elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un jove cuiner de Castelló competeix a nivell nacional amb la carxofa de Benicarló i el llagostí de Vinaròs

Un jove cuiner de Castelló competeix a nivell nacional amb la carxofa de Benicarló i el llagostí de Vinaròs
  • Joan Gual explica que “no veig la meua celiaquia com un problema sinó com una oportunitat”

  • Aquest estudiant de cuina demana el vot per a portar la gastronomia local a uns premis d'alta cuina

MÉS FOTOS
Un jove cuiner de Castelló competeix a nivell nacional amb la carxofa de Benicarló i el llagostí de Vinaròs - (foto 2)
Un jove cuiner de Castelló competeix a nivell nacional amb la carxofa de Benicarló i el llagostí de Vinaròs - (foto 3)

Un estudiant de cuina de Castelló es troba les portes de l'olimp gastronòmic. Disputa la X edició del Premi Promeses de l'alta cuina, un dels més rellevants del panorama nacional, i ho fa competint amb un plat basat en les seues arrels, amb les carxofes de Benicarló, el llagostí de Vinaròs i l'oli d'Ulldecona com a bandera.


Es tracta de Joan Gual, de 22 anys, un estudiant del Centre de Formació Professional de Benicarló, que ara demana el vot popular per a poder arribar a la final d'aquest prestigiós concurs que organitza l'escola de cuina Cordon Bleu.


Aquest jove que viu a mig camí entre Benicarló i la veïna Ulldecona, demana suport poder ser un dels seleccionats que entraran en aquesta famosa escola de cuiners situada a Madrid.


I és que per a classificar-se, a més de passar per un jurat professional que en altres edicions han presidit xefs de la talla de Martín Berasategui, Quique Dacosta o Joan Roca, necessita també superar el vot popular, per la qual cosa demana el vot a través d'aquest enllaç abans de l'1 de març (clica ací).


El jove cuiner busca guanyar-se al jurat amb una recepta que aprofita productes molt lligats a la seua terra. Es tracta d'uns Paupiettes de salmó farcits amb llagostins de Vinaròs, amb una guarnició de carxofa i pasta fresca estampada farcida de chutney de tomaca. Una recepta amb la qual ha intentat “aprofitar al màxim el producte de proximitat”, explica Gual.


Un plat on combina la base de salmó que exigeix en el concurs amb altres productes de proximitat com el llagostí de Vinaròs, les carxofes de Benicarló aromatitzades amb romer o l'oli d'olivera mil·lenària d'Ulldecona. A més, és apta per a celíacs.


I és que Gual, que també és celíac, no veu esta malaltia com una dificultat sinó com una manera d'aprendre per a poder oferir a altres celíacs plats que puguen gaudir. “No ho veig com un problema sinó com una oportunitat”, ha explicat el jove cuiner, que considera que “es pot adaptar qualsevol plat”.


Encara que conta que des de xicotet ja s'interessava per la cuina, recorda que va ser fa només dos anys quan va fer el salt al món professional. “Durant la quarantena vaig veure que la meua celiaquia no era un problema, ja que vaig descobrir que qualsevol plat es pot modificar i crear per a celíacs”, explica Gual.


Així, ja ha fet els seus primers passos professionals en un restaurant amb una estrela Michelin, L’Antic Molí d’Ulldecona, però en el futur pretén obrir el seu propi restaurant també en la seua Ulldecona natal. “Un restaurant amb cuina d'avantguarda, modern, tot a la carta i apte per a celíacs”, explica.


Un pas més en l'oferta gastronòmica de la província i els Terres de l’Ebre, que cada dia s'amplia més, i, en aquest cas des de l'alta cuina, una cuina d'autor que Gual qualifica de “una mena d'art, amb creacions d'autor que busquen emocionar al comensal i que interactue amb el plat, com per exemple recreant amb olors i sabors els records de la infància”.


El candidat que siga triat en el concurs podrà optar a una beca per a estudiar en el centre valorada en 23.000 euros i la segona posició està premiada amb una altra beca de 8.500 euros. Un somni a l'abast de pocs que Gual està prop d'aconseguir després d'haver sigut triat com un dels 50 semifinalistes d'escoles de cuina de tota Espanya i l'únic que ho fa per la província de Castelló.

 

Pujar