elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

LA UNIÓ mostra la seua oposició a la gran planta fotovoltaica que es promou a la Plana Baixa per destrossar una important superfície agrària

LA UNIÓ mostra la seua oposició a la gran planta fotovoltaica que es promou a la Plana Baixa per destrossar una important superfície agrària
  • Aposta per l'autoconsum en teulades de zones urbanes, zones degradades, polígons o edificis públics abans d'aniquilar el territori rural

MÉS FOTOS
LA UNIÓ mostra la seua oposició a la gran planta fotovoltaica que es promou a la Plana Baixa per destrossar una important superfície agrària - (foto 2)

La Unió Llauradora i Ramadera manifesta el seu rebuig a la gran planta fotovoltaica que es projecta a la Plana Baixa, promoguda per Arada Solar que és filial de la multinacional noruega de renovables Statkraft, davant la pèrdua d'una important superfície agrària en plena producció.

Aquesta iniciativa preveu l'ocupació de més de 352 hectàrees de sòl per a la implantació de quasi 339.000 mòduls fotovoltaics i se situarà en els termes municipals de Vall d'Uixó, Xilxes, i Moncofa. També es contempla la construcció d'una nova subestació elèctrica on evacuarà la planta mitjançant una línia de mitjana tensió de quasi 18 quilòmetres de longitud, que travessarà els termes de la Vall d'Uixó, Nules, Borriana, les Alqueries, Vila-real i Betxí.

El Govern ha emés recentment una declaració d'impacte ambiental (DIA) favorable, encara que reconeix l'impacte d'aquesta i li imposa 54 condicionants per a permetre el desenvolupament del projecte. Diversos departaments de l'anterior Consell ja van formular també informes negatius sobre aquest tema argüint que "afecta sòls de molt elevada capacitat agrológica" i alguns municipis afectats van suspendre així mateix l'atorgament de llicències en el seu moment.

Precisament per aquest impacte, LA UNIÓ mostra la seua oposició davant la greu pèrdua de superfície agrària i el mal que se li provoca a uns llauradors que han fet al costat de les Administracions una important inversió en els seus camps per a la modernització de regadius i que ara veuran com aquest esforç queda en dubte.

LA UNIÓ insisteix que es prioritze l'autoconsum energètic en comptes de grans plantes fotovoltaiques que destrossen el territori rural i que posen en perill una important superfície de terrenys agrícoles en plena producció, a més d'aniquilar la forma de vida de les persones que tenen el seu projecte vital en aquestes zones.

LA UNIÓ aposta així de manera ferma per potenciar l'autoconsum en les teulades de les zones urbanes, en els polígons industrials, en zones degradades i en infraestructures o edificis de propietat pública en les zones demandants d'energia per a no destruir el territori rural.

La concentració d'instal·lacions fotovoltaiques en grans plantes concentrades en sòl agrícola o forestal és una clara agressió al món rural. “Ens volen imposar grans projectes fotovoltaics sense cap mena de racionalitat quan caldria acostar la producció energètica a les grans àrees urbanes i industrials de consum, amb l'objectiu d'evitar les pèrdues i l'impacte del transport de l'energia a grans distàncies a través de les vies d'evacuació que també afecten durant quilòmetres a zones d'activitats rurals d'interés”, assegura Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.

L'organització es reunirà al llarg de les pròximes setmanes amb llauradors, Ajuntaments, partits polítics i associacions afectades a fi de consensuar una posició comuna de rebuig i no descarta tampoc convocar alguna acció de protesta. Peris indica que és necessària “la màxima unitat social enfront de tots aquests projectes especuladors i expoliadors que afecten els habitants i al mitjà de vida de moltes famílies”.

El secretari general de LA UNIÓ considera que “en el context actual de producció d'aliments que no garanteix la suficiència alimentària i on l'IPC dels aliments està bastant descontrolat, no ens podem permetre que es perda més superfície agrària útil quan a més tenim zones degradades en les quals es podrien instal·lar aquestes plantes fotovoltaiques”.

 

Pujar