28 de novembre de 2020 28/11/20

Pérez Garijo advoca per la investigació acadèmica com a 'element generador de coneixement' en matèria de memòria democràtica

Pérez Garijo advoca per la investigació acadèmica com a 'element generador de coneixement' en matèria de memòria democràtica - (foto 1)
  • La consellera i el director general de Qualitat Democràtica s'han reunit amb la Comissió Cívica d'Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica

MÉS FOTOS
Pérez Garijo advoca per la investigació acadèmica com a 'element generador de coneixement' en matèria de memòria democràtica - (foto 2)

"Per a poder construir una memòria col·lectiva solament tenim dues formes de fer-ho: el propi record de qui ho va viure i la investigació acadèmica com a element generador de coneixement". Així ho creu la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, qui ha afegit que "l'inevitable pas del temps està limitant cada vegada més" tindre a l'abast eixa informació de primera mà, motiu pel qual entén que pren més valor la tasca que realitza el personal investigador.

Ho ha esmentat durant la seua intervenció en l'acte d'inauguració del III Curs per a investigar la Memòria Democràtica valenciana, organitzat per la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana a Alacant. "Actuacions com aquestes resulten essencials per a conformar la visió que la societat valenciana ha de tindre dels processos històrics de la II República, la Guerra Civil i el franquisme", ha considerat Pérez Garijo.

En aquest sentit, la consellera ha puntualitzat que "la memòria és l'arma que la democràcia té contra el dany causat, la veu d'aquelles i aquells que van callar per sempre, i, per això, en la mesura en què es puga "recuperar-la, mantindre-la, dignificar-la i també transmetre-la", vol complir els "objectius comuns de restaurar la dignitat de les víctimes i conformar un sistema de valors democràtics tals com la tolerància, el respecte i la pau".

A més d'això, ha remarcat que des que va acceptar el càrrec, un dels seus principal objectius ha sigut "l'impuls de la memòria democràtica en la Comunitat, tant en la seua vessant més directament relacionada amb la reparació de les víctimes del franquisme com en aquella dimensió d'aprenentatge i presa de consciència d'allò que va succeir per a que mai mes torne a passar".

"Anem a seguir treballant per a recuperar i mantindre la memòria", ha sentenciat la consellera, que ha anunciat que es seguirà col·laborant en el funcionament de la Càtedra, així com en tot allò que servisca per sostindre i donar continuïtat a l'esforç realitzat per a la creació de la mateixa.

Així mateix, Pérez Garijo ha recordat a les més de 300 víctimes mortals del bombardeig de 1938 al Mercat d'Alacant i les persones detingudes que no varen poder salpar amb el vaixell 'Stanbrook' per fugir de la repressió. A la cita també ha estat present el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez.

Reunió amb la Comissió Cívica de la Memòria Històrica

D'altra banda, tant la consellera com el director general s'han reunit amb la Comissió Cívica d'Alacant per la Recuperació de la Memòria Històrica. En la trobada que han mantingut han tractat sobre la creació del futur Institut de Memòria Democràtica, l'ens institucional que haurà de promoure les polítiques en aquesta matèria.

La consellera ha explicat, respecte a les gestions per posar-lo en funcionament, que hi ha que veure on s'ubica, donat que l'actual edifici es queda menut. "Ens agradaria que comence a desenvolupar-se com més aviat millor però quan es compte amb el personal necessari", ha manifestat Pérez Garijo, que ha especificat que per el moment les polítiques relacionades amb la matèria es desenvoluparan des de la Direcció General de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern

El president de la Comissió Cívica, Vicente Carrasco, per la seua part, ha expressat la seua esperança en què siga una realitat en aquesta legislatura i li ha traslladat a la consellera "la necessitat d'implementar eixes competències conforme a la Llei de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana".

D'altra banda, Rosa Pérez Garijo ha subratllat la importància de "posar en valor les associacions que durant moltíssims anys han fet que es mantinga desperta la memòria històrica, perquè hi havia un abandonament per part de les administracions". No obstant, la consellera ha destacat que "afortunadament eixa etapa ha finalitzat i ara el que cap és una col·laboració estreta entre les administracions i les associacions memorialistes per seguir avançant en les polítiques de memòria democràtica".

Pujar