22 de gener de 2021 22/1/21

Martí inaugura a Cirat la rehabilitació de la Torre del Comte a càrrec del Pla 135

Martí inaugura a Cirat la rehabilitació de la Torre del Comte a càrrec del Pla 135 - (foto 1)
  • Les obres obrin la part alta de l’antiga fortificació després de dècades tancada al públic i amplien l’oferta turística de la capital de l’Alt Millars

MÉS FOTOS
Martí inaugura a Cirat la rehabilitació de la Torre del Comte a càrrec del Pla 135 - (foto 2)
Martí inaugura a Cirat la rehabilitació de la Torre del Comte a càrrec del Pla 135 - (foto 3)

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha inaugurat aquest matí la rehabilitació de l’emblemàtica Torre del Comte de Cirat, una obra que han sigut possible gràcies al ‘Pla 135’ de la institució provincial.

Acompanyat pel diputat de Cooperació i Concertació amb els Ajuntaments, Ximo Huguet, l’alcalde de la localitat, Rafael Matoses i membres de la corporació municipal, Martí ha pogut comprovar de primera mà el resultat d’unes actuacions “molt esperades per tot el poble”, ja que es tracta d’un dels símbols més preuats del municipi que data del segle XII-XIII.

José Martí s’ha mostrat “encantat” de compartir amb els veïns i veïnes de la capital de l’Alt Millars d’aquest dia “que quedarà gravat a la història d’aquest municipi”, perquè després de molts anys, inclús dècades, “la torre del Comte de Cirat serà visitable per a tot el poble”. Fins al moment només era accessible la planta baixa, que fa pocs anys es va habilitar com a oficina de turisme. Ara, gràcies a la Diputació de Castelló s’ha habilitat una escala nova per a accedir a la planta superior, on s’ha actuat en la volta, s’han reobert els finestrals fins ara tapiats, s’han sanejat els murals de pedra i s’han instal·lat panells informatius.

“Aquestes actuacions quadren ben bé en el nou sentit que volem donar-li a la Diputació de Castelló, una diputació que escolta i que està al costat dels nostres pobles. Anem a apostar per l’interior, la nostra joia, per la seua gent i pel seu patrimoni, i ho farem amb actuacions com aquesta, que dignifica i posa en valor la nostra història i que atraurà més turistes que impulsen l’economia de la zona”, ha apuntat Martí. “Impulsarem les comarques de l'interior de Castelló perquè els pobles que tant volem no acaben quedant-se com un record”.

Tant l’alcalde de la localitat com Martí han agraït la “gran tasca” de l’Associació Las Salinas de Cirat pel seu paper en la restauració de la torre, una demanda que van posar sobre la taula de les institucions ara fa 10 anys i que hui, “per fi, s’han fet realitat”, s’ha felicitat la presidenta del col·lectiu, Puri Chiva, qui ja ha avançat que començaran a treballar en nous projectes que recuperen el patrimoni local.

La Torre del Comte serà una de les grans protagonistes de Cirat Medieval, que tindrà lloc els propers dies 15 i 16 d’agost, en què es podrà visitar la fortificació.

Martí ha conclòs la visita amb un passeig per la localitat, en què ha pogut conéixer i ha recollit la petició de rehabilitació de l’antic forn i la casa del rector, on s’ubica una mostra etnològica de la localitat.

Pujar