21 de gener de 2021 21/1/21

Canet rep la visita nocturna de la imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats

Canet rep la visita nocturna de la imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats - (foto 1)
  • La Mare de Déu reprén les seues eixides després de l'Estat d'Alarma

MÉS FOTOS
Canet rep la visita nocturna de la imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats - (foto 2)
Canet rep la visita nocturna de la imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats - (foto 3)

Devots de Canet d´En Berenguer i pobles de voltant, així com estiuejants de la zona procedents de tota Espanya, han rebut la visita que ha realitzat durant la matinada de hui, diumenge, la imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats a la platja de la localitat.

La imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats ha visitat la platja de la localitat valenciana de Canet d´En Berenguer, on ha acudit hui de matinada en un acte organitzat "amb totes les mesures de seguretat", amb motiu del 500 aniversari del patronatge de la Verge contra les Febres en aqueixa població. La imatge ha arribat en la seua 'maremóvil' al port de Canet a les 4 de la matinada, i ha sigut pujada a una embarcació per a recórrer la platja.

A continuació ha presidit el rés d'un rosari i una eucaristia en un altar instal·lat en la mateixa riba, fins on ha sigut traslladada la imatge des de la mar, a coll dels devots, segons indica el rector, Manuel Ortí.

Els fidels han assistit a la celebració ocupant una de les parcel·les en les quals en l'actualitat està dividida la platja de Canet, prèviament reservada, des d'on han seguit l'eucaristia, sense rebre la comunió, per a evitar el moviment de persones, mantenint la distància de seguretat i amb l'ús de màscares, segons el rector.

Tant el rosari com l'eucaristia han pogut seguir-se a través de receptors de radi, que els devots han portat a les seues parcel·les, a través d'una freqüència d'FM, per a evitar molestar als veïns, segons Ortí, qui ha afegit que la celebració nocturna ha estat acompanyada per la llum de les llanternes dels fidels. Igualment, la Verge contra les Febres, patrona de la localitat, també ha sigut traslladada a la platja per a presidir l'eucaristia.

Una vegada finalitzada, la imatge de la Mare de Déu ha recorregut la riba perquè poguera ser venerada per tots els fidels des de les seues parcel·les, i ha tornat de nou a l'embarcació que l'ha traslladada a port, per a tornar, entorn de les 7 del matí, a València en el seu maremóvil.

“Ha sigut un acte molt emotiu, en el qual hem rebut a la nostra Mare per mar, que ha eixit a la nostra trobada durant l'alba, il·luminada pel sol de l'alba”, assenyala Ortí, “un acte en el qual hem extremat les mesures perquè fóra segur”.

La visita a la localitat de Canet d´En Berenguer s'emmarca dins de l'Any Sant Jubilar concedit per la Santa Seu a la parròquia de Sant Pere Apóstol per la celebració del V Centenari del patronatge de la Verge contra les Febres i els actes de les quals també van ser suspesos amb motiu de la COVID-19.

Patronatge Verge contra les Febres

La parròquia de Canet, erigida en 1316 pel llavors bisbe de València, Ramón de Gastón, va rebre del Cardenal Egidio de Vitervo en 1518, una icona de la Verge en agraïment a l'ajuda que la població havien dispensat al llegat del Papa després d'un naufragi en la seua costa. Un any més tard, en 1519, la localitat va patir unes pestes que van assolar la zona i van posar fi a la vida de molts habitants que van morir per febres altes.

Davant aquesta situació, els fidels van traure en processó la icona de la Verge per a demanar la seua protecció. Davant la sanació de la població, la localitat va elevar a Roma la súplica que la imatge fóra declarada patrona de Canet amb el títol de Verge contra les Febres. Finalment, en 1520 va ser declarat el patronatge, així com la indulgència plenària per a tots aquells que visiten la seua capella, pel papa León X.

Visites previstes de la Mare de Déu

Amb aquesta visita, la Germanor de Seguidors de la Verge dels Desemparats represa les eixides de la Mare de Déu, després del temps de confinament amb motiu de l'Estat d'Alarma provocat per la pandèmia del COVID-19.

Així, durant els últims mesos van ser suspeses un total de nou eixides de la imatge pelegrina de la Mare de Déu, programades per als mesos de març, abril, maig i juny, segons indica el president de la germanor, José Luis Albiach, que assegura que reprenen les visites amb “molta il·lusió”.

Igualment, ja estan previstes les eixides de la imatge processional de la Verge per a l'últim trimestre de l'any, “sempre que les condicions sanitàries ho permeten, segons Albiach. Així, la Mare de Déu visitarà al setembre la localitats de Barx i Genovés, i està previst que viatge a la pedania valenciana de l'Oliveral i la parròquia Crist Sacerdote de València, a l'octubre.

Igualment, ja estan programades visites a la Vall d´Uxó, Pego i la parròquia Maria Auxiliadora de València, durant el mes de novembre, segons Albiach, que afig que, en la mesura que siga possible, s'intentaran acoblar les eixides suspeses durant els mesos del confinament, en les dates que hi haja disponibilitat.

Pujar