elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els veïns del GAL Maestrat Plana Alta se senten més satisfets que els del conjunt d'Espanya i Europa

Els veïns del GAL Maestrat Plana Alta se senten més satisfets que els del conjunt d'Espanya i Europa
  • L'enquesta de l'UJI mostra una major satisfacció en la majoria de paràmetres analitzats en els 24 municipis

  • Giner: “És un bon punt de partida per a orientar el nostre treball i inversions de forma més productiva i beneficiosa”

L'enquesta realitzada per Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta amb la Universitat Jaume I (UJI) per a analitzar la percepció dels veïns del territori respecte a la seua qualitat de vida i oportunitats mostra que tenen una major satisfacció que en el conjunt d'Espanya i Europa. Aquest és el principal resultat obtingut després d'analitzar l'enquesta realitzada els últims mesos en els 24 municipis que engloben aquest Grup d'Acció Local.

En total, l'UJI ha realitzat 203 entrevistes amb cobertura total en els 24 municipis del territori per a analitzar diferents paràmetres, que inclouen valoracions sobre la qualitat de vida, percepció de la felicitat, optimisme respecte al futur, percepció respecte al futur econòmic i satisfacció davant determinats serveis que reben.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat que “si bé encara no s'ha presentat encara l'estudi, la realitat és que si que sabem ja que el grau de satisfacció dels habitants dels nostres municipis és major que la mitjana a nivell nacional i europeu. Aquest és un bon punt de partida a l'hora d'orientar el nostre treball i inversions d'una forma més productiva i beneficiosa per als habitants i empresaris del nostre territori”.

El president del GAL Maestrat Plana Alta ha assegurat que “el nostre objectiu és optimitzar les inversions que podem promoure per a millorar els serveis i la qualitat de vida en els nostres municipis, de manera que aconseguim un major orgull de pertinença en el nostre territori, que és la millor manera de consolidar la població i minimitzar el risc que es buiden els nostres pobles”.

Mesurar la percepció del benestar per a millorar el treball

Una prioritat d'aquest estudi, fruit de la col·laboració del GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI, és mesurar la percepció del benestar. Mesurar aquesta variable és essencial per a contrastar en alguna mesura si el propi treball dels GAL té uns certs efectes entre la població. Aquesta percepció ja era difícil de mesurar i encara menys atribuir-la al treball del GAL, però en les condicions de “nova normalitat” en què s'ha desenvolupat el treball, encara ho és més complicat.

L'objectiu final de l'enquesta realitzada per l'UJI és impulsar noves oportunitats de futur, millorar la qualitat de vida en els municipis de l'entorn rural i, en definitiva, generar incentius i facilitats per a evitar el despoblament d'aquests pobles.

El president del GAL Maestrat Plana Alta i de la Federació per al Desenvolupament Rural de Castelló (FEDETCAS), Domingo Giner, ha assegurat que “és fonamental conéixer quines són les necessitats dels nostres veïns si volem ajudar-los. Només així podrem prendre mesures que generen noves oportunitats econòmiques i l'ocupació, ens ajuden a prestar millors serveis i així millorar la seua qualitat de vida i contribuir al fet que es vegen els pobles com una oportunitat, no com un problema”.

Aquest estudi, pioner a l'interior de Castelló, permetrà fer un pas més en el treball d'impulsar l'emprenedoria i les oportunitats en el món rural. Conéixer de manera científica la realitat de tot el territori ajudarà a implementar millores en els treballs de desenvolupament rural per a aconseguir tindre un millor futur als pobles.

Treball dirigit per Xavier Ginés

El treball s'ha realitzat pel Grup d'Investigació DESiRES, vinculat al Departament de Filosofia i Sociologia de l'UJI, i està encapçalat pel professor Xavier Ginés, que forma equip amb l'investigador Vicent Querol i la professora Emma Gómez.

Ja ha finalitzat en la seua fase de treball de camp, que ha inclòs 203 entrevistes en els municipis integrats en el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta. El qüestionari ha comptat amb un total de 25 preguntes amb les quals es mesuren aspectes com el sentiment de benestar, la mobilitat, la qualitat de vida o el coneixement del Grup d'Acció Local.

Aquesta primera enquesta vindrà seguida per unes altres que es faran cada any, de manera que es puga mesurar l'evolució dels diferents indicadors utilitzats, la qual cosa servirà per a afinar les estratègies de desenvolupament dels propis Grups d'Acció Local i també dels ajuntaments associats als grups.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons FEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

Cal assenyalar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, La Serratella, la Serra d'en Galceran, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, la Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantis de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.

Pujar