elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI innova en models de transferència en salut, sostenibilitat i TIC amb Espaitec

L’UJI innova en models de transferència en salut, sostenibilitat i TIC amb Espaitec
  • La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i-SCP) ha desenvolupat la iniciativa amb el suport de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

MÉS FOTOS
L’UJI innova en models de transferència en salut, sostenibilitat i TIC amb Espaitec - (foto 2)
L’UJI innova en models de transferència en salut, sostenibilitat i TIC amb Espaitec - (foto 3)
L’UJI innova en models de transferència en salut, sostenibilitat i TIC amb Espaitec - (foto 4)
L’UJI innova en models de transferència en salut, sostenibilitat i TIC amb Espaitec - (foto 5)

La Universitat Jaume I (UJI) avança en la innovació de models de transferència en àmbits estratègics per a la ciència i d’elevat interès social com són la salut, la sostenibilitat i les TIC. La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) del Servei de Comunicació i Publicacions ha desenvolupat aquesta iniciativa amb el finançament de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

El projecte Models Innovadors de Transferència de Coneixement. Els parcs científics valencians com a laboratori de comunicació i dinamització (#EspaitecMIT), executat amb el suport del Vicerectorat d’Investigació i Transferència de l’UJI, plantejava la implementació de les noves metodologies, narratives i recursos per a optimitzar la dinamització dels resultats de les activitats d'investigació científica, desenvolupament tecnològic i innovació dels parcs científics valencians, tot afavorint transversalment la perspectiva de gènere.

L’objectiu principal d’#EspaitecMIT ha estat desenvolupar nous models per a afavorir la transferència des dels parcs científics als agents del Sistema Valencià de la Innovació, tot tenint en compte les eines i oportunitats del paradigma digital amb la implicació de les empreses. I, a més a més, centrant-se en tres àmbits estratègics per a Espaitec, alhora que rellevants en la societat actual, com ara la salut, la sostenibilitat i les TIC.

DIAGNOSI I BONES PRÀCTIQUES

La línia d’acció principal ha estat l’anàlisi dels models de comunicació de les empreses d’Espaitec, el Parc Científic i Tecnològic de l'UJI, a fi de poder elaborar una diagnosi de cada sector i dissenyar els Models Innovadors de Transferència, així com recomanacions de bones pràctiques. Per a dur a terme aquest estudi, hi han participat les següents empreses: Walhalla, Foodration4all, Blue Plasma Power, The Logic Value, Outcomes ’10, Soluciones Cuatroochenta, Nob166 i Biótica, a més a més dels responsables de l’àrea de comunicació d’Espaitec.

L’àmbit digital, les TIC, la sostenibilitat i la salut constitueixen àmbits prioritaris tant per a la Universitat Jaume I com per a l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent en Investigació i Innovació de la Generalitat Valenciana, coneguda com RIS3. A més, constitueixen reptes a escala global i de la Unió Europea, atesos els acords internacionals per fer front al canvi climàtic o l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per a la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

FORMACIÓ INSPIRADORA EN COMUNICACIÓ I INNOVACIÓ

Aquesta iniciativa s’ha adaptat als nous condicionats per la COVID-19 i algunes de les seues accions s’han transformat per a l’àmbit digital. Així, el programa de formació en innovació en comunicació per a empreses d’Espaitec s’ha editat en format online. En total, l’oferta consta de set conferències de persones expertes en l’àmbit de la comunicació, la ciència i la gestió empresarial, distribuïdes en obert a través dels canals YouTube tant de l’UJI com d’Espaitec per tal de promoure models de transferència de coneixement científic i tecnològic.

El pla disposa de les ponències del vicerector de Transferència i Divulgació de la Universitat de Múrcia, José Manuel López Nicolás; del científic Daniel Ramón, vicepresident de R&D Health & Wellness, ubicada al Parc Científic de la Universitat de València -alhora que fundador de l’spin off del CSIC Biópolis- i de la directora de l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionals de la Fundació Universitat-Empresa de la universitat pública de Castelló (FUE-UJI), Nela Gómez. També compta amb  les intervencions de Dolors Pedrós, gerent d’Edicions 96 i membre del Consell Valencià de Cultura (CVC); de David Hernández, responsable de comunicació de l’empresa Soluciones Cuatroochenta, de Susana Fabregat, gerent de l’empresa SE Comunica i del CEO de Vicky Foods, Rafael Juan.

Aquest projecte, amb un pressupost global de 20.000 euros, s’ha centrat en la innovació dels processos de comunicació com un dels àmbits estratègics fonamentals per a impulsar la transferència al teixit empresarial a fi d’incrementar la competitivitat de l'economia valenciana i, alhora, potenciar la cultura científica de la ciutadania. S’han dut a terme diverses línies de treball, entre elles, l’anomenada ‘Dame la lata’, un procés gamificat per a implicar les empreses d’Espaitec en la transferència a través d’un joc senzill amb el qual poder fer emergir els seus valors. L’elaboració dels Models de Transferència Innovadora s’ha sustentat, alhora, en dos pilars prioritaris: la comunicació estratègica i la Investigació i Innovació Responsable (RRI, per les seues sigles en anglès).

Pujar