elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos projectes d'estudiantat UJI en la final dels Premis Nacionals d'Envàs i Embalatge

Dos projectes d'estudiantat UJI en la final dels Premis Nacionals d'Envàs i Embalatge

    Els projectes Love 2 Salsa de Carlos Valero Pardo i Cincbox de Marta Xiva Sanz i Victoria Lupiáñez Aliaga, del Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes de la Universitat Jaume I han sigut seleccionats com a finalistes dels Premis Nacionals de Disseny i Sostenibilitat d'Envàs i Embalatge. La convocatòria promoguda pel Clúster d'Innovació d'Envàs i Embalatge ha comptat enguany amb més d'un miler de persones inscrites i tres-cents projectes presentats de 28 centres nacionals i internacionals.

    El projecte Lov 2 Salsa de Carlos Valero Pardo és un envàs totalment asèptic per a l'acció de dipear. Inspirat en l'antic art de la papiroflèxia, posseeix uns plecs en els seus costats que li permeten obrir-se en forma de flor. Incorpora quatre paletes de diferents colors per a facilitar la seua identificació. És un envàs compacte i ecosostenible, ja que el material amb el qual està fabricat és biodegradable, la qual cosa permet cuidar tant les persones com el medi ambient. 

    El projecte Cincbox de Marta Xiva Sanz i Victoria Lupiáñez Aliaga és un sistema de tancament segur per a caixes de cartó ondulat que substitueix el precinte de plàstic. D'aquesta manera, la caixa és 100% reciclable. El producte presentat garanteix la reciclabilidad total i també el seu tancament segur, tant en el primer enviament com en un segon ús.

    El sistema de tancament està format per un conjunt de cinc pestanyes (d'ací el seu nom), encara que per al tancament només se n'usen tres, es dobleguen i s'introdueixen en la caixa. Una vegada dins, les pestanyes s'obrin i no hi ha possibilitat de retorn d'obertura, per la qual cosa durant el transport la caixa no pot obrir-se. Per a obrir el paquet únicament cal fer ús d'una cremallera per a accedir al contingut.

    Les altres dues pestanyes serveixen per a reutilitzar la caixa en cas, per exemple, de devolució del producte. D'aquesta manera, el client que la rep pot continuar sense usar el precinte de plàstic. El disseny ha inclòs també un sistema de protecció de les pestanyes perquè la mercaderia arribe a la destinació en perfecte estat, i fins i tot que puga ser reutilitzada de nou.

    La Universitat Politècnica de València amb un total de sis, i la universitat pública de Castelló, amb dues, han obtingut representació en la final juntament amb EASD Segòvia, Universitat de Saragossa, Universitat Politècnica de Madrid i la Universitat de Valladolid en la dotzena edició d'aquests premis. A més, per primera vegada, els premis han comptat amb la participació d'un centre estranger convidat, la Universitat de Monterrey de Mèxic, que rebrà un premi especial per la seua col·laboració.

    Aquests guardons naixen de la iniciativa del Clúster d'Innovació en Envàs i Embalatge per a involucrar l'alumnat de disciplines en les quals l'embalatge és una àrea rellevant de coneixement i establir un contacte amb el món laboral. Compten, a més, amb finançament de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana. En aquesta edició les companyies que han plantejat els reptes han sigut Danone, Carmencita, Verdecora, ITC Packaging, Logifruit i Grupo La Plana.

    Reptes empresarials i finalistes

    La multinacional Danone ha proposat un repte per a crear un nou envàs dirigit als més menuts de la casa. L'empresa cerca facilitat d'ús perquè aquests puguen gaudir dels seus productes de manera independent. Els seus finalistes són els projectes Danonino Enrollado de la Universitat de Valladolid; Yogunino de la Universitat Politècnica de Madrid; i DanAway de la Universitat de Saragossa.

    Mentrestant, l'empresa Carmencita, una companyia innovadora i pionera nascuda en 1920, ha proposat la creació d'una tapa compatible amb el seu envàs actual de pebre roig. Aquest repte cerca suplir les mancances actuals. En aquesta ocasió aspiren al primer premi els alumnes de la Universitat de Saragossa i la Politècnica de València, de la Universitat de Valladolid i de la Universitat Politècnica de Madrid.

    Verdecora per la seua part ha reptat els alumnes a cercar una solució en el sector de l'embalatge per a l'e-commerce. La companyia especialitzada en la venda de flors i plantes, entre altres, cerca una solució per al seu enviament. Els seus projectes finalistes són de la Universitat de Saragossa i la Universitat de Valladolid.

    També, l'especialista en envasos plàstics per a la indústria alimentària i cosmètica ITC Packaging, planteja un repte en el qual la seguretat i la higiene han de ser els protagonistes. L'envàs que cerca la firma és per a aliments untables pensats per a compartir. La companyia ha triat com a finalistes els projectes Love2Salsa de la Universitat Jaume I; i els treballs Jester i Swap de la Universitat Politècnica de València.

    Logifruit, empresa que treballa amb envasos reutilitzables per a satisfer les necessitats d'envasament i transport dels seus clients, proposa el disseny d'un envàs secundari de plàstic per a productes secs. En aquest repte lluiten pel guardó els projectes Lean i Re-Standard Box de la Universitat de Saragossa; i Kotak de la Universitat Politècnica de Madrid.  

    I finalment, la firma dedicada a la fabricació d'envasos i embalatge de cartó ondulat i compacte per a múltiples mercats Grupo la Plana, ha llançat el repte als universitaris per a la creació d'un sistema de tancament per als envasos de cartó que substituïsca el precinte plàstic. Els finalistes triats per a aquest repte són els treballs Bloco d'EASD Segòvia; Cincbox de la Universitat Jaume I; i Eko-Box d'alumnes de la Universitat de Saragossa i la Universitat Politècnica de València.

    El jurat donarà a conèixer els guanyadors en una gala que s'ha traslladat al pròxim 17 de setembre, ja que tindrà lloc a València en format físic en funció de les indicacions sanitàries sobre la pandèmia. Així mateix, l'estudiantat guanyador i finalista d'aquests premis participa automàticament en la categoria reservada a joves dels Premis Líderpack, que convoca Graphispack Asociación i el saló Hispack de Fira de Barcelona.

    Finalment, entre els projectes presentats també se seleccionaran els representants espanyols en els WorldStar Student Awards, els guardons d'embalatge més importants del món per a alumnat d'universitats i escoles de disseny.

    Sobre els premis 

    El Clúster d'Innovació en Envàs i Embalatge va convocar en 2009 per primera vegada aquests Premis Nacionals amb l'objectiu de fomentar la innovació, el disseny i la sostenibilitat en el sector, reforçant el vincle entre el món empresarial i l'universitari. 

    En les onze edicions anteriors, més de 1.600 estudiants han presentat les seues propostes com a resposta als reptes plantejats per més de 40 empreses fabricadores o usuàries d'envàs i embalatge que han col·laborat en aquests premis. Els guanyadors, un per projecte, rebran un premi de 800 € per al primer classificat, 400 € per al 2n i 3r, i un diploma acreditatiu. 

    Pujar