elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una polsera beneïda per a identificar els pelegrins que realitzen la romeria al Cabeçol segons la tradició

Una polsera beneïda per a identificar els pelegrins que realitzen la romeria al Cabeçol segons la tradició
    MÉS FOTOS
    Una polsera beneïda per a identificar els pelegrins que realitzen la romeria al Cabeçol segons la tradició - (foto 2)
    Una polsera beneïda per a identificar els pelegrins que realitzen la romeria al Cabeçol segons la tradició - (foto 3)
    Una polsera beneïda per a identificar els pelegrins que realitzen la romeria al Cabeçol segons la tradició - (foto 4)

    En els últims anys, la Confraria de la Mare de Déu al Peu de la Cruz ha posat en marxa un distintiu per a potenciar l'autèntica romeria al Cabeçol, és a dir, el recorregut a peu des de l'església dels Sants Joans fins a la muntanya on va ser descoberta la imatge de la patrona de Puçol: enguany eixe detall per a identificar els pelegrins fidels a la tradició és una polsera que serà beneïda el diumenge 27 d'agost, sobre les 6.45 de la matinada, en la parròquia i, a continuació, tots caminant fins al Puig per a començar les festes patronals. 

    Encara que la romeria al Cabeçol va començar a celebrar-se de forma regular l'últim diumenge d'agost a partir de 1971, després de la remodelació de la muntanya on va ser descoberta la imatge de la Mare de Déu al Peu de la Creu, va ser a finals del segle passat quan este acte es va convertir en un esdeveniment massiu que de vegades congrega entorn de mil veïns en la xicoteta muntanya situada en el terme municipal d'El Puig.

    Tant és així que alguns no poden seguir la missa en directe, per la qual cosa es distribuïxen en les escales d'accés al monticle o inclús en la contornada. No obstant això esta tendència també va potenciar un tipus de pujada al Cabeçol menys tradicional: alguns acudixen amb cotxe, no pugen fins a l'altar i, en definitiva, no se cenyeixen al sentit profund d’allò que és una romeria.

    “Per això, en l'última dècada, s'ha plantejat entregar una cinta als veïns que compleixen amb la tradició”, recorda el sacerdot Ismael Ortiz. “La cinta la beneïm en l'església dels Sants Joans en un senzill acte, poc abans de les set del matí, que és quan oficialment comença la romeria, i la repartim als assistents a la parròquia”.

    Un xicotet detall que enguany, a més, canvia de disseny: no serà una cinta, sinó una polsera que, per descomptat, cada un la pot col·locar en la monyica, amb altres polseres, en el turmell… Això sí, per a aconseguir-la cal ser puntuals: el diumenge 27 d'agost, a les 6.45 del matí, en l'església dels Sants Joans.

    Pujar