elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
SANT DONÍS

Aquestes són les pastisseries de València que elaboren la millor 'Mocaorà'

Aquestes són les pastisseries de València que elaboren la millor 'Mocaorà'
  • Aquesta tradició, que es remunta al segle XIII, se celebra cada 9 d'octubre, dia de Sant Donís

Els forners i pastissers valencians tornen a sorprendre amb els seus mocadoràs i les seues botigues per a celebrar el 9 d'octubre, dia de Sant Donis. Els enamorats valencians podran regalar-se els millors dolços de massapà tradicionals per a demostrar el seu amor i, com no, delectar els seus paladars amb aquestes obres d'art reflex de la professionalitat i creativitat dels nostres artesans valencians.

Una tradició que es remunta al segle XIII i que té el seu origen en l'arribada dels Decrets de Nova Planta que es van implantar després de la Guerra de Successió, que van suposar la prohibició als valencians de celebrar l'entrada de Jaume I a València el dia 9 d'octubre.

Fins a aqueix moment, es commemorava aqueix dia llançant milers de petards o coets a València. Així que, en el seu lloc, els confiters valencians van decidir fer dolços amb la forma dels petards que tenien prohibit llançar. Així van sorgir els saborosos “piulets” i “tronadors” artesanals, en referència a dues dels petards més populars.

La creativitat els va portar més enllà, elaborant també dolces de massapà amb forma de fruites i hortalisses com a homenatge a la fertilitat de les hortes valencianes. També era una picada d'ullet al costum que tenien els moros de regalar hortalisses a l'esposa de Jaume I, donya Violante d'Hongria.

D'aquesta manera tan deliciosa, es va instaurar com a costum l'elaboració d'aquests massapans que els homes regalaven a les seues estimades, embolicats en un mocador. Costum i tradició que s'ha mantingut fins als nostres dies com a celebració de Sant Donis, Patró dels enamorats valencians, que coincideix amb el 9 d'octubre.

Com a reconeixement a tots els forners i pastissers valencians per mantindre viva aquesta tradició tan nostra, el Gremi de Forners i Pastissers de València, amb el patrocini de la Diputació de València, celebra enguany la XLI Edició del Concurs de Sant Donis, en els seus dos apartats –“mocadorá” i ornamentació comercial- ha comptat en la seua fase final amb una gran participació de forns-pastisseries tradicionals que s'han disputat un lloc d'honor en el podi dels guanyadors.

Un premi al bon fer, a la creativitat i l'artesania dels professionals que en cada edició el posen una mica més difícil al Jurat del Concurs, compost en aquesta edició per professionals del sector, representants de les associacions de consumidors, AVACU, TYRIUS i UNIÓ DE CONSUMIDORS, representants de l'Escola de Belles arts i de la Escola d´Art i Superior de Disseny de València (EASD), premsa tècnica i amb la direcció del Centre d'Artesania de la C.V.

Els premis distingeixen a la millor mocadorà i la millor decoració de botiga, atesa la qualitat, sabor i varietat d'aquests dolços de massapà artesanals i, d'altra banda, a la composició, disseny i presentació artística dels aparadors.

El nivell de les mocadoràs, totes elles artesanals i delicioses, ha sigut altíssim en aquesta edició, tant pel sabor i forma dels dolços presentats per tots els participants, com en el disseny i creativitat dels aparadors.

EL Jurat ha pogut gaudir d'un festival de color, sabor, disseny i enginy. I encara que no ha sigut fàcil, han destacat i sigut premiats els següents artesans i establiments:

Els guanyadors a la Millor Mocadorà són:

Modalitat Mocadorà

Primer premi: Pastelería Galán

Segon premi: David Esteve Pastisseria

Tercer premi: Forn Llatzer

Modalitat Ornamentació

Primer premi: Pastelería Galán

Segon premi: David Esteve Pastisseria

Tercer premi: La tahona del abuelo

Juanjo Rausell, president del Gremi de Forners i Pastissers de València, assenyala l'altíssim nivell de professionalitat dels artesans que cada edició se superen a si mateixos i superen les expectatives del jurat i de la societat valenciana. El seu esforç, excel·lent formació i vocació autèntica, fan que aquesta saborosíssima tradició valenciana continue viva en els nostres paladars i el nostre cor. I la invitació segueix en peus per a totes les valencianes i valencians: que mantinguen la tradició de Sant Donis, regalant les Mocadoràs, aquestes xicotetes i dolces obres d'art realitzades artesanalment pels millors professionals, tant en els establiments premiats com en tots els forns de barri que omplin els seus establiments de massapans i mocadors de tots els colors.

 

MÉS FOTOS
Aquestes són les pastisseries de València que elaboren la millor 'Mocaorà' - (foto 2)
Aquestes són les pastisseries de València que elaboren la millor 'Mocaorà' - (foto 3)
Aquestes són les pastisseries de València que elaboren la millor 'Mocaorà' - (foto 4)
Aquestes són les pastisseries de València que elaboren la millor 'Mocaorà' - (foto 5)
Aquestes són les pastisseries de València que elaboren la millor 'Mocaorà' - (foto 6)
Pujar