elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI i CEFIRE lliuren els guardons als joves investigadors i investigadores d’«El gust d’investigar»

    El lliurament de premis i diplomes de la XIII Reunió Científica «El gust d'investigar» ha posat el punt final a la jornada celebrada a l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE) de la Universitat Jaume I, en la qual s'han presentat disset treballs de recerca realitzats al llarg del curs acadèmic per joves investigadors i investigadores d'ESO i batxillerat. Paral·lelament, els grups també havien confeccionat un pòster explicatiu que s'ha exposat a l'entrada de l'Aula Magna de l'Escola.

    «És com els congressos als que assistim habitualment els investigadors i investigadores, ha comentat Ana Piquer, directora de l’ESTCE, en els que presentem treballs, compartim coneixement i fem contactes amb col·legues d’altres centres». Piquer ha felicitat l’alumnat i el professorat pel seu interès per la ciència i la tecnologia i ha agraït a Víctor Roda, de l’Aula Fundació Torrecid, en representació de tots els patrocinadors, el suport per a fer possible la realització d’aquest concurs i reunió científica.

    Sergio Meseguer, membre del comitè científic en representació del CEFIRE (Centre de formació, innovació i recursos educatius) de Castelló ha agraït al professorat i alumnat l’esforç realitzat per portar a terme els projectes d’investigació. «És un repte, ha comentat, plantejar i fer realitat treballs d’aquesta magnitud, però això us ha permès ampliar els vostres coneixements en matèries vinculades a la ciència i a la tecnologia i aplicades a la vida quotidiana».

    Després de la presentació dels disset treballs d’investigació durant el matí i la tarda, el professor de l’UJI i investigador de l’Institut Universitari de Materials Avançats (INAM) Francisco García Cirujano ha impartit la conferència «Catalitzadors per a una vida millor». En ella ha comptat com els catalitzadors són els responsables de l’obtenció de productes que usen cada dia (combustibles, fertilitzants o fàrmacs) i de molts altres que han revolucionat la societat.

    L’expert en Química Sostenible ha explicat com la investigació aporta riquesa al territori que l’envolta i a la societat que la promou i ha assegurat que el camp en el que treballa «està en constant evolució per adaptar-se a les necessitats que demanda una societat i el seu paper és fonamental per avançar cap a un futur sostenible». García Cirujano és autor de més de 50 articles científics, revisions i capítols de llibre sobre polímers metall-orgànics porosos i la catàlisi homogènia. Ha rebut el premi científic-tècnic ciutat d’Algemesí i finalista del Suschem-Innova.

    Per la seua banda, el director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez, ha assegurat en la clausura de l’acte que ha estat complicat per al comitè científic triar els treballs guanyadors perquè tots tenien un nivell excel·lent i que ha sigut «un plaer escoltar totes les presentacions, que feien palès el treball desenvolupat durant els mesos precedents i l’interès i curiositat per aquestes disciplines vinculades a la ciència i a la tecnologia».

    Guardons XIII El Gust d’Investigar

    El premi de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals ha sigut per a la investigació titulada «L’amargor del Món Rural» presentada per Idaira Pinazo Pozo i Jorge Pérez Debón de l’IES La Serrania-SES Alpuente, tutoritzat per Salvadora Català Martínez.

    L’equip guanyador en l’Àrea de Matemàtiques, Física i Química ha sigut el format per Lluís Castellet Ortells i Rehab Hachefa Rahmani, de l’IES Francesc Tàrrega, amb el treball «Brillo estelar Cosmokit» tutoritzat per la professora Helena Gonell Aragó.

    El guardó en l’Àrea de Ciències de la Vida, la Terra i el Medi Ambient ha sigut per a l’equip format per Laura Paricio Clofent, Anastasia Kalinaichera i Ángel Daniel García Correa de l’IES Gilabert de Centelles amb el treball «Estudio del Homúnculo Sensitivo en función del sexo y edad» tutoritzat per Mª Carmen Ripollés Balaguer.

    En l’Àrea de Tecnologia i Enginyeria el guardó ha sigut per a Daniel Monfort Moreno; Dario Serrano Moreno i Juan Pablo Londoño Arbeláez, de l’IES Penyagolosa, amb el treball «Parking autosuficiente controlado por Arduino uno» tutoritzat per la professora Isabel Peña Marco.

    El guardó a la millor presentació oral ha recaigut en Carla González Roig de l’IES Francesc Ribalta, amb el treball «Tenen ferro els cereals? », sota la tutorització de Diego González Babiloni.

    I el premi al millor pòster ha sigut per a Neus Planell Vidal, Claudia Ortiz Arnau i Kenza Mellak, de l’IES Torre del Rei, pel treball «Bacteris resistents als antibiòtics: importància de la macrobiota» tutoritzat per Sergi Bodí Diego.

    El concurs «El gust d'investigar», organitzat per l’ESTCE i el CEFIRE de Castelló, amb la col·laboració de la Càtedra bp de Medi Ambient i Industrial, l’Aula Fundació Torrecid de Lideratge i Innovació,  l’Aula Zschimmer & Schwarz de Química Sostenible i Circular, les empreses Aquarama i Becsa, i els vicerectorats d’Estudiantat i Vida Saludable i d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de l’UJI, ha comptat amb la participació de 42 alumnes de centres d’educació secundària de Castelló de la Plana, Nules, Orpesa, Alpuente i Vila-real.

    El comitè científic d’aquesta edició ha estat format per Sergio Meseguer i Leticia Lorenz de CEFIRE Castelló; i M. Victoria Ibáñez, Antonio Gallardo, Arianna Renau, Ana Belén Vicente, José A. Mata, Lluís Martínez i Iván Sorribes de l’UJI. L'objectiu del concurs és que els joves, en equips d’un màxim de  tres persones i tutoritzats per un membre del seu professorat, desenvolupen un treball d'investigació en diverses àrees de coneixement com ara les matemàtiques, les ciències de la vida, la salut, el medi ambient, la tecnologia o la informàtica.

    Pujar