elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El morrut negre devora les atzavares del Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars

El morrut negre devora les atzavares del Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars
    MÉS FOTOS
    El morrut negre devora les atzavares del Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars - (foto 2)
    El morrut negre devora les atzavares del Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars - (foto 3)
    El morrut negre devora les atzavares del Paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars - (foto 4)

    El morrut negre (Scyphophorus acupunctatus), al contrari que altres espècies invasores presents a la Comunitat Valenciana, s'ha transformat de vilà a heroi. La immensa majoria d'animals exòtics presents a les comarques valencianes provoquen greus perjudicis en la fauna y la flora autòctona així com en els seus ecosistemes. Però el morrut negre s'ha convertit en un aliat inesperat per a detenir la invasió de la planta anomenada atzavara (Scyphophorus acupunctatus). Recentment la guarderia del Consorci riu Millars ha detectat la seua presència en el Paisatge protegit de la desembocadura i ha pogut comprovar els efectes devastadors que provoquen els coleòpters sobre aquestes plantes originàries de Mèxic. «L'atzavara fa segles que està entre nosaltres. Va arribar a Espanya després de la conquesta del nou món. Es va dur perquè de la planta s'extreien unes fibres molt resistents usades en la fabricació de cordes i altres tèxtils. El morrut negre també és originari de Mèxic, de fet allí és la principal plaga de l'atzavara, ja que aquesta planta s'explota comercialment per a produir tequila.

    El morrut negre ha arribat ací de manera fortuïta, no sabem exactament de quina manera. El que sí que hem descobert és que actua com un organisme de control biològic per a aquesta espècie catalogada com a invasora a Espanya», ha explicat Vicente del Toro, tècnic de Vaersa i expert en flora exòtica. La Conselleria de Medi Ambient ha decidit no actuar contra el morrut negre, ja que és una espècie que incideix de manera exclusiva sobre l'atzavara. De fet, és un coleòpter monòfag que s'alimenta quasi per complet d'aquestes plantes nord-americanes. «El morrut negre pràcticament no menja altra cosa que atzavares encara que a vegades ataca a les àloe vera. Aleshores s'ha decidit no actuar sobre aquest coleòpter perquè és un insecte que no provoca danys a les espècies autòctones però sí que ataca de manera directa a altra planta exòtica invasora catalogada com és l'atzavara, per tant genera un benefici ambiental», ha puntualitzat del Toro.

    Invasor contra exòtica

    L'atzavara està inclosa al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores. És originària de l'est de Mèxic i en l'actualitat es troba amplament naturalitzada per totes les províncies litorals mediterrànies, des de Girona fins a Huelva. A la Comunitat Valenciana és una de les espècies exòtiques amb major grau d'ocupació. Aquestes plantes són especialment greus sobre els ecosistemes dunars i penya-segats on competeixen eficaçment per l'espai amb la vegetació nativa, segons informació del Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. «Erradicar l'atzavara és impossible, ja que està molt estesa i a més no disposem dels mitjans per a fer-ho alhora que és inviable econòmicament. Tampoc és una espècie que provoque danys tan greus sobre el medi ambient que justifiquen la seua completa eliminació. Però ara veiem com gràcies al morrut negre s'està limitant enormement la seua expansió», ha acabat explicant el tècnic de Vaersa.

    Pujar