elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Valencia Ríos: «Fer de Colòmbia un país viable i combatre el desgast de la violència requereix de la responsabilitat de tots els treballs socials»

Valencia Ríos: «Fer de Colòmbia un país viable i combatre el desgast de la violència requereix de la responsabilitat de tots els treballs socials»
    MÉS FOTOS
    Valencia Ríos: «Fer de Colòmbia un país viable i combatre el desgast de la violència requereix de la responsabilitat de tots els treballs socials» - (foto 2)
    Valencia Ríos: «Fer de Colòmbia un país viable i combatre el desgast de la violència requereix de la responsabilitat de tots els treballs socials» - (foto 3)
    Valencia Ríos: «Fer de Colòmbia un país viable i combatre el desgast de la violència requereix de la responsabilitat de tots els treballs socials» - (foto 4)
    Valencia Ríos: «Fer de Colòmbia un país viable i combatre el desgast de la violència requereix de la responsabilitat de tots els treballs socials» - (foto 5)

    «La gestió del postconflicte és una tasca destinada a superar qualsevol acord. L'acord és un pas necessari però és indispensable anar més enllà». Així ho ha destacat el doctor Jesús Sigifredo Valencia Ríos, vicerector de la Universitat Nacional de Colòmbia, durant la conferència d'obertura de les Jornades de recerca i desenvolupament per al posconflicte a Colòmbia que se celebren en la Universitat Jaume I des d'avui dilluns fins al divendres 25 de novembre de 2016 amb la finalitat de donar resposta als reptes de desenvolupament soci-econòmic que afronta el país llatinoamericà i que s'emmarquen en l'apartat acadèmic de la Fira Destaca 2016.

    El rector de l'UJI, Vicent Climent, ha sigut l'encarregat d'inaugurar les jornades amb l'esperança que contribuïsquen a avançar en el procés de pau. Climent ha estat acompanyat en l'acte d'inauguració per Juan Carda, ambaixador honorari de l'UJI a Colòmbia i coordinador de la Fira Destaca, així com per representants de les institucions colombianes que participen en l'organització de les jornades: Universitat Nacional de Colòmbia, Universitat del Valle, Universitat de Antioquia i Escola de cadets de policia General Francisco de Paula Santander.

    Després de la inauguració, Valencia Ríos ha analitzat en la seua conferència d'obertura els reptes i oportunitats als quals s'enfronta la gestió del postconflicte. Per al vicerector, la possibilitat d'acabar amb el conflicte a Colòmbia «té una valor històric incommensurable» i requereix «de la responsabilitat de tots els sectors socials, d'un treball conscient per part de tots per a ser un país viable o combatre tot el desgast que ha suposat la violència». En aquest sentit, ha ressaltat com l'escalada del conflicte ha generat inseguretat, il·legalitat, destrucció del medi ambient i una tremenda desconfiança. Per açò, entén que la recuperació de la confiança entre la ciutadania és un dels aspectes bàsics per al país ja que la falta d'interès és una de les causes, en la seua opinió, del baix nivell de participació en el plebiscit sobre els acords de pau.

    154.00 milions d'euros

    «La gestió del postconflicte es basa a construir causes nacionals i consensos comuns que representen a tota la societat», ha assenyalat en la seua intervenció. El paper de l'acadèmia, dels mitjans de comunicació, de les institucions o l'educació han sigut alguns dels aspectes ressaltats com a necessaris per Valencia Ríos, qui també ha assenyalat com un aspecte clau la reforma agrària. En aquest sentit, la reestructuració rural ha de suposar una de les principals inversions de la gestió del postconflicte a Colòmbia, una gestió que suposarà uns costos superiors als 154.00 milions d'euros en els següents 20 anys «sent una càlcul ampli i optimista». Infraestructures, educació, salut, habitatge rural, cadenes productives, reforma agrària integral, fonts d'energia i aigua són aspectes que és necessari gestionar des d'un rigorós control que ha d'aplicar-se també en la gestió econòmica afavorint la cooperació internacional, la inversió estrangera i la despesa eficient, així com la lluita contra l'evasió d'impostos, segons ha destacat el vicerector.

    Les jornades formen part del Pla Internacional de Recerca i Desenvolupament per al Postconflicte a Colòmbia, conveni signat entre la Universitat Jaume I i la Universitat Nacional de Colòmbia el passat mes de maig. Aquest Pla té com a missió generar programes i línies d'actuació a través del coneixement que faciliten activar les transformacions necessàries per a Colòmbia en el seu interès de desenvolupament social, cultural, científic i educatiu en els nous espais de pau.

    Pujar