elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els Peregrins de Les Useres, una tradició ancestral que ja té als seus 13 triats

Els Peregrins de Les Useres
Els Peregrins de Les Useres
  • La peregrinació cap al santuari de Sant Joan de Peñagolosa serà el divendres 26 d'abril

L'últim divendres del mes d'abril, el municipi castellonenc de Les Useres rememora una antiga tradició en la qual tretze triats realitzen el camí que separa esta localitat de la comarca de l'Alcalatén del santuari de Sant Joan de Peñagolosa.

La peregrinació tindrà lloc el 26 d'abril i està formada per tretze homes; el guia i dotze pelegrins en representació de Jesucrist i els dotze Apòstols, que realitzen la processó en silenci acompanyats per tres cantors, el capellà, el representant de l'Ajuntament, els clavaris, el depositari, les promeses i el grup de les càrregues.

La Peregrinació de Les Useres a Sant Joan de Peñagolosa va ser declarada Bé d'Interés Cultural Immaterial el dia 29 d'abril de 2016. A més, el camí està declarat Monument Natural del Camí dels Pelegrins, espai protegit per la Generalitat des de l'any 2007.

Els 13 peregrins de 2024

Per a este 2024, Les Useres ja té als seus 13 'pelegrins' del 2024. Els penitents de la nostra tradició més ancestral i reconeguda són enguany Eric Prades Pruñonosa; Sergio Saborit Cervera; Óscar Valera Tomás; Alexis Velasco Andrés; Joaquín Cuevas Escrig; Alejandro Mateo Tomás; Carlos Escrig Escrig; Juan José Palanques Prades; Héctor Museros Escrig; Juan Julán Ponz; Santiago Quiroga Alegre; Joan García Llinares i José Vicente Bermúdez Montiel.

Els orígens

No se sap molt dels seus orígens: pestes, temps de sequeres, guerres, etc., qualsevol motiu era suficient per a manifestar la fe en Déu, la Verge i els Sants. Segons el cant de l'O  Vere Deus es demana per la salut, la pau i la pluja.

Els Pelegrins són persones voluntàries triades seguint el torn dels carrers que recorre les cinc barriades en les quals es dividix el poble (Barris de la Verge del Loreto, de Santa Ubaldesca, de la Verge del Carmen, del Crist de l'Agonia, i de Sant Roque).

Abans, hi ha tres dies de preparació on s'oficien unes paraules de record sobre el que ha de ser el sentit cristià de fer una peregrinació. És conegut amb el nom del Tridu, en què es realitzen els resos del Rosari, les Lletanies, el Sermó, i el Cant dels Gojos.

El divendres de matinada comença el ritual amb la missa de les càrregues, després la dels Pelegrins, després es realitza la processó d'eixida on aniran descalços sobre un mantell d'heura, i amb un sepulcral silenci sol trencat pel cants gregorians dels cantors que xopa l'aire dels carrers empinats del poble. Ja en el Filador, es calcen i emprenen el camí d'uns 35 quilòmetres cada jornada, dividides en sis estacions; on els cantors no deixaran mai de cantar els cants propis de cada estació, i els altres resaran les diverses parts del rosari.

El moment culminant de la peregrinació arribarà el dissabte al matí en el santuari de Sant Joan de Peñagolosa realitzant-se la cerimònia del Perdó, en la qual el Guia en representació de Jesucrist els demanarà perdó i els besarà els peus rememorant allò que els avantpassats van transmetre de pares a fills al llarg dels segles.

Segons mana la tradició res del que allí dins ha passat s'ha de dir, on cadascun dels Pelegrins es quedarà amb l'essència dels actes i paraules que els transmetrà el Guia. Després iniciaran el retorn cap a Les Useres, després del pas pel poble de Xodos, arribant a la nit amb la processó d'entrada al poble.

I una vegada més s'haurà complit la promesa dels avantpassats, on Les Useres quedarà una altra vegada en el vaivé de la vida quotidiana, esperant ara a l'altra peregrinació germana i menys coneguda, la del Piló  de la Creu, en memòria de la invenció de la Santa Cruz del dia 3 de maig, amb uns rituals semblants a esta peregrinació, i que ja apareixen documentats en el famós Plet contra la vila d'Atzeneta del Maestrat del segle XVII. 

Pujar