elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

A presó dos dels tres detinguts pel robatori de catalitzadors a Alacant, Alzira i Algemesí

A presó dos dels tres detinguts pel robatori de catalitzadors a Alacant, Alzira i Algemesí
  • La Policia Nacional ha esclarit prop de quaranta furts en la Comunitat Valenciana

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup itinerant compost per membres de països de l'est, especialitzat en el furt de catalitzadors de vehicles, que es movia per tot el litoral llevantí per a cometre els il·lícits actuant principalment sobre tres models d'una marca específica d'automòbils. S'ha detingut a tres persones, als qui se'ls imputen un total de 39 fets entre Alacant i la localitat valenciana d'Alzira, aconseguint a més recuperar alguns dels catalitzadors sostrets, resultant ingressats a la presó dos dels principals arrestats per aquests fets.

Una reeixida labor de coordinació policial entre les Comissaries d'Alacant Nord i d'Alzira a València, ha conclòs amb la detenció d'un grup criminal itinerant especialitzat en el furt de catalitzadors de vehicles.

28 fets esclarits a Alacant

Els fets estaven sent investigats de manera paral·lela entre les dues comissaries per fets ocorreguts en les seues respectives localitats, concretament a Alacant s'investigaven una sèrie de denúncies interposades per furts de catalitzadors on el denominador comú era sempre el mateix; furt de les cobejades peces d'automòbil en hores nocturnes, generalment sobre els tres mateixos models de vehicle d'una marca concreta que estaven estacionats en via pública i la sostracció de la qual s'executava rigorosament de la mateixa manera.

Els investigadors del cas, després de diverses gestions efectuades van aconseguir centrar les sospites sobre tres individus originaris de països de l'est que havien sigut identificats en hores intempestives en diverses ocasions, en els mateixos dies i pels voltants de llocs on havien ocorregut aquest tipus de fets, gran part d'ells localitzats en la zona de Sant Joan platja, sempre a bord del mateix vehicle.

D'aquesta manera, es van iniciar les perquisicions entorn dels investigats, arribant a aconseguir-se fotografies d'ells aportades per un testimoni, que les va prendre mentre que estaven sostraient un dels catalitzadors d'un vehicle, podent veure's el clar repartiment de funcions que exercia cadascun d'ells en la comissió de l'il·lícit, així com la seua rapidesa en efectuar-lo.

Així mateix, altres gestions practicades, situaven el vehicle en el qual es desplaçaven en els voltants i en dates i hores coincidents a algun dels fets investigats.

Altres 11 fets comesos a Alzira i Algemesí

D'una altra part, paral·lelament a la investigació duta a terme a Alacant, els agents de la Comissaria d'Alzira a València, investigaven la comissió de diversos fets duts a terme de la mateixa manera.

En aquest cas, s'estava duent a terme una investigació sobre el furt de catalitzadors perpetrat de la mateixa manera, en automòbils estacionats principalment en aparcaments allunyats del nucli urbà, de gran afluència de vehicles i en hores matutines, aprofitant que els seus usuaris aparcaven els vehicles allí durant diverses hores.

Els agents van comptar per a la investigació amb l'actuació d'un membre de la Policia Local d'Alzira qui, estant lliure de servei, va descobrir a dos individus quan estaven manipulant els baixos d'un vehicle estacionat aconseguint així identificar-se als presumptes autors, resultant ser els mateixos que estaven sent investigats a Alacant pels mateixos fets.

La posterior anàlisi de les denúncies i les càmeres de seguretat dels llocs on s'havien produït algun dels fets investigats va fer que se centrara la investigació sobre aquests dos individus, creuant-se la seua investigació amb la qual s'estava duent a terme a Alacant pel que es van conjuminar esforços a fi d'aconseguir desarticular aquest grup itinerant.

El resultat de la investigació conjunta que va derivar de la iniciada en totes dues comissaries va donar com a fruit la detenció dels tres membres del grup criminal i la recuperació d'algun dels catalitzadors sostrets després del registre domiciliari practicat en l'habitatge d'un dels arrestats que tenia a la ciutat d'Alacant, a més de múltiples eines que presumptament utilitzaven per a cometre els furts.

Finalment, el resultat de la investigació va permetre esclarir un total de 28 fets ocorreguts a Alacant i altres 11 sostraccions ocorregudes en els termes municipals de la província de València d'Alzira i Algemesí.

Els detinguts, dos homes i una dona, d'entre 38 i 48 anys d'edat, de nacionalitat georgiana, van ser posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció de guàrdia de l'Alacant decretant-se l'ingrés a la presó per als dos homes encartados.

Els catalitzadors són molt cotitzats en el mercat negre

Els catalitzadors són alguna cosa més enllà que una peça fonamental per al funcionament d'un vehicle, en el seu interior, contenen platí, rodio i pal·ladi. Aquests metalls nobles actuen com a convertidors catalítics per al control d'emissions de gasos en els sistemes de fuita dels vehicles, molt cobejats pel seu alt valor en el mercat negre, sent materials generalment d'un valor més alt que el valor de l'or en el mercat.

És per això que, per als afectats per aquesta mena de delictes, la reparació del mal originat al vehicle per la seua sostracció és notablement major que el benefici obtingut de la il·lícita venda del catalitzador sostret, podent oscil·lar el preu d'un catalitzador nou entre els 300 i els 500 euros, fins i tot els 700 euros si el cotxe és d'alta gamma i de 1.000 a 3.000 euros si es tracta de vehicles de major grandària com ara; camions o furgonetes. A aquest preu, cal sumar-li la mà d'obra, la qual cosa farà que finalment la reparació puga costar entre 800 o 1.000 euros.

Consells per a evitar el robatori de catalitzadors

La Policia Nacional ofereix uns consells per a evitar el robatori de catalitzadors, entre ells, si no és possible aparcar el vehicle dins d'un garatge, intentar estacionar-lo en llocs il·luminats i transitats.

És recomanable marcar el catalitzador amb el número de matrícula del nostre vehicle, amb el número VIN (que és el número que l'identifica), o amb una pintura especial, d'aquesta manera es dificulta la posterior venda de peces en el mercat il·legal, i facilita la labor dels investigadors per a la seua localització en cas de robatori.

En un taller pot ser instal·lada una planxa inferior protectora, que dificulta la labor als delinqüents especialitzats en aquesta mena de robatoris.

Pujar