elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Protesta unànime en la Comunitat Valenciana per a protegir el litoral

Protesta unànime en la Comunitat Valenciana per a protegir el litoral
  • Les platges de 24 municipis de les tres províncies participen en les concentracions organitzades el 6 d'agost per a la regeneració de les platges

Des de Torre la Sal, a Cabanes, fins a Guardamar del Segura, el litoral de la Comunitat Valenciana eixirà al carrer aquest dissabte 6 d'agost per a exigir la regeneració de les platges.

Es tracta d'una protesta unànime que es realitzarà en tots els municipis a les 20.00 hores, excepte a Oropesa que es realitzarà a les 19.15 hores segons les mobilitzacions previstes des de la plataforma Morro de Gos.

El moviment Som Mediterrania sorgeix impulsat per les associacions ciutadanes que donen vida al litoral de la Comunitat Valenciana, però també Múrcia i Almeria, per a promoure un canvi en la planificació sobre la protecció de les platges.

Per què perden arena les platges?

Des de fa milers d'anys, l'arena de la costa s'ha mantingut estable fins a la construcció massiva de ports i embassaments, unes infraestructures que si bé generen riquesa i estan pensades per al bé comú, retenen milers de milions de metres cúbics d'arena en els seus espigons i preses, que abans els corrents marins i fluvials depositaven a les platges i les mantenien estables.

No obstant això, els ecosistemes marins i terrestres han patit danys. La mar ha anat engolint les platges, cordons lunars, poblats marítims i salinitzat els camps de cultiu i marjalerías.

Quina és la solució?

Des de Somos Mediterrania assenyalen que la solució passa per prendre mesures per a atallar el problema, per la qual cosa proposen “un diàleg assenyat” amb les Administracions de l'Estat a més d'un “canvi legislatiu” sobre la Llei de Costas que no deixe en la “indefensió jurídica” als municipis i permeta “regenerar” el Domini Públic Marítim Terrestr.

El turisme amenaçat

I és que el turisme de sol i platja com es coneix fins ara en la Comunitat Valenciana s'està veient seriosament amenaçat. I és que la mar ha anat guanyant terreny a la platja i “la gent ja no cap”, hi ha zones de dos o tres metres de platja a La Safor i fins i tot de tan sols un metre a Oropesa. I tot això “afectarà l'economia”. Així ho ha manifestat un representant de la plataforma Mediterrania que aglutina a representants de quasi 40 platges de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria, que han organitzat una macroprotesta per al pròxim 6 d'agost.

“Hi ha un mal econòmic important perquè hi ha un mal social important”, afirmen i és que la platja és un enclavament perfecte per a relacionar-se, “la gent parla, els xiquets fan castells i es practica esport”. No obstant això, “ara ja no hi ha esport”.

Quines platges s'uneixen al moviment?

Es tracta de Torre la Sal, Cabanes, Oropesa, Almassora, Nules, Moncofa, Almardá, Corint, Sagunt, El Saler, El Perelló, Mareny de Barraquetes, Cullera, Tavernes de la Valldigna, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar, Piles, Oliva, Dénia, Arenals del Sol, El Pinet d'Elx i Guardamar del Segura.

Pujar