elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ORATGE MAGDALENA I FALLES

Primeres previsions meteorològiques per a Magdalena i Falles: consulta quin oratge tindrem a l'inici de les festes

Primeres previsions meteorològiques per a Magdalena i Falles: consulta quin oratge tindrem a l'inici de les festes
  • Molts són els pobles i ciutats que estan desitjant saber el comunicat meteorològic per als dies més esperats de l'any

La sequera persistix en la Comunitat Valenciana i ja són molts els mesos. Febrer no està sent una excepció, continuem amb dèficit de precipitació i si bé hem tingut algunes pluges estos dies, han sigut totalment insuficients. Per no parlar de les temperatures, escandalosament altes per a l'època en la qual estem.

Tot fa pensar que això continuarà així, encara que no podem donar mai per segur res i més quan parlem de la meteorologia, tan canviant i radical en els temps en els quals vivim de calfament global.

Si preguntem als experts i analitzem els models meteorològics a curt i mitjà termini, és a dir, tot el que queda de febrer, podem comprovar com després del pas d'una DANA, que en la Comunitat Valenciana ha passat amb més pena que glòria, les altes pressions tornen a tirar-se damunt de la Península Ibèrica.

Això es traduïx en dies de calma absoluta, amb predomini del sol i sense pluges a la vista. Les temperatures se situarien entre 1 i 3 graus per damunt de l'habitual, encara que sembla que tinguen tendència a normalitzar-se.

A la fi de mes podrien normalitzar-se les temperatures pel possible ascens de l'anticicló
A la fi de mes podrien normalitzar-se les temperatures pel possible ascens de l'anticicló

Malgrat el que semblen indicar la majoria de les previsions, els meteoròlegs no descarten algun despenge d'aire fred sobre el Mediterrani.

És més, els mapes a llarg termini, és a dir, ja el mes de març, es pot intuir una atmosfera dinàmica, amb símptomes de canvi com sol ocórrer quan arriba la primavera.

D'antuvi, podem assegurar segons confirma AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), que no hi ha precedents en la Comunitat Valenciana d'un inici d'any tan càlid com el d'este 2024 ni d'un principi d'any hidrològic tan sec (des de l'1 d'octubre de 2023).

AEMET ha confirmat este divendres que durant la primera mitat de la setmana del 19 al 25 de febrer es mantindrà un predomini del temps estable, amb precipitacions limitades a Balears, Cantàbric i Pirineus, per la qual cosa la Crida de les Falles de moment no sembla que vaja a estar passada per aigua.

Mapa d'anomalia de temperatura i precipitació del 19 al 25 de febrer
Mapa d'anomalia de temperatura i precipitació del 19 al 25 de febrer

 És a partir del 26 de febrer quan creix la incertesa, si bé és cert que les primeres previsions indiquen que les precipitacions serien escasses i les temperatures lleugerament per damunt de les habituals per a l'època de l'any en les primeres mascletaes de Falles i l'inici de la Magdalena a Castelló.

Mapa d'anomalia de temperatura i precipitació del 26 de febrer al 3 de març
Mapa d'anomalia de temperatura i precipitació del 26 de febrer al 3 de març

En definitiva, tot apunta a un final de febrer molt tranquil, ja a les portes dels dies grans de la Magdalena a Castelló, València amb les Falles i moltes altres poblacions que celebren esta festa.

Convidem als nostres lectors a estar atents a futurs parts meteorològics els pròxims dies i setmanes, que seran definitius per a saber quin serà la previsió en l'inici de totes dues festivitats.

Pujar