elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat Jaume I debat sobre tendències i reptes de les tecnologies de la informació aplicades a la salut

La Universitat Jaume I debat sobre tendències i reptes de les tecnologies de la informació aplicades a la salut
    MÉS FOTOS
    La Universitat Jaume I debat sobre tendències i reptes de les tecnologies de la informació aplicades a la salut - (foto 2)

    La sala multiusos de l'edifici Espaitec 2 ha acollit aquest matí la jornada TICS aplicades a la salut desenvolupades en la Universitat Jaume I: recerca, claus, tendències i solucions comercialitzades per empreses Espaitec. Una jornada de divulgació i transferència de tecnologia organitzada per l'Oficina de Cooperació en Recerca i Desenvolupament Tecnològic (OCIT) i el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la UJI (Espaitec).

    Durant l'acte de presentació de la jornada Ismael Rodrigo, director de l'OCIT, ha ressaltat la trajectòria de l'UJI en l'aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació en l'àmbit sanitari. En la seua intervenció ha destacat com alguns grups de recerca dedicats a la salut, especialment en l'àmbit de la psicologia, han vist una oportunitat en les tecnologies i han ampliat la seua recerca. Així mateix, grups d'origen tecnològic han trobat en la salut un ventall d'oportunitats, centrant la seua recerca dels últims anys en aquesta línia.

    Per la seua banda David Cabedo, director acadèmic d'Espaitec, ha ressaltat la importància d'aquest tipus de trobades entre grups de recerca i empreses per a garantir la tercera missió de la universitat centrada en la transferència de coneixement. En aquesta línia, ha recordat que Espaitec ha engegat i'Joint4Challenge, una plataforma online que té com a objectiu connectar les necessitats de mitjanes i grans empreses de Castelló amb el talent humà, la innovació i la tecnologia existent en startups i grups de recerca de la Universitat Jaume I.

    La jornada ha comptat amb la participació de cinc grups de recerca de la Universitat Jaume I. Oscar Belmonte, coordinador del Research Group on Machine Learning for Smart Environments, ha sigut el primer a intervenir presentant el projecte Sènior Monitoring, una solució centrada en el monitoratge no invasiu per a la cura de persones majors. A continuació, Edgar Bresó, coordinador del grup de Recerca Organitzacions Emocionalment Intel·ligents, ha presentat noves metodologies per al desenvolupament de la intel·ligència emocional a través d'aplicacions mòbils.

    Enric Cervera, investigador del Laboratori de Robòtica Intel·ligent de l'UJI, ha sigut el següent exposant un cas pilot d'ús del robot humanoide per a ajuda de l'aprenentatge d'habilitats comunicatives en xiquets amb TEA. Azucena García Palacios, investigadora del Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LABSITEC), ha sigut la quarta investigadora que ha intervingut donant a conèixer una aplicació que millora l'avaluació i intervenció en dolor crònic. Per a finalitzar, Micaela Moro, coordinadora del grup de recerca Neuropsicologia i discapacitat, ha presentat BECAD, una eina online per a valorar la discapacitat i la dependència i guiar la rehabilitació.

    La segona part de la jornada s'ha centrat a conèixer les tecnologies relacionades amb salut digital desenvolupades i comercialitzades per empreses d'Espaitec. Rafael Forcada, CEO de Actualmed ha presentat Actualpacs, una plataforma segura d'arxivat i gestió d'imatge mèdica utilitzada per radiòlegs a nivell nacional i internacional. A continuació, Guillermo Rodríguez, director de R+D+i de Biòtica Bioquímica Analítica, ha presentat Legiolab, el primer equip automatitzat capaç d'analitzar legionel·la in situ que és resultat d'un projecte H2020. A continuació, Susana Aceituno Mata, directora associada de l'empresa Outcomes'10, ha parlat sobre eines d'ajuda per a la presa de decisions compartida entre el professional sanitari i el pacient. Finalment, la directora del departament biomèdic de Rithmi ha realitzat una presentació basada en els beneficis del monitoratge continu en la detecció de fibril·lació auricular.

    La jornada ha sigut clausurada per Jesús Lancis, vicerector de Recerca i Doctorat de la Jaume I, qui ha ressaltat la trajectòria d'aquestes jornades i la seua importància per a afavorir la transferència de coneixement i tecnologia entre grups de recerca de l'UJI i empreses vinculades a Espaitec i resta de teixit empresarial provincial. La jornada compta amb el suport de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i s'emmarca dins d'un conjunt d'accions de comunicació organitzades per Espaitec per a fomentar la divulgació de ciència i tecnologia en la província de Castelló.

    Pujar