Castellano

Preu de la llum: l'OCU alerta d'una forta pujada al juliol pese al topall del gas

Preu de la llum: l'OCU alerta d'una forta pujada al juliol pese al topall del gas
  • La mesura de limitar el preu del gas ha aconseguit contindre el preu majorista durant el mes de juliol però no la factura de les llars

El mes de juliol el mercat OMIE ha tancat amb un preu de 144.1 euros, que suposa el preu més baix des d'agost de 2021 (105,9.euros/MWh) i un descens del del 15% respecte al passat mes de juny (169,6 euros/MWh ). Aquest descens, facilitat per la mesura de limitar el preu del gas utilitzat per a la generació elèctrica és fictici, segons l'estudi elaborat per l'OCU, ja que les factures d'una part important dels consumidors ha d'incorporar el cost d'aquesta mesura estrenada el 15 de juny i que durant el mes de juliol s'ha elevat en 0,122684 euros/kWh. El resultat és una important decepció amb aquesta mesura:

En el mercat majorista, el cost mitjà de cada MWh va ascendir durant aquest mes a 144,1 euros/MWh, amb un mínim de 102,45 euros i un preu màxim de 169,86 euros.

La factura d'una llar mitjana amb tarifa PVPC es va elevar a 115,27 euros, amb l'IVA ja reduït del 5% aplicable en les factures a partir de l'1 de juliol. S'ha encarit un 12,3%, la factura respecte al passat mes de juny (102,65 euros), la qual cosa suposa pagar 12,62 euros més al mes.

Durant el mes de juliol, el gas ha tingut el major preu de la història i s'ha batut el rècord d'energia elèctrica generada mitjançant gas (29% del total en cicles combinats). La factura de les llars amb tarifa PVPC hauria sigut major sense l'aplicació de la mesura de limitar el preu del gas, però l'estalvi ha sigut insuficient i a més ha provocat que a moltes llars en el mercat lliure, la seua factura s'haja encarit per haver de suportar el cost d'aquestes mesura també.

Les mesures per a rebaixar la factura segueixen sense donar resultat

Des de l'inici de la crisi energètica són diverses les mesures empreses per a rebaixar la factura de l'electricitat, però moltes han arribat tard o s'han anat aplicant de manera progressiva perdent efectivitat. Algunes d'elles s'han incorporat en el nou paquet de mesures publicats el dia 26 de juny i que s'uneixen a les ja existents:

  • Rebaixa de l'IVA en la factura elèctrica al 5% en les factures emeses a partir de l'1 de juliol fins al 31 de desembre
  • Rebaixa de l'Impost de l'Electricitat al 0.5% també fins al 31 de desembre.
  • Pròrroga dels descomptes del bo social (60% i 70%) , així com els descomptes en l'IVA i impost elèctric fins al 31 de desembre.
  • Rebaixa del concepte Càrrecs de la tarifa elèctrica des de l'1 d'abril: es redueix en un 36% (estalvi mitjà per llar de 3,8 euros al mes).
  • Reforma del bo social modificant el concepte d'unitat familiar, acollint una nova categoria: els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital, i facilitant la seua renovació sense necessitat de sol·licitar-lo cada 2 anys.

En el sector del gas, es revisa la tarifa regulada TUR, però mantenint almenys fins a la revisió de l'1 de gener de 2023 , l'increment de preus limitat.

Limitar el preu del gas: ara com ara, decebedor

Europa va donar per fi el vistiplau a l'anomenada "excepció ibèrica", és a dir, l'autorització que Espanya i Portugal han obtingut via lliure de la Unió Europea per a limitar el preu del gas a la indústria que utilitza aquesta font d'energia per a la generació elèctrica. L'objectiu d'aquesta mesura és que els cicles combinats puguen oferir energia a preus més econòmics, ja que la seua matèria primera, el gas, tindrà un cost màxim de 40 euros (que s'anirà incrementant progressivament) encara que el mercat fixe preus molts més elevats).

En vigor des del 15 de juny

El 15 de juny es va estrenar la nova mesura de limitar el preu del gas en la generació elèctrica. El que semblava una mesura efectiva per a reduir la factura de la llum, es va diluir durant els primers dies, a causa d'una situació especial:

La demanda elèctrica va pujar durant aqueixos dies per efecte de l'onada de calor. Aqueix increment del consum s'ha mantingut durant tot el mes de juliol

El preu del gas va tornar a pujar amb força: va passar de 76,39 euros/MWh durant els primers catorze dies de juny a 104,65 euros una vegada iniciada la mesura de topar el preu del gas. Durant el mes de juliol, lluny de frenar-se la pujada, està s'ha situat en més de 130 euros /MWh. El mes amb el gas més car de la història.

Les centrals de gas van incrementar la seua producció durant la segona quinzena fins a representar el 29% del total de la generació davant la reducció de generació eòlica, hidràulica i aqueix increment de consum.

Aquest de mes de juliol s'han donat totes les condicions perquè, tal com ha ocorregut en països del nostre entorn, l'electricitat haguera batut tots el rècords coneguts. La implantació d'aquesta mesura sí ha aconseguit limitar el preu de l'electricitat en el mercat majorista, però a un cost molt superior al previst pel que no sols no hi ha estalvi visible, sinó que la factura finalment s'ha tornat a encarir.

L'estalvi final que els consumidors podrien haver tingut es va diluir davant l'elevat volum de generació realitzada amb gas que calia compensar i l'elevada diferència entre els 40 euros/MWh estipulat com a preu màxim del gas amb aquesta mesura i el cost real en els mercats. No obstant això, les pitjors conseqüències les patiran les llars que estan en el mercat lliure i que van contractar o van renovar el seu contracte després del 26 d'abril.

Conseqüències de limitar el preu del gas

La mesura d'establir un topall al preu del gas té altres conseqüències com que els consumidors elèctrics hauran d'assumir el seu cost. Per a les llars amb PVPC aquest cost serà transparent. El preu que facilita Xarxa Elèctrica amb el qual es calcula el "cost de l'energia" que apareix en la factura integra ja aqueix nou cost. És a dir, es beneficien del potencial estalvi del mercat a l'ésser una tarifa indexada i al mateix temps pateixen aquest sobrecost per un valor inferior.

La situació és molt diferent en el mercat lliure. El 13 de maig de 2022 es va publicar l'RD 10/2022 que establia aquesta mesura i indicava que quedaven exempts de contribuir a ella tota l'energia comercialitzada amb contractes subscrits o renovats amb anterioritat al 26 d'abril (quan es va donar a conéixer que s'aplicaria aquesta mesura). És a dir no es beneficiarien de la hipotètica rebaixa en els preus majoristes però tampoc han de contribuir amb el seu cost fins que el seu contracte siga renovat.

Però en els contractes o renovacions posteriors al 26 d'abril, la comercialitzadora no pot evitar que aqueixa energia haja de contribuir amb el cost de li mesura i li ho estan traslladant el cost al client que no ha sigut informat d'això. Ja siga perquè era impossible entre el 26 d'abril i el 13 de maig, quan es va publicar l'RD o perquè la informació que rep a l'hora de contractar o renovar el contracte és molt deficient. Així, les primeres factures amb presència d'aquest recàrrec ha arribat a alguns consumidors i el seu elevat cost (0.1228 euros/kWh de mitjana el mes de juliol) està disparant la factura de clients que creien que comptaven amb un bon preu.

Evolució del preu de la factura de la llum

La factura mensual mitjana de juny va pujar a 102,65 euros malgrat les mesures aplicades (topall del gas, reducció de l'IVA, Imposat d'electricitat, reducció de càrrecs...), continuem patint una de les factures més cares de la història.

Aquest increment de factura impacta de manera directa a les llars que tenen contractada la tarifa regulada PVPC o alguna de les tarifes indexades al mercat majorista, però tampoc les tarifes del mercat lliure tampoc es lliuren. Especialment ara que han de contribuir amb el cost de la mesura de limitar el preu del gas.

Pujar