a Miguel Ángel Domingo Pérez, un dels impulsors i membres més actius que ha tingut la colla. El recital tindrà lloc a la Casa de la Cultura, a les 19 h.

 

Dansà

La setmana següent serà el torn de la dansà i dels tallers de dansà oberts a tota la població. Qualsevol veí o veïna de Vilamarxant que vulga aprendre este ball i eixir a interpretar-lo el dia 30 pot acudir el dimarts 26, el dimecres 27 i el dijous 28 a la plaça de la Constitució, a les 19.30 h, on el Grup de Danses i Pastorets els explicarà els passos, ritmes i figures per ballar.

Estes Jornades de música tradicional conclouran amb la tradicional i esperada Dansà que tindrà lloc el dissabte, 30 de juny. La llarga filera de balladors i balladores eixirà enguany des de la Replaça, a les 20.30 h. Es traslladaran mostrant esta representació dels nostres balls fins a la plaça de la Constitució pels següents carrers: Sant Miquel, Gómez Arnés, Colón, avinguda 2 de Maig i Cavallers. En acabar el recorregut, hi haurà una picadeta per a les persones assistents.

Segons explicava el regidor de Cultura, Voro Golfe, "hem decidit repetir esta experiència després dels resultats satisfactoris que estes Jornades van tindre l'any passat. Des de la Regidoria volem impulsar i preservar les nostres tradicions i el nostre folklore i fer que siguen mostres populars del poble i per al poble". A més, l'edil vol "donar les gràcies al treball desenvolupat per les entitats culturals locals que fan possible estes activitats amb la seua implicació, treball i el seu compromís per traslladar la nostra cultura popular any rere any i de grans a menuts".

Les Jornades estan organitzades per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilamarxant, l'Associació Cultural 9 d'Octubre, el Grup de Danses i Pastorets de Vilamarxant i la Colla A Contratemps, amb la col·laboració de la Junta Local contra el Càncer.

Pujar