elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
INCENDIO DE VILLANUEVA DE VIVER

El foc avança sense control i obliga a desallotjar Montanejos

El foc avança sense control i obliga a desallotjar Montanejos

  L'incendi forestal iniciat en el municipi castellonenc de Vilanova de la Reina aquest dijous s'ha desbocat i ja està obligant a desallotjar municipis de l'Alt Millars, cap a on es dirigeix el front, l'últim d'ells Montanejos.

  En un primer moment s'ha desallotjat Font de la Reina i de la pedania dels Calpes, a la Pobla d'Arenós en perillar per l'avanç de les flames espentades per ratxes de vent de fins a 35 quilòmetres per hora. Una hora més tard, s'ha sumat l'evacuació de la mateixa Pobla d'Arenós i les seues pedanies dels Cants i La Monzona, totes al costat del riu Millars, així com la veïna Olba, ja a Terol i, a les 18.30 hores li ha tocat el torn a Montanejos, el municipi més gran de la zona, amb més de mig miler de veïns.


  A més, també s'ha ordenat el desallotjament de les pedanies de l'Artejuela i L'Alqueria de Montanejos i l'Ajuntament de Montant ha advertit als veïns perquè estiguen alerta davant l'avanç del foc, totalment descontrolat. A més, nombrosos veïns de Vilanova de la Reina, també han abandonat el poble davant el temor que un canvi de vent puga portar al foc cap al seu nucli urbà. Per a acollir als desallotjats, Creu Roja ha instal·lat un alberg per a 600 persones en el poliesportiu de Sogorb.

  De moment han quedat tallades la carretera CV-207 a l'altura de la Pobla d'Arenós i la CV-20 entre Montanejos i la Pobla d'Arenós. A Terol també s'ha tallat l'A-232 a l'altura d'Olba.

  El foc s'ha estès des del matí amb força per aquesta zona boscosa, avançant sense que els bombers hagen pogut atallar-ho de moment i el gran pirocúmulo creat per la força del foc s'albira des d'àmplies parts de Terol i Castelló. Una situació inèdita en ple mes de març, quan grans incendis d'aquestes característiques no se solen donar abans de juliol.

  La situació és tan greu que ja ha obligat a sol·licitar la mobilització de la Unitat Militar d'Emergències (UME) per a col·laborar en les tasques d'extinció que ha desplegat 74 militars i 19 vehicles en la zona, procedents de la base de Bétera.

  El foc s'ha iniciat al migdia per una zona boscosa pròxima al riu de la Maimona, que bufona amb Terol (el foc també ha travessat la frontera afectant l'aragonesa Sant Agustí, on també s'ha evacuat a diverses pedanies) i la gran columna de fum s'albira des de desenes de quilòmetres a la redona, a les comarques de l'Alt Palància, l'Alt Millars i l'Alt Maestrat. Segons les primeres estimacions sobre la base de les imatges de satèl·lit, hauria calcinat ja més de mig miler d'hectàrees en solo unes hores.

  La complicada situació ha obligat a activar la Situació d'Emergència 2 pel risc que afecte greument aquesta zona forestal i a habitatges pel que els serveis d'Emergències de la Comunitat Valenciana i Aragó estan mobilitzant cada vegada més efectius.

  El foc des de la Font de la Reina
  El foc des de la Font de la Reina

  Fins al moment s'han mobilitzat sis dotacions del Consorci Provincial de Bombers, vuit unitats dels bombers forestals de la Generalitat i 10 mitjans aeris (set de la Generalitat, un d'Aragó i dos del Ministeri) A més, l'Infoar aragonès ha mobilitzat tres quadrilles helitransportadas, dos terrestres de bombers forestals i diversos tècnics.

  En la zona aquest dijous es donen unes circumstàncies una mica adverses, amb temperatures de 25 graus, una humitat de solo el 30% i vent del sud amb ratxes que han arribat en algun moment als 35 km/h.

  MÉS FOTOS
  El foc avança sense control i obliga a desallotjar Montanejos - (foto 2)
  El foc avança sense control i obliga a desallotjar Montanejos - (foto 3)
  El foc avança sense control i obliga a desallotjar Montanejos - (foto 4)
  Pujar