elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marzà anuncia “15.000 noves instal·lacions d'autoconsum energètic en les teulades de Castelló la pròxima legislatura”

Marzà anuncia “15.000 noves instal·lacions d'autoconsum energètic en les teulades de Castelló la pròxima legislatura”
  • “Compromís impulsarà una ordenació territorial que frene la destrucció del territori i l'interior i prioritze els sòls degradats i la proximitat al consum per a les plantes solar”

MÉS FOTOS
Marzà anuncia “15.000 noves instal·lacions d'autoconsum energètic en les teulades de Castelló la pròxima legislatura” - (foto 2)
Marzà anuncia “15.000 noves instal·lacions d'autoconsum energètic en les teulades de Castelló la pròxima legislatura” - (foto 3)
Marzà anuncia “15.000 noves instal·lacions d'autoconsum energètic en les teulades de Castelló la pròxima legislatura” - (foto 4)
Marzà anuncia “15.000 noves instal·lacions d'autoconsum energètic en les teulades de Castelló la pròxima legislatura” - (foto 5)

El cap de llista de Compromís a les Corts per les comarques de Castelló, Vicent Marzà, ha participat hui en la jornada de tancament programàtic de Castelló, i ha aprofitat la taula sobre emergència climàtica d'aquest fòrum per a anunciar que “si el pròxim president de la Generalitat és Joan Baldovi´farem una aposta clara per a adaptar-nos al canvi climàtic i això passa per apostar per un nou model energètic democràtic i sostenible que trenque amb el model energètic actual, que està utilitzant l'argument de la transició energètica per a destruir el territori amb macroplantes per a continuar concentrant en poques mans la generació energètica”.

Enfront d'això, Marzà, que també ha visitat Vilafamés, ha anunciat les tres propostes energètiques clau de Compromís: en primer lloc, ordenar el territori. “No podem deixar en mans de l'especulació energètica el conjunt del nostre país. No pot ser que en els territoris d'interior de les nostres comarques, com passa a Benlloc, Vilanova, les Useres, a Vilafamés la Vall d'Alba, en el conjunt del nostre interior on estan patint grans moviments especulatius de macroplantes beneficiats per la normativa actual”. Per això, ha insistit, “des de Compromís tenim clar que no volem macroplantes en el nostre entorn rural, volem una generació de l'energia alternativa, sostenible, més verda i democràtica.

Aquesta ordenació del territori, explica Marzà, definirà en quins espais es pot o no es poden implantar plantes solars. Per això, hi haurà espais de priorització la instal·lació d'energies renovables que aniran on està el seu consum. “Prioritzarem terrenys per a instal·lar energies renovables al costat dels centres de transformació o al costat de les infraestructures d'evacuació, perquè no siguen necessàries MAT com la de Forestalia o la de Xarxa Electrica. I prioritzarem també la instal·lació en sòl ja degradat, enfront de terrenys de cultiu productius i evidentment, començar per les teulades”

15.000 NOVES INSTAL·LACIONS I OFICINES DE L’ENERGIA

La segona proposta, ha explicat Marzá és que, “si el nou president de la Generalitat és Joan Baldoví, en les coamrcas de Castelló farem, a través d'ajudes, que hi haja 15.000 noves instal·lacions d'autoconsum en les nostres teulades. Finques senceres i cases estiguen connectades a la pròpia generació d'autoconsum; 15.000 residències; 15.000 comunitats de veïns; 15.000 instal·lacions d'autoconsum, consumint i generant l'energia per a la ciutadania de Castelló i evitant macroplantes i MAT”.

I la tercera de les propostes, ha explicat Marzà és, “a través de l'Agència Valenciana de l'Energia i la creació de la nova empresa pública d'energia potenciarem les Oficines de l'Energia que no sols estaran en les grans ciutats, com proposem a Castelló ciutat, sinó que han de servir per als municipis més xicotets i que farem des de la Generalitat, des d'on es fomentarà la reducció del consum, la reducció de factures, i la generació d'altres alternatives al model actual”.

Finalment, ha afegit “continuarem lluitant contra aquestes macroplantes, contra les quals estàvem lluitant i contra els macroprojectes que ara s'estan presentant. Hi ha un model alternatiu i sostenible que és el que defensa Compromis i és el que evita que el nostre interior es convertisca en una terra d'extracció”

Pujar