elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La pedregada històrica d'aquest diumenge destrossa els cultius de la Plana Baixa

La pedregada històrica d'aquest diumenge destrossa els cultius de la Plana Baixa
  • Els camps de cítrics en zones com Nules, Moncofa o la Vall d'Uixó són els més perjudicats però també hi ha greus danys en ametllers, garrofers, oliveres i hortalisses

Galeria de fotos
Pedregada històrica a la Plana Baixa
Pedregada històrica a la Plana Baixa
Videos
Espectacular pedregada en la Comunitat Valenciana
Espectacular pedregada en la Comunitat Valenciana
MÉS FOTOS
La pedregada històrica d'aquest diumenge destrossa els cultius de la Plana Baixa - (foto 2)
La pedregada històrica d'aquest diumenge destrossa els cultius de la Plana Baixa - (foto 3)
La pedregada històrica d'aquest diumenge destrossa els cultius de la Plana Baixa - (foto 4)

La històrica pedregada que va descarregar aquest diumenge a la vesprada a la província de Castelló, especialment a la Plana Baixa, ens va deixar unes imatges impressionants. El camp ha estat el pitjor parat ja que la pedra va caure amb intensitat i virulència en qüestió de pocs minuts.

En una primera valoració que ha fet La Unió de Llauradors, expliquen que els danys més importants s'han registrat en localitats com Artana, Vilavella, Nules, Moncofa i la Vall d'Uixó. El més perjudicat ha estat el cultiu de cítrics ja que la pedra va caure molt forta en poc de temps: "Caldrà esperar a entrar en els camps i veure després l'evolució en els cultius per comprovar la magnitud de les pèrdues".

També ha estat els cítrics el de més afectat en extensió en superfície per la zona a causa de les afeccions a la fusta i la caiguda de la floració per defoliació per impacte de la pedra. Des de La Unió expliquen que també s'han registrat importants danys en els cultius d'ametllers, garrofers, oliveres i hortalisses encara que caldrà esperar a entrar en els camps i veure després l'evolució en els cultius per comprovar la magnitud de les pèrdues.

Des de la Unió ja han avançat que van a reclamar mesures urgents per a les persones afectades com la concessió d'ajudes, repartiment gratuït de producte fungicida per cicatritzar els danys, la reducció de la lliçó de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interès subvencionat i també un seguit d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Pel que fa a l'assegurança, La Unió demanarà una agilització de les peritatges per part d'Agroseguro de les varietats de cítrics encara per recol·lectar. No obstant això, cal dir que aquest pedra no té cobertura per a la producció de la pròxima campanya, ja que segons les normes de contractació hauria d'haver estat a partir del 20 d'abril, en el cas d'haver contractat l'any passat, quan encara podria haver entrat com a extensió de garantia.

Tal com els va explicar elperiodic.com, aquest diumenge a la vesprada es van registrar fortes tempestes al litoral d'Alacant i al sud de Castelló, on va arribar a pedregar amb intensitat. Impactants imatges que recollien els veïns de Nules com es pot veure en el video i que van causar alguns incidents com la caiguda d'un arbre sobre la línia elèctrica a Moncofa.

Pujar