elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Juli Martínez Amorós i Gregori Royo Bello guanyen els premis Teodor Llorente 2022

Juli Martínez Amorós i Gregori Royo Bello guanyen els premis Teodor Llorente 2022
    MÉS FOTOS
    Juli Martínez Amorós i Gregori Royo Bello guanyen els premis Teodor Llorente 2022 - (foto 2)

    La novel·la  La merla blanca de Juli Martínez Amorós, de Novelda, ha estat guardonada amb el premi Teodor Llorente de novel·la 2022, convocat per l’Ajuntament de La Pobla de Vallbona. El guardó està dotat amb 3.000 euros i suposa a més la publicació de l’obra per Vincle Editorial. 

    El jurat format pels escriptors Núria Cadenes, Josep Manuel Vidal-Illanes i Francesc Viadel, l’editor Manolo Gil i la regidora de cultura de La Pobla de Vallbona, Beatriu Palmero, com a presidenta,  ha destacat  La merla blanca pel gran domini que mostra el seu autor en la creació d’atmosferes i intrigues.

    Per la seua part, el guanyador del Premi de Poesia Teodor Llorente 2022 ha estat Gregori Royo Bello, de Montalbán, Terol, i veí d’Oliva, a La Safor, amb el poemari Visat al cor de la bèstia, que també serà publicat per Vincle Editorial.

    El jurat format pels poetes Isabel Robles, Jaume Subirana, Ferran Bretó, l’editor Manolo Gil i la regidora Beatriu Palmero ha destacat la seua intensitat poètica al plantejar la metàfora social de les grans metròpolis com Nova York mitjançant el viatge migratori, tant interior com exterior, dels més desposseïts.

    Els premis Literaris Teodor Llorente s’iniciaven en 2006, però des de 2017 s’han convertit en un referent en l’àmbit lingüístic. La regidora de Cultura, Beatriu Palmero, destaca la importància dels premis “tant per la quantia econòmica i la publicació de l’obra com per la qualitat del jurat, el que ha permés que els premis s’instauren i consagren dins la convocatòria anual de certàmens amb una gran repercussió”.

    AUTORS GUANYADORS

    Juli Martínez Amorós (Novelda, les Valls del Vinalopó, 1975) és tècnic lingüístic de la Universitat d'Alacant, on també va ser professor de l'àrea de lingüística general entre 2009 i 2011. Filòleg de formació, és coautor de diverses obres per a l'ensenyament del valencià, entre les quals destaca la col·lecció Punt per punt (2017-19). A més, també ha escrit la novel·la Les formigues (2005), premi de narrativa Vila d'Onil l'any 2003, i l'assaig La societat valenciana en l'espill lingüístic (2016), entre altres obres.

    La merla blanca està ambientada a la ciutat d’Alacant i altres localitats de la comarca de L’Alacantí, la novel·la conta la investigació que porten endavant el policia Arnau Feliu i el seu ajudant Guillem per a desentranyar el cas d’unes morts aparentment accidentals i inconnexes però que acabaran endinsant-los en un món de carreres il·legals, drogues, apostes i corrupció política.

    Gregori Royo Bello (Montalbán, Terol, 1963) és professor de Llatí i Grec a un Institut de Secundària. Va engegar la seua dèria literària de la mà del gènere negre. Sota el pseudònim d’Andrea Robles (Gregori Royo i Maite Enrique), té publicats la novel·la La visita del vent (2009), el relat “Aigua morta” a l’antologia d’autors negres Crims.cat 2.0 (2013) i l’article Ferran Torrent, un viatge a l’heterodòxia, a Ítaca, Revista de Filologia (2014). Ha col·laborat als diaris La Opinión de Murcia i al Levante de La Safor, on signava una columna setmanal de crítica de teatre i cinema. Va endinsar-se en la traducció d’Homer a L’Odissea (2017). Ha publicat, com a guanyador del XXIII Certamen de Poesia “Marc Granell” Vila d’Almussafes 2019, el poemari Quadern de la Vall. Recentment, ha publicat  la novel·la Greal de Sang, Premi Vila-real 2020, segon cas de l’Inspector Jordi Lleonard. A més del Premi de Poesia Teodor Llorente, en el 2022 ha guanyat el  XVI Premi de Teatre de la Carrova d’Amposta (2022) per l’obra Última nit al Beagle.

    Pujar