elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Troben a Castelló la mesquita rural més antiga d'Espanya

Troben a Castelló la mesquita rural més antiga d'Espanya
  • Es tracta d'un dels pocs exemples d'aquesta arquitectura en tota la península

La província de Castelló suma una nova fita arqueològica: un dels seus municipis acull la que fins ara és la mesquita rural més antiga que s'ha identificat en tota la península ibèrica.

L'edifici en qüestió es troba dins del jaciment del Tossal de la Vila, a La Serra d'en Galceran, un recinte fortificat on treballa el Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló.

Aquesta és una hipòtesi en la qual ja treballava la Diputació des que va reimpulsar les excavacions en l'estiu de 2020 i que ara ve a confirmar també una publicació de la revista Lucentum de la Universitat d'Alacant.

L'edifici hauria sigut alçat a la fi del segle VIII o inicis de l'IX dins d'aquest recinte fortificat en l'època emiral. Aquesta fortalesa situada a quasi 1.000 metres d'altura controlava des de la seua posició a la Serra les comunicacions que connectaven la València islàmica amb Tortosa i Saragossa.

Segons indica Lucentum en el seu treball, es tractaria d'un oratori rural comunitari, per la qual cosa consideren que els habitants del recinte serien un grup dels primers islamitzats de la península, encara que es desconeix encara la seua identitat i obediència.

La revista destaca la dificultat de trobar edificis dels primers pobladors islàmics com aquest en zones rurals tan allunyades de les principals urbs (en aquest cas Tortosa) i destaquen que l'edifici té moltes similituds amb una altra mesquita trobada en la fortalesa el Molón de la valenciana Camporrobles.

Els investigadors han identificat a l'edifici per la seua típica orientació cap al sud-est o els nínxols per a dirigir el res. A més, s'han trobat depòsits de cendres del sistema de calefacció que tindria l'edifici.

Pujar