elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

VÍDEO | Una rebentada càlida cou el Bartolo i les Columbretes

VÍDEO | Una rebentada càlida cou el Bartolo i les Columbretes
  • Vents de més de 100km/h han produït un ‘subidón’ de temperatura en plena nit

Les previsions es van complir aquest dimarts a la vesprada-nit, per a quan l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveia la possibilitat de rebentades càlides i seques en la Comunitat Valenciana.

De fet, la Policia Local va advertir d'aquest possible perill, que genera sobtadament fortes ratxes de vent i un gran ascens tèrmic en pocs minuts, en zones com Borriana, per a previndre possibles inconvenients.
Finalment les tempestes van arribar, acompanyades de forts vents i, en punts concrets, es van donar aquestes temudes rebentades.

És el cas de la muntanya del Bartolo, a Benicàssim, que als seus 746 metres d'altura sobre la mar va rebre el colp d'un va rebentar càlid amb ratxes de vent de més de 100 quilòmetres per hora.

L'espectacular avanç de la tempesta ha sigut captat per una de les cambres d'Avamet, on es pot comprovar com ha agranat la muntanya que culmina el Desert de les Palmes.

La zona va viure sobre les 21 hores una muntanya russa de temperatures, canviat de manera brusca el mercuri, desplomant-se dels 32 graus d'aquest calorós dimarts als 23 que va deixar el fred pas de la tempesta, per a després tornar a pujar sobtadament per la rebentada càlida fins als 35 graus.

El fenomen també s'ha viscut a les illes Columbretes, que han batut el seu rècord de temperatura en generar-se una rebentada justa damunt de l'arxipèlag, on s'han deslligat a les 22 hores vents de més de 100 quilòmetres per hora, que han elevat la temperatura dels 27 graus als 41 graus en plena nit.

El pas de les tempestes i les rebentades ha deixat un mapa de temperatures molt desigual. Per exemple, les pluges sobre Vila-real han deixat el termòmetre en 20 graus, mentre que en zones com Catarroja una altra rebentada càlida pujava el termòmetre fins als 39.

Al Vinalopó també s'han produït diverses rebentades, en aquest cas secs (sense ascens de temperatures en zones de l'interior on no arriba la brisa marina), que han deixat ratxes de més de 100 quilòmetres per hora que han arrasat tot al seu pas en zones com Villena.

Què és una rebentada càlida?

Aquest fenomen meteorològic succeeix en dies amb tempestes seques com s'espera aquest dimarts i en zones on opera la brisa marítima. La rebentada desencadena de sobte fortes ratxes de vent i un sobtat augment de les temperatures, que pot sorprendender als veïns.

El concret, succeeix quan existeix una inversió tèrmica, quan en superfície l'aire és més fresc que a diversos centenars de metres d'altura, on circula una massa d'aire calent, com succeeix aquest dimarts.

Quan es dona aquesta situació, si es genera una tempesta les gotes de pluja poden no arribar a caure a terra, sinó que s'evaporen abans, la massa d'aire calent es refreda per això i comença desplomar-se contra la superfície a gran velocitat.

És quan aqueix aire descendeix quan es produeix de colp aquest xoc de masses, els forts vents i l'augment de la temperatura de colp.

A més, en descendir de colp la massa d'aire calent, la pressió atmosfèrica en la superfície augmenta, ja que l'aire es comença a comprimir, per la qual cosa es va calfant. Un curiós fenomen que pot sorprendre'ns en qualsevol moment del dia amb un ascens sobtat del termòmetre.

Pujar