elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
PROJECTE MAGDA

Ximo Puig, sobre la macroplanta solar de Castelló: “O renovables o combustibles fòssils”

Ximo Puig, sobre la macroplanta solar de Castelló: “O renovables o combustibles fòssils”
  • El president demana conciliar l'interés paisatgístic i territorial mentre els seus socis de govern i l'oposició clamen contra el projecte

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la declaració d'impacte ambiental (DIA) per a la construcció d'una macropanta solar en terrenys de les Coves de Vinromà, Benlloch i Cabanes, avançant així en la seua tramitació malgrat que la Generalitat Valenciana va remetre informes desfavorables.

Després de conéixer-se la DIA positiva les valoracions no s'han fet esperar.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en declaracions en la fira Fruit Logistica de Berlín, ha destacat la necessitat de “conciliar l'interés paisatgístic i territorial” i encara que ha assenyalat com a fonamental “l'impuls de les renovables”, perquè “en aquesta qüestió no es pot ser neutral”. “O renovables o combustibles fòssils”, ha afirmat, “però cal fer les coses bé” perquè “la descarbonització és inqüestionable”.

Per part seua, la consellera d'Agricultura (Compromís) i sòcia de Puig en el Consell, Isaura Navarro, ha demanat, durant la seua visita amb el polític de Morella a la capital alemanya, que el Govern “recapacite” perquè “les obres no han començat i som a temps de parar-lo”.

Cal recordar que el Consell ha remés una carta després de conéixer-se la DIA positiva perquè “no tenen en compte el nostre informe remés dins del termini i en la forma escaient en el qual plantegem que hi ha impossibilitat d'executar aquest projecte sense aprovar una afecció mediambiental”.

Característiques del projecte

El projecte MAGDA pretén ocupar més de 472 hectàrees i és la planta de major grandària autoritzada fins al moment a la província, en la qual seprevé implantar fins a 258.622 mòduls de plaques fotovoltaiques amb les quals aconseguir una potència pique de fins a 150 megavats.

Podem considera “inadmissible” la DIA positiva

Per part seua, la diputada en el Congrés per Castelló d'Unides Podem, Marisa Saavedra, demana al Ministeri que rebutge el projecte de macroplantes fotovoltaiques de Magda i considera que la DIA favorable “és un greu atac a les comarques de Castelló” i considera que “ha sigut redactada amb un suposat llenguatge tècnic però no parla de l'impacte real d'aquesta macroplanta”.

A més creu que és “inadmissible” el projecte pel que continuaran pressionant perquè els veïns dels municipis afectats puguen decidir.

La Diputació de Castelló s'oposa a la MAGDA

Tambien el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha parlat sobre aquest tema reiterant l'oposició al projecte MAGDA en entendre que tindria un fort impacte en el conjunt del territori i de manera més directa en els municipis els Coves de Vinaromà, Vilanova d'Alcolea, la Torre d'en Doménec, Benlloc, Alcalà de Xivert, Torreblanca, la la Vall d'Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló de la Plana i Almassora, en els termes de la qual se situarien la instal·lació i les seues línies d'evacuació.

El 15 de febrer de 2022, la Diputació va aprovar una declaració institucional que rebutjava, per unanimitat, el projecte.

El PSPV parla de “impacte incompatible amb la preservació del territori”

També el PSPV-PSOE de Castelló s'ha posicionat en contra del proyectoMAGDA per les afeccions que pot tindre en els municipis en els quals es planeja la seua instal·lació. Així s'ha recordat de manera unànime en una reunió convocada per l'executiva provincial juntament amb els representants socialistes dels municipis afectats.

El secretari general, Samuel Falomir, ha reiterat que “tal com plasmem en la declaració institucional aprovada en la Diputació de Castelló rebutgem la seua posada en marxa malgrat la declaració ambiental favorable perquè suposa “un impacte incompatible amb la preservació del territori i de l'activitat agrícola castellonenca”. Segons el dirigent socialista, la seua implantació afectaria negativament de manera significativa a un gran nombre de persones que viuen del sector”. “Magda va en contra de l'economia de l'interior”.

El PPCS lamenta que el govern provincial haja estat callat

Quasi un any després d'aquell acord unànime entre els grups que formen la corporació provincial, s'ha aprovat la DIA, per la qual cosa des del PPCS han lamentat que l'equip de Govern format per PSOE i Compromís “haja romàs totalment callat durant un any en lloc de defensar als afectats pel projecte de la megaplanta solar MAGDA”.

La portaveu adjunta del PP en la Diputació, María Ángeles Pallarés, considera que “la megaplanta solar que ha aprovat el Govern del PSOE és una maçada per als pobles afectats perquè perjudica de ple a l'economia dels veïns en destrossar el futur de l'agricultura i la ramaderia”. En el mateix sentit s'ha referit Cristina Orient des del PP a les Coves de Vinromà.

Pujar