elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Corts reclamen el tancament de la central nuclear de Cofrents

Les Corts reclamen el tancament de la central nuclear de Cofrents

    Les Corts Valencianes han aprovat aquest matí una proposició no de llei presentada pels grups parlamentaris Socialista, Compromís i Podemos-Podem en la qual es demana el tancament de la central nuclear de Cofrents quan finalitze l'actual període de pròrroga de funcionament, al març de 2021.

    També sol·licita que no s'autoritze la construcció del magatzem temporal individualitzat de residus radioactius dins els terrenys d'aquesta central nuclear així com modificar el marc normatiu que ha paralitzat la implantació d'energies renovables. Ciutadans s'ha abstingut i el PP ha votat en contra.

    La diputada de Podem, Beatriz Gascó Verdier, ha indicat en la seua intervenció que aquesta formació “aposta decididament i defensa la desconnexió de les plantes nuclears en les dates previstes, sense prorroga d'ús que pose en perill extenses àrees del nostre territori”.

    Així mateix, ha recordat l'exigència a les companyies propietàries de les centrals nuclears que s'aprovisionen, sobre la base de l'acord signat, del capital necessari per a desconnectar i desmantellar les seues plantes i els seus residus radioactius i ha advertit que no fer-ho “denota intencions de forçar prorrogues d'ús o el finançament d'aquestes accions, en la seua major part, per l'estat, la qual cosa és totalment inacceptable”.

    Gascó ha advertit que amb 33 anys de vida, Cofrents ha patit una llarga sèrie de problemes de seguretat i fins a 2011 presentava una mitjana de 10 successos notificables a l'any relacionats amb la seguretat. No obstant açò, “des de l'arribada del PP al Govern el nombre de notificacions ha disminuït notablement, gràcies a les modificacions dels estàndards de seguretat”, ha dit.

    Així mateix, ha indicat que el Govern “improvisa en matèria nuclear posant en risc la seguretat de tots i improvisa quan posa en la mateixa balança els interessos particulars de les empreses energètiques i la seguretat de tota la ciutadania”.

    La diputada ha criticat que el Govern del Partit Popular “està demostrant la seua capacitat per a convertir qualsevol decisió política en un xantatge, ja que ens diuen que si no s'allarga el període d'activitat de la central de Cofrents podria pujar el preu de la llum o podria haver-hi una fallada de proveïment”. Al seu judici, aqueixos arguments “són rotundament falsos ja que existeixen interessos ocults que cerquen beneficiar a les empreses elèctriques”.

    També ha assenyalat que el projecte de construcció d'un magatzem temporal individualitzat a Cofrents és radicalment contrari a la postura defensada per Podem tant en Les Corts com en el Congrés dels Diputats i el Senat. És, segons la diputada, una demostració del fracàs en la gestió dels residus nuclears, tal com s'ha vist amb els canvis i la paràlisi del magatzem temporal centralitzat i una falta de planificació en una activitat de les més perilloses i amb grans riscos per a la ciutadania i el medi ambient.

    Per açò, a més del tancament de Cofrents i el seu desmantellament al març de 2021, Les Corts han aprovat també que no s'autoritze la construcció del magatzem temporal individualitzat de residus radioactius dins els terrenys de la central nuclear de Cofrents per ser innecessari, ja que la central disposa de capacitat d'emmagatzematge suficient fins a la seua data de tancament en 2021, així com modificar el marc normatiu que ha paralitzat la implantació d'energies renovables.

    Gascó Verdier ha assenyalat que aquesta situació “posa de manifest que la central nuclear de Cofrents no ha d'allargar la seua vida operativa“.

    La central nuclear de Cofrents va entrar en funcionament a l'octubre de 1984 i va arribar a plena capacitat de producció al gener de 1985, que en el seu moment va obtenir una autorització de funcionament per un període de 25 anys, prorrogat en 2011 per 10 anys més, fins a l'any 2021.

    En aquesta data, Cofrents haurà arribat als 37 anys de funcionament, un període molt superior a l'edat mitjana de tancament de les centrals nuclears europees, que l'Agència Internacional de l'Energia situa en els 25 anys.

    Pujar