elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’edició virtual de Firujiciència comptarà amb prop de 40 vídeos de tallers, experiments i demostracions de ciència

    La fira de la ciència de la Universitat Jaume I de Castelló Firujiciència, enguany en forma virtual, es realitzarà en obert dijous 13 de maig de 2021. La trobada està dirigida a preuniversitaris (des d’infantil a batxillerat, formació professional i ensenyament permanent d’adults), universitaris (de grau a màster, i també la Universitat per a Majors), i personal investigador (en formació i sènior).

    La jornada serà inaugurada a les 9.15 hores per la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, acompanyada pel vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis, la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez, el coordinador del comitè organitzador, Lluís Martínez i altres autoritats locals i acadèmiques a la sala d’actes de l’Escola de Doctorat i Consell Social.

    DIA INTERNACIONAL DE LA LLUM

    Posteriorment, i amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de Llum, el catedràtic del Departament de Física Aplicada de la Universitat de València, Juan Antonio Monsoriu Serra, impartirà la conferència «Experimentos de Física y Tecnología con tu Smartphone: celebrando el Día Internacional de la Luz» que també serà retransmesa en directe pel canal de Youtube (https://www.youtube.com/user/UniversitatJaumeI).

    El professor Juan Monsoriu parlarà sobre les possibilitats que presenten els telèfons mòbils comercials actuals que, equipats amb un bon nombre de sensors i aplicacions, els fan molt adequats i versàtils per poder realitzar mesuraments i dur a terme experiments científics: en certa manera, allò que possibilita fer «ciència ciutadana».

    Després d'una breu introducció i descripció dels telèfons intel·ligents (smartphones) com a instruments científics i les seues possibilitats com a «laboratoris de butxaca», Monsoriu farà valdre aquesta conferència-taller per a guiar-nos en l’aventura d'experimentar amb els nostres «minilaboratoris» personals, bé siga de forma presencial o en línia, individualment o col·lectivament, però sempre, sempre, de forma entretinguda i divertida.

    FIRUJICIÈNCIA

    El comitè organitzador de Firujiciència, integrat per l’UJI i el CEFIRE de Castelló, coordinat pel professor Lluís Martínez, responsable del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Investigació i Transferència, ha creat una nova web (www.firujiciencia.uji.es) on s’han allotjat els 37 vídeos amb els tallers, els experiments i les demostracions de ciència dels centres participants. La jornada compta amb el suport de l’Ajuntament de Castelló de la Plana.

    Durant la jornada de dijous 13 de maig es faran públics tots els vídeos rebuts en la web, així com en les xarxes socials universitàries, i es podrà fer una visita virtual al campus del Riu Sec. La nova pàgina ofereix també recursos inspiradors com els vídeos de «La Maleta de la Ciència« d’Enric Ramiro, el joc «L’auca de les científiques del Mare Nostrum», l’exposició «Ellas tienen la fórmula» que es pot visitar actualment a l’Àgora o els vídeos d’«Experimenta UJI» d’anteriors edicions de Firujiciència de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació. També, el nou web posa a l’abast de tot el públic el recull de llibres i recursos electrònics que la biblioteca de la Universitat Jaume I realitza habitualment per a Firujiciència.

    Firujciència 2021 serà de nou una atractiva oportunitat de divulgació a tota classe de públic, amb un focus molt important en estudiantat de primària i secundària, i un punt de trobada on mostrar i trobar l’entusiasme per la ciència, i compartir experiments, descobertes i vivències d’aprenentatge. En el nou web es pot trobar també informació sobre la fira des de l’edició de 2015, inclosa la de l’any 2020 que no es va poder celebrar.

    Pujar