5 de juliol de 2020 5/7/20

Augmenten les agressions a metges en l'últim any

Augmenten les agressions a metges en l'últim any - (foto 1)
  • 26 atacs comptabilitzats en 2018 només a la província de València

El Col·legi de Metges de València ha donat a conèixer l'informe d'agressions a metges pertanyent 2018 a la província de València. En aquest Exercici s'han computat un total de 26 agressions, de les quals el 17% de les mateixes correspondran a agressions físiques i el 83% són relatives a insults o amenaces graves. Aquestes xifres suposen un augment del 45% de les agressions a facultatius des 2016.

L'informe realitzada per l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València (ICOMV) conclou que el 77% de les agressions s'han produït en l'àmbit de l'Atenció Primària. A més, l'entitat col·legial destaca, com una de les principals causes d'agressió, discrepàncies en el diagnòstic i tractament davant la patologia del pacient. Aquest repunt visibilitza el problema que suposa la recerca d'informació no professional per internet per part del pacient. "Dr. Google és una eina perillosa per al pacient i no puede suposa, com veiem, un punt de conflicte amb el metge, posant-se en dubte super criteri professional", explica la Dra. Mercedes Hurtado, pressidenta de la corporació.

En aquest sentit, altres dels motius d'agressió en aquest exercici han sigut els relatius al temps d'espera, el mal funcionament del centre o les discrepàncies personals, entre d'altres. A més, pel que fa a les conseqüències, en 16 de les 26 agressions es presenta denúncia per part de l'agredides, i en 3 dels casos, els metges afectats van tindre que sol·licitar la baixa mèdica. Així mateix, es recull que en 12 dels casos es van produir agressions prèvies.

D'altra banda, l'informe publicat pel ICOMV detalla que la majoria de les agressions es produïa en l'exercici públic, computant 25 agressions en Centres Públics i 1 a consultes privades. Així mateix, destaca en el perfil del professional agredit: el sexe femení, representant el 61,5% del total de les agressions registrades.

Aquestes dades, recopilades de març de 2018 a març de 2019, s'han donat a conèixer amb motiu del Dia Nacional contra les agressions en l'Àmbit Sanitari, que commemora l'assassinat fa 10 anys de la Dra. Eugenia Moreno. La resident de Família a l'Àrea IV de Múrcia va morir a causa d'un tir a mans d'un pacient disconforme amb el tracte rebut.

 

Pujar