elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El professorat universitari de Didàctica de l'Expressió Plàstica, Visual i Audiovisual de les universitats espanyoles presenta propostes per al projecte de la nova llei educativa

    Professorat de l'àrea de Didàctica de l'Expressió Plàstica del Departament d'Educació i Didàctiques Específiques i professorat de l'especialitat d'Arts Visuals del Màster de Professor/a d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyaments d'Idiomes de la Universitat Jaume I s'ha adherit a la iniciativa impulsada per docents d'universitats públiques i privades espanyoles per a oferir al Ministeri d'Educació i Formació Professional propostes concretes que puguen millorar el projecte de la nova llei educativa (LOMLOE) de cara a la seua imminent aprovació en el Consell de Ministres.

    El col·lectiu, que ha recaptat ja més de 9.000 signatures en el seu manifest inicial d'adhesió, fa una crida a la ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, perquè la llei faça possible un desenvolupament curricular adequat en matèria d'ensenyaments artístics, suggerint mesures concretes, com l'increment de la càrrega lectiva d'educació artística en Primària i Secundària.

    El grup de treball, conformat per més d'un centenar de professors i professores, ha elaborat nou esmenes al projecte actual, que està fent arribar als que considera interlocutors per a la gestió d'aquest nou marc legal del sistema educatiu espanyol, no sols a l'equip de la ministra, sinó als grups parlamentaris que formen part de la comissió que estudia, elabora i proposa aquesta llei, fent una crida perquè es tinguen en compte aquests suggeriments. Després de la resposta de la ministra Isabel Celaá a aquesta inquietud, delegant en posteriors desenvolupaments curriculars el tractament correcte dels ensenyaments artístics, el professorat ha pres la iniciativa per a elaborar aquestes mesures, considerant que la llei ha d'estar ben dissenyada abans de la seua aprovació. El professorat considera que, sense el marc jurídic correcte, el tractament que necessita l'educació artística en el currículum serà impossible.

    Aquest col·lectiu és responsable de formar a futurs docents en els diferents nivells del sistema educatiu: Educació Infantil, Educació Primària i Secundària, tant en facultats de Ciències de l'Educació o Belles arts, entre altres graus que habiliten per a l'exercici de la docència. Per això, ha elaborat un decàleg de principis fonamentals que presenten com a «arguments per al canvi i la millora de la LOMLOE», intentant resumir l'essència i el marc conceptual de la defensa de l'ensenyament de les arts visuals i audiovisuals en l'educació formal. Destaca, fonamentalment, el reconeixement de l'especialització dels docents d'Educació Artística (arts plàstiques, visuals i audiovisuals), tant en Educació Primària com en Educació Secundària, que garantisca una formació artística adequada en aquestes etapes. Per a això sol·liciten que es precise l'article 93.2 de l'actual projecte de llei, així com la creació d'un itinerari formatiu com a esment l'especialització en els graus de Maestro en Educació Infantil i Primària, de manera que centres puguen comptar amb aquest perfil docent en el futur.

    No relegar l'art a l'optativitat

    Al costat d'aqueixa línia i reconeixement de l'especialització a les aules d'universitat i de l'ensenyament obligatori, el professorat de Didàctica de l'Expressió Plàstica sol·licita l'increment de la càrrega lectiva, tant en Primària com en Secundària, reclamant que la llei afavorisca un posterior desenvolupament curricular òptim, que seria a càrrec de les comunitats autònomes en molts casos. Per a això, és necessària la consideració d'Educació Plàstica, Visual i Audiovisual com una matèria comuna en l'Educació Secundària Obligatòria; i instrumental en Educació Primària, evitant que aquests ensenyaments formen part de continguts no específics o de l'optativitat, la qual cosa podria causar una càrrega lectiva molt per davall del desitjable, quedant la seua implementació a l'arbitri de les comunitats o dels propis centres. Segons aquest col·lectiu, això impediria l'equitat que destaca l'esperit de la nova llei.

    Decàleg i esmenes al projecte de llei

    Tot això s'ha desenvolupat a través d'aqueixos 10 punts estratègics, però traduïts a nou esmenes concretes en el text de la llei, argumentades i justificades, intentant facilitar així el treball dels equips de redacció d'aquest projecte legislatiu, i quedant a la disposició del ministeri per a explicar o ampliar qualsevol informació. Es tracta, en resum, de la consideració de l'Educació Artística per a afrontar els reptes del segle XXI, afavorint una educació integral i una ciutadania crítica i participativa, estimulant la creativitat de l'alumnat i convertint-se en una oportunitat d'enriquiment formatiu i professional en totes les etapes educatives.

    Així, l'ensenyament de les arts visuals i audiovisuals s'integraria en línies positives i avançades que exposa aquesta llei, com la defensa de l'equitat o, entre altres idees, la integració de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques en el denominat model STEAM, connectant l'ensenyament de les arts, vistes des de l'amplitud de les noves tecnologies i la interactivitat, amb la necessitat d'abordar qüestions fonamentals en el desenvolupament social, econòmic i cultural de l'Espanya del segle XXI.

    El manifest inicial d'aquests professionals destaca que «… l'art és un dels pilars fonamentals de les nostres societats. I tots hem de ser capaços de gaudir-lo i hem de ser molts més els qui siguem els seus creadors», recordant «el valor de la imaginació, el sentit de l'estètica i la facultat de comunicar» com a pilars per a «aprendre a ser», segons l'informe elaborat pel grup de treball de l'Àrea de Didàctica de l'Expressió Plàstica per al Ministeri d'Educació i Ciència en 2005, la qual cosa indica que es tracta d'una reivindicació històrica en defensa de l'ensenyament de les arts. Aquesta qüestió, segons els signants del manifest inicial, transcendeix qualsevol posicionament polític i ha de convertir-se en un espai de consens de tots els grups polítics.

    Malgrat tractar-se d'un contingut que requereix un exigent nivell d'especialització i qualificació, l'àrea denominada Didàctica de l'Expressió Plàstica no sols abasta l'ensenyament del dibuix tècnic i artístic, al costat d'altres mitjans vinculats a les belles arts, sinó que representa hui dia un ampli camp d'activitat docent i investigadora amb un marcat caràcter interdisciplinari, vinculat a la imatge artística i mediàtica, la cultura visual, el cinema, el disseny, la moda, l'educació patrimonial, la creació digital i les noves tecnologies, així com el perfil dels professionals de la mediació i didàctica en els museus, entre altres àmbits destacables, en el marc de la necessitat d'educació visual i estètica en una societat de consum i creació d'imatges, on les indústries culturals necessiten una ciutadania que sàpia mirar i crear, implicant-se en el seu entorn amb capacitat per a gaudir, però també per a participar activament en l'art, la cultura i el patrimoni.

    A la iniciativa d'aquest col·lectiu no sols s'han sumat quasi 9.000 persones, sinó que es compta amb suport exprés d'institucions del prestigi del Comité Internacional d'Educació i Acció Cultural (CECA) i el ICOM (International Council of Museums) i InSEA (International Society for Education Through.

    Pujar