elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís es reuneix amb Acuamed per analitzar el problema dels nitrats de l'Eliana i de la planta

Compromís es reuneix amb Acuamed per analitzar el problema dels nitrats de l'Eliana i de la planta

    Els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete al costat de la regidora de Compromís per l'Eliana, Isabel Montaner, s'han reunit hui amb el responsable de la planta desnitrificadora de l'Eliana i el gerent d'Acuamed per conèixer de primera mà la situació actual de la mateixa després de conèixer l'informe publicat per la Conselleria de Sanitat en el qual s'apuntava que l'aigua no era apta per al consum a causa dels alts nivells de nitrats. Això va generar una forta alarma social a la localitat, especialment a la urbanització de Montealegre.

    Les obres de la planta desnitrificadora van acabar el 2011, però a conseqüència de les discrepàncies entre el consistori i Acuamed pel cost de la inversió, la planta no s'ha posat en marxa en 8 anys. Les negociacions en els últims mesos semblen abocar a una solució, si bé és cert que els avanços han estat lents i costosos.

    En un primer moment l'obra es va pressupostar en 4,5 milions d'euros, però, el cost final ronda els 16 milions. Això es deu al fet que, al projecte inicial es van anar afegint despeses i modificacions substancials que tenien com a fi fer de la planta desnitrificadora de l'Eliana un projecte modèlic i sostenible i que, per defectes de forma administrativa, no s'ha posat en marxa.

    La planta a dia de hui es troba en una situació de manteniment d'hibernació, però no en funcionament, la manca del qual no garanteix que, de posar-se en marxa, aquesta ho faça als nivells previstos en un primer moment.

    Acuamed ha assegurat hui que en casos de gravetat i d'emergència sanitària com el que existeix actualment a l'Eliana, aquesta planta podria posar-se en funcionament amb la signatura d'una acta o acord provisional. Els costos econòmics per a l'Ajuntament són més que evidents: Acuamed preveu reclamar 7,2 milions d'euros a l'Ajuntament que, segons sembla, està disposat a assumir.

    Segons ha comunicat Acuamed, en el proper Consell d'Administració de juliol ja s'ha contemplat en l'ordre del dia l'autorització de l'addenda, que es pretén fer efectiva sempre que els informes de la Direcció General de Patrimoni i l'Advocacia de l'Estat presenten informes favorables.

    De fer-se efectiva l'addenda, l'Ajuntament de l'Eliana es farà càrrec del funcionament operatiu i Acuamed farà la supervisió del funcionament, tal com ve fent des que es van finalitzar les obres.

    La segona tinent d'alcalde i portaveu municipal de Compromís, Isabel Montaner, ha remarcat que "tenim una situació d'urgència per un problema sanitari greu que pot afectar la salut de les persones, que es pot resoldre i tenim la voluntat del consistori perquè la planta estiga en funcionament i la bona predisposició d'Acuamed per a això".

    Els senadors de Compromís, que han acompanyat la regidora en tot moment, han agraït la facilitat d'Acuamed "en atendre totes nostra dubtes i consultes, però de la reunió de hui veiem que ha existit la possibilitat tant burocràtica com a tècnica de posar en funcionament temporal la desnitrificadora en casos d'emergència sanitària, pels alts nivells de nitrits a l'aigua i no s'ha vist cap intenció de fer-ho. Aquestes obres faraòniques de l'època Narbona, com les dessaladores de Castelló, van néixer en plena època de bogeria del tot és possible, però després van quedar adormits i sense que ningú es preocupara a fons de donar-los una sortida", ha indicat el portaveu al Senat , Carles Mulet, que ha recordat que en la tramitació dels PGE al Senat tant PP, com PSOE i Ciutadans van votar en contra de l'esmena de Compromís per 7 milions d'euros per posar en funcionament aquesta planta de manera urgent.

    Pujar