elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un 9 d'octubre per a la història, amb record especial als veïns que més han lluitat contra el Covid-19

Un 9 d'octubre per a la història, amb record especial als veïns que més han lluitat contra el Covid-19
  • Tots els accessos tancats, control de temperatura per a accedir, comprovació de la inscripció en el llistat, obligatorietat d'usar gel i, una vegada en la plaça del País Valencià, els més de 150 assistents separats, a l'aire lliure

  • Així es va organitzar l'acte d'homenatge als col·laboradors i víctimes de la pandèmia

  • Va ser el dissabte 3 d'octubre i, al costat de les paraules de l'alcaldessa i el concert de Santa Cecilia, van formar l'acte central del Dia dels Valencians

MÉS FOTOS
Un 9 d'octubre per a la història, amb record especial als veïns que més han lluitat contra el Covid-19 - (foto 2)
Un 9 d'octubre per a la història, amb record especial als veïns que més han lluitat contra el Covid-19 - (foto 3)
Un 9 d'octubre per a la història, amb record especial als veïns que més han lluitat contra el Covid-19 - (foto 4)

Moltes mesures de seguretat per a un acte d'homenatge a l'aire lliure. Però tot això necessari: les mesures, perquè seguim amb la «bestiola» rondant i l'homenatge perquè el 9 d'octubre és una data especial per als valencians i Puçol volia agrair especialment a diversos grups de veïns la seua implicació en la lluita contra la pandèmia.

Aitor Caballer va ser el presentador de l'acte, que va començar recordant la història de Jaume I i la unitat del poble valencià per a enllaçar-la amb el nostre recent dia a dia: «Sembla que queden lluny aquells dies en què a les 8 de la vesprada tréiem el cap als balcons per a aplaudir als sanitaris i a totes aquelles persones que estaven en primera línia de foc».

Una història recent marcada per la participació ciutadana a través de moltes fórmules. Una de les més reeixides va ser la sèrie de vídeos Eixirem!, en la qual els veïns eren protagonistes del dia a dia del confinament, amb uns enregistraments que compartien a través de les xarxes socials municipals.

Per això, després d'un minut de silenci acompanyat del llançament de 21 carcasses, va començar el lliurament de premis Eixirem! en agraïment a eixos col·lectius que han destacat per la seua dedicació en la lluita contra la pandèmia, premis que van ser entregats per l'alcaldessa, l'equip de Govern i els portaveus dels dos partits de l'oposició, PSOE i Compromís.

A les 40 dones que es van coordinar per a cosir manualment més de 6.000 màscares que van ser repartides entre els veïns, en una època en què les màscares escassejaven. Rubén Vaquero va entregar el Eixirem! a Paqui Comes i Fina Cabrera com a representants d'eixe col·lectiu de dones.

Però eixes màscares havien de ser llavades, desinfectades i planxades abans de ser entregades als veïns, tasca de la qual es va ocupar gratuïtament la tintoreria Delianet. Els seus propietaris, Fernando i Raquel, van rebre el seu premi de mans del regidor José Mª Babé.

Amb els seus propis vehicles agrícoles, Juan Carlos Piñol i Juan Bayarri, recorrien la població a les nits, desinfectant carrers i places, una vegada acabada la seua jornada laboral i sense percebre res a canvi. Una tasca que va agrair el regidor Alejandro Sancho —que els va acompanyar eixes nits també amb el seu propi vehicle— entregant-los el seu corresponent premi Eixirem!

La gran tasca del Centre de Salut, dia i nit al peu del canó, amb tot el seu personal dedicant un esforç difícil d'avaluar i agrair, va ser reconeguda amb el premi que van recollir Carolina Fernández i Rosa Ramírez de mans de dos regidors, Elena Camarero i Ángela Santamaría.

Sent un dels grups més vulnerables, la tercera edat necessitava una dedicació especial, sobretot en la Residència de la 3a edat, on molts treballadors han hagut de multiplicar els seus horaris per a atendre a tots els usuaris. Fina Bosch i Encarna Carceller van rebre el corresponent agraïment de mans del regidor Enric Esteve.

En una època en què eixir al carrer era complicat i alguns veïns tenien problemes fins i tot per a menjar o per a obtindre serveis bàsics, els voluntaris de Càritas van ser fonamentals, una vegada més, per a ajudar als més necessitats. Elena i Tere, com a representants del col·lectiu, van recollir el seu guardó de mans del regidor José Mª Esteve.

Un altre col·lectiu que l'ha passat malament: el dels més xicotets, xiquets i xiquetes que no podien eixir al carrer, ni veure als seus familiars i molt menys anar al col·le o jugar amb els seus amics. En representació d'estos xicotets veïns, Pablo, María i Iratxe van mostrar orgullosos la placa que els va entregar la regidora Ana Gómez.

Finalment, probablement el guardó més aplaudit de la vesprada: al col·lectiu que ajudava a repartir màscares, que portava la compra a les avietes que no podien eixir de casa, que cantaven els aniversaris a la porta de molts domicilis, que recorrien el carrer pel dia ajudant als veïns i a la nit ajudant als que desinfectaven… Idoia Díaz, Enrique Salvador i Nahumfara Juárez van recollir el seu premi en nom dels Voluntaris de Protecció Civil. El regidor Francisco Salavert i l'alcaldessa Paz Carceller van ser els encarregats d'entregar-li'l.

Després de l'emotiu lliurament dels premis Eixirem!, va ser l'alcaldessa Paz Carceller l'encarregada de tancar l'acte amb la lectura del comunicat oficial del 9 d'octubre.

Però, en una vesprada amb menys protocol de l'habitual, també Paz es va saltar el protocol —i li van saltar algunes llàgrimes— per a parlar d'una manera menys formal i més directa, agraint a tots el seu suport, la seua implicació, la seua demostració del saber estar de tot un poble.

Unes paraules breus i emotives que van donar pas al concert del Centre Musical i Instructiu Santa Cecilia de Puçol, amb el qual es va tancar l'acte central del 9 d'octubre d'enguany… encara que fora el 3 d'octubre, a l'aire lliure, amb públic molt controlat i envoltats de nombroses mesures de seguretat.

Pujar