22 de gener de 2021 22/1/21

Puig demana als grups polítics "unitat i determinació" perquè es complisca el calendari de negociació del nou model de finançament

Puig demana als grups polítics "unitat i determinació" perquè es complisca el calendari de negociació del nou model de finançament - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Puig demana als grups polítics "unitat i determinació" perquè es complisca el calendari de negociació del nou model de finançament - (foto 2)

  El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat als grups parlamentaris amb representació a Les Corts Valencianes "abordar la fase política d'aquesta negociació amb la major fortalesa, unitat, disposició i determinació possible" perquè es complisca el calendari previst per a la negociació del nou model de finançament autonòmic.

  Així s'ha manifestat després de presidir una reunió extraordinària de la comissió mixta del Consell i Les Corts Valencianes, amb motiu de la reforma del sistema de finançament i la valoració del deute històric. Puig ha agraït als grups parlamentaris la seua actitud i les propostes que han plantejat a la reunió i ha aplaudit el "procés de cohesió" que serà "fonamental" als pròxims mesos.

  A la reunió també han participat la vicepresidenta i consellera d'Iguatat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el representant de la Comunitat Valenciana en la comissió d'experts encarregada de la revisió del model, Francisco Pérez; així com representants de les cinc formacions polítiques amb representació al parlament valencià.

  El cap del Consell ha incidit en la importància que "continue el calendari previst" per aconseguir abans de final d'any l'acord per un nou model de finançament, tal com es va consensuar a la Conferència de Presidents del febrer passat. En aquest sentit, Puig ha mostrat la seua satisfacció pel compliment de la cronologia amb la presentació de l'informe de la comissió d'experts que, ha destacat Puig, "entronca en gran mesura amb els plantejaments que sosté des de fa temps la comissió d'experts valencians".

  Puig ha lamentat que la insuficiència financera a la qual apunta l'informe, valorada en 16.000 milions d'euros anuals, s'haja agreujat durant la crisi i haja portat al fet que les comunitats autònomes no puguen complir amb normalitat una sèrie de competències fins al punt de fer "inviable l'autogovern".

  Sobre la nova etapa de negociacions polítiques que ara s'inicia, el president ha explicat que hi ha "una dinàmica diversa, que és la territorial" i una altra "partidària, la del propi Congrés dels Diputats", i ha incidit que "ambdues han de confluir" perquè hi haja "igualtat entre els ciutadans d'Espanya". "Vivim en una situació profundament asimètrica", ha postil·lat.

  Per la seua banda, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la reunió s'ha desenvolupat en un ambient de "consens" i de "coincidència absoluta" per part de les diferents formacions polítiques quant al problema del finançament que pateix la Comunitat Valenciana.

  En aquesta linia, ha emplaçat a tots els partits a seguir treballant "des de l'àmbit polític", per reivindicar "allò que no s'ha reflectit en el document, com la regularització del deute", ha dit.

  "Tots els grups hem coincidit en el gran treball realitzat i a mantenir la unitat de totes les forces polítiques i de tota la societat valenciana al voltant de la reivindicació d'un finançament just per a tots els valencians i valencianes", ha declarat.

  Pujar