elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Projecte Emys torna a la càrrega esta primavera després d’haver censat en 2023 més d’un centenar de tortugues autòctones

El Projecte Emys torna a la càrrega esta primavera després d’haver censat en 2023 més d’un centenar de tortugues autòctones
    MÉS FOTOS
    El Projecte Emys torna a la càrrega esta primavera després d’haver censat en 2023 més d’un centenar de tortugues autòctones - (foto 2)
    El Projecte Emys torna a la càrrega esta primavera després d’haver censat en 2023 més d’un centenar de tortugues autòctones - (foto 3)
    El Projecte Emys torna a la càrrega esta primavera després d’haver censat en 2023 més d’un centenar de tortugues autòctones - (foto 4)
    El Projecte Emys torna a la càrrega esta primavera després d’haver censat en 2023 més d’un centenar de tortugues autòctones - (foto 5)
    El Projecte Emys torna a la càrrega esta primavera després d’haver censat en 2023 més d’un centenar de tortugues autòctones - (foto 6)
    El Projecte Emys torna a la càrrega esta primavera després d’haver censat en 2023 més d’un centenar de tortugues autòctones - (foto 7)

    La tretzena edició del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va finalitzar el passat mes d’octubre amb un total de 187 tortugues autòctones censades. Concretament, 42 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i 145 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). Dues espècies amenaçades per la forta presència d’espècies exòtiques invasores a les masses d’aigua valencianes, en concret per la tortuga de florida (Trachemys scripta), que competeix per l’aliment i l’espai, i de la qual vam retirar del medi natural 281 exemplars. Enguany, continuem amb esta iniciativa de ciència ciutadana que ja ha arrancat a la Marjal d’Almenara i que pròximament convocarà voluntariats a la Marjal de Rafalell i Vistabella i al Tancat de la Pipa.

    Des del mes de maig fins al mes d’octubre de 2023 es va dur a terme la tretzena edició del Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró, el major projecte de voluntariat ambiental del País Valencià. Gràcies a la participació de 356 persones, hem pogut continuar amb el cens i seguiment de tortugues al Tancat de la Pipa, la Marjal de Rafalell i Vistabella, l’Ullal de Senillera en Albalat de la Ribera, al riu Magre al seu pas per la subcomarca del Marquesat, al Pont Sec en el Barranc del Carraixet, al riu Palància al seu pas per Begís, a la Marjal d’Almenara, a Moncofa, al riu Canyoles al seu pas per Xàtiva, al Barranc del Pelós en Xiva i al Barranc de l’Horteta de Torrent.

    En estes 11 àrees d’estudi, en total es van localitzar 187 tortugues autòctones: 42 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i 145 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa). Les tortugues d’estany europees van ser censades a Moncofa (26), a l’Ullal de Senillera (8), al Tancat de la Pipa (7) i a la Marjal d’Almenara (1). Mentre que les tortugues d’aigua ibèriques, es van localitzar al riu Canyoles (51), al riu Magre (36), al Pont Sec (22), al Barranc del Pelós (12), a la Marjal d’Almenara (10), al Barranc de l’Horteta (8), a Moncofa (3), a la Marjal de Rafalell i Vistabella (2), a l’Ullal de Senillera (2) i al Tancat de la Pipa (1). D’estes dades, que han resultat molt positives, cal destacar les del riu Magre al seu pas per la subcomarca del Marquesat, ja que totes les tortugues identificades es corresponien en noves captures.

    Tot i això, malauradament, d’igual manera que en 2020, 2021 i 2022, en l’edició del 2023, el Projecte Emys va trobar a les masses d’aigua valencianes estudiades més tortugues exòtiques invasores que autòctones. En este sentit, resulta significatiu que la xifra s’ha reduït a la meitat respecte al 2022 (quan es van retirar 577 tortugues invasores). No obstant, les xifres continuen sent elevades. De fet, vam retirar del medi natural, d’acord amb la legislació vigent, i traslladar correctament al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre La Granja del Saler, 281 exemplars de tortuga de florida (Trachemys scripta).

    La majoria d’estes tortugues, com és habitual, van ser capturades a la Marjal d’Almenara, d’on vam treure 247 exemplars, el que suposa el 88%. La resta de T. scripta corresponen al riu Magre (17), el Barranc del Pelós (12), Moncofa (2) i el Pont Sec (1). Una tasca a la qual se suma, precisament en la Marjal d’Almenara, la cerca de nius de tortuga de florida. En total, amb l’ajuda de les estudiants en pràctiques i d’investigadores vingudes d’altres universitats de l’estat espanyol i d’Europa, vam aconseguir en este aiguamoll trobar 58 nius i 464 ous.

    Per tal de reforçar les poblacions en perill per l’abundància d’esta espècie al·lòctona, el Projecte Emys amb la col·laboració del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, va alliberar durant la tretzena temporada 11 E. orbicularis a l’Ullal de Senillera (8 amb xip i de la mà de l’Oceanogràfic de València), a la Marjal d’Almenara (2) i al Tancar de la Pipa (1), àrea de reserva del Parc Natural de l’Albufera custodiat per AE-Agró i SEO/BirdLife. Així com un exemplar de M. leprosa a la Marjal d’Almenara.

    Des d’Acció Ecologista-Agró estem molt contentes i agraïdes, com no pot ser d’altra manera, per la gran quantitat de voluntàries que participen any rere any al Projecte Emys i també per totes les associacions i entitats que amb el seu suport també van fer possible en 2023 esta iniciativa de ciència ciutadana: Caixa Popular, la Generalitat Valenciana, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), l’Ajuntament de València, l’Ajuntament de Sagunt, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, el Grup Aventurer de Carlet i el Voluntariat Mediambiental de l’Ajuntament de Llombai, l’Ajuntament d’Alfarb, l’Ajuntament de Catadau, l’Associació Macarella de Bonrepòs i Mirambell, Natura y Cultura Servicios Ambientales, l’Ajuntament de Torrent, l’Associació de Veïns El Vedat i el Voluntariat Ambiental Torrent Verd.

    Una col·laboració molt bona i estreta amb què esperem poder comptar d’enguany. Ja que la catorzena edició del Projecte Emys és ací. De fet, els voluntaris sènior d’AE-Agró junt amb les alumnes en pràctiques han començat esta setmana amb els primers censos als Estanys d’Almenara i per al mes de maig està previst treure les convocatòries a la Marjal de Rafalell i Vistabella i al Tancat de la Pipa. Molt prompte publicarem cartell i nota de premsa amb més informació. A més, esta temporada s’inicia amb algunes novetats. De moment volem avançar que el Projecte Emys s’estrenarà a Sueca, on estudiarem la població de tortugues de l’ullal la Muntanyeta dels Sants, i al Barranc de Barxeta en Carcaixent. Si vols rebre informacions sobre les jornades de voluntariat que organitzarem en els diferents rius, marjals i pantans valencians, contacta amb l’organització enviant un correu a projecteemys@gmail.com. T’esperem per conservar les nostres tortugues autòctones!!!

    Pujar