elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem reclama a Puig que la Generalitat deixe de treballar amb les entitats financeres que desnonen

Podem reclama a Puig que la Generalitat deixe de treballar amb les entitats financeres que desnonen

    El síndic del grup parlamentari Podemos-Podem, Antonio Montiel, ha reclamat hui al president de la Generalitat, Ximo Puig, que la Generalitat, com a principal empresa de la Comunitat Valenciana, deixe de treballar amb les entitats financeres que desnonen.

    Montiel ha plantejat aquesta qüestió aprofitant la pregunta al president de la Generalitat, Ximo Puig, en el marc de la sessió de control de Les Corts Valencianes, després que el nombre de llançaments practicats en el segon trimestre de 2016 a la Comunitat Valenciana experimentara un augment del 8,2% respecte al mateix període de l'any anterior, segons dades de l'informe ´Efectes de la crisi econòmica en els òrgans judicials´ de la Secció d'Estadística del Consell General del Poder Judicial.

    El síndic de Podem ha exposat que la Comunitat Valenciana és una de les vuit autonomies en les quals s'ha incrementat el nombre de desnonaments en el segon trimestre d'enguany, i de fet, ha lamentat que es tracta de l'àmbit geogràfic en el qual més ha augmentat el nombre de desallotjaments.

    Montiel ha recordat que fa un any, la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, es va reunir amb onze entitats financeres i els va instar al fet que es comprometeren a no realitzar cap llançament en habitatges habituals de persones que es troben en una situació d'especial vulnerabilitat, fins que entre en vigor la nova Llei de la Funció Social de l'Habitatge de la Generalitat Valenciana.

    No obstant açò, ha recordat que solament tres entitats --Caixa Ontinyent, Cajamar i Caixa Popular?es van sumar a la iniciativa. En aquest sentit, Montiel ha advertit que "no pot ser que les entitats financeres es neguen a col·laborar amb la Generalitat Valenciana i que açò no tinga conseqüències".

    Montiel ha assenyalat que s'ha d'insistir en la negociació amb les entitats financeres per a aconseguir una moratòria real i efectiva de desnonaments, al mateix temps que cal estimular les diverses formes d'acord entre famílies i creditors hipotecaris mitjançant fórmules com la reestructuració del deute, la suspensió temporal de quotes o la dació en pagament combinada amb un lloguer en el mateix habitatge.

    En aquest sentit, ha remarcat la importància d'establir col·laboració entre els ajuntaments i la Generalitat, mentre que els consistoris són la primera administració que detecta situacions de vulnerabilitat social i a la qual cal dotar de recursos perquè puga fer polítiques socials de proximitat per a evitar els desnonaments.

    Montiel també ha plantejat com a actuació que es garantisca la solució a les famílies que de manera definitiva s'enfronten al desnonament mitjançant un pla de xoc que integre una oferta de solucions de lloguer social amb càrrec al parc públic d'habitatges de la Generalitat i les seues entitats i mitjançant convenis o altres fórmules a estudiar amb entitats financeres i grans propietaris.

    El síndic de Podem ha alertat respecte a la "roda infernal que condueix a la pèrdua de l'habitatge" i que té "múltiples seqüències en els quals l'acció dels poders públics pot ser decisiva per a evitar que una família arribe a patir la violència de ser arrancada del seu espai íntim vital, del seu entorn i marcada per sempre per una vivència que també té seqüeles psicològiques difícils d'avaluar en el curt termini, especialment per als seus membres més vulnerables com són menors o persones ancianes".

    Montiel ha assenyalat que la millor política de lluita contra la pobresa i els seus efectes, com els desnonaments, són polítiques decidides i valentes de creació d'ocupació. "És una qüestió de valentia política", ha advertit.

    Pujar