elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quasi la meitat de la taronja castellonenca està afectada per la plaga del cotonet

Quasi la meitat de la taronja castellonenca està afectada per la plaga del cotonet
  • Afecta sobretot a la modalitat clemenules i els agricultors denuncien que ha entrat des de Sud-àfrica a causa de la falta de controls: “No s'ha actuat amb rapidesa per a erradicar-ho”

 El cotonet és una plaga que causa greus deformacions a fruits com a cítrics i que ha entrat des de Sud-àfrica. Els agricultors lamenten que pràcticament la meitat de la taronja castellonese està afectada per aquesta plaga que, segons denuncien, va entrar per la “falta de control” en les duanes. Fonts d'AVA-ASAJA han explicat a elperiodic.com que la varietat més afectada és la clemenules.

Segons un estudi tècnic d'AVA-ASAJA, l'impacte d'aquest insecte en la campanya citrícola 2020/21 superarà els 113 milions d'euros en pèrdues directes (78,7 milions a la província de Castelló, 31,5 milions a València i 3,6 milions a Alacant). Quant a volum de producció, l'associació preveu un total de 380.000 tones de mandarines i taronges perdudes en el camp i que, per tant, no seran aptes per a la seua comercialització en els mercats.

El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, acusa el ministre d'Agricultura, Luis Planas, de “deixar als agricultors sense solucions eficaces per a combatre una plaga cada vegada més estesa i agressiva. Quan la Unió Europea va consumar la seua amenaça de no renovar l'ús del Metil Clorpirifos –l'única matèria activa que funcionava contra aquest cotonet– el ministre va tornar a demostrar la seua inoperància i ni tan sols va barallar davant Brussel·les per a ampliar el període de gràcia en aquesta campanya”.

De fet, els agricultors lamenten que amb l'única cosa amb es compta actualment és amb mesures experimentals que, segons els experts, tardarem anys en saber si són eficaços o no. Efectivament, investigadors de l'Institut Agroforestal del Mediterrani de la Universitat Politècnica de València (UPV) expliquen que “els tractaments químics autoritzats no controlen les grans explosions de població” en cítrics, mentre que en les alternatives amb parasitoides o feromones “caldrà esperar a veure el seu efecte sobre generacions successives”.

Tal com els va comptar elperiodic.com, el Cotonet de Sud-àfrica, introduït en 2009 a Benifairó de les Valls, s'ha estés per tota la zona citrícola valenciana, especialment en el litoral de Castelló, el Camp de Morvedre, la Ribera Alta, La Marina Alta i La Marina Baixa, amb una incidència que aconsegueix fins al 40% d'afecció mitjana en la varietat Clemenules.

Pujar