elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Martí defendrà demà en la FEMP la creació d'un fons estatal de solidaritat

José Martí defendrà demà en la FEMP la creació d'un fons estatal de solidaritat
  • Amb aquesta mesura es pretén garantir la prestació de serveis en els pobles menuts

El president de la Diputació, José Martí, defensarà demà dilluns a Orense la creació d'un fons estatal de solidaritat interterritorial que garanteixi la prestació de serveis bàsics en els municipis en situació o en risc de despoblació. Entén que l'objectiu ha de ser el de dotar de suficiència financera als ajuntaments afectats i a les diputacions i ens intermedis com les mancomunitats que col·laboren amb ells.

El president considera que es tracta d'una compensació necessària per les externalitats que es duen a terme en aquests pobles, que acaben redundant en el bé general del conjunt del país, en matèries com la preservació de la qualitat de l'aire, correcta filtració d'aigües que permet el seu òptim consum en altres punts del territori, massa forestal, biomassa i defensa del patrimoni cultural i històric. També s'han d'arbitrar mesures que en nom de la prestació dels serveis bàsics permeten a les entitats locals compartir habilitats nacionals i altres funcionaris.

Són alguns dels punts que el president de la Diputació de Castelló portarà demà al ple de la Comissió de Diputacions Provincials, Capítols i Consells Insulars de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que es reuneix a Orense. Una sessió en la qual s'exposaran les conclusions del grup de treball creat en la pròpia FEMP de cara a l'Elaboració de l'Estatut Bàsic dels Municipis de Menor Població que ha d'impulsar el Govern d'Espanya per a la seua aprovació per les Corts Generals.

Discriminació positiva

Martí, en la seua intervenció davant la resta de presidents de diputacions, capítols i consells insulars, advocarà igualment per l'aplicació de criteris de discriminació positiva per als petits pobles en tota mena d'ajudes, subvencions i prestació de serveis públics. Discriminació positiva en una doble direcció: econòmica, donada l'escassetat de recursos amb els quals compten aquests municipis, i en la durada de terminis de justificació, ja que a penes disposen de funcionaris per a la realització de tràmits.

Estudi de territorialitat

José Martí considera igualment «molt important» que en endavant totes les lleis que es promulguen i les disposicions, reglaments i normatives que es dicten incloguen un estudi de territorialitat que tinga en compte l'impacte que originaran en el territori en el qual han d'aplicar-se

El president de la Diputació creu que «les propostes que portem a la FEMP són lògiques i raonables, i s'han d'aplicar si de veritat ens creem això que diem tantes vegades que les ciutadanes i els ciutadans han de tenir garantits els mateixos serveis i drets, visquin en el lloc d'Espanya en el qual visquin». Per això, «la discriminació positiva que defensem està plenament justificada, perquè les alcaldesses i alcaldes no poden actuar sense recursos econòmics, i perquè a l'hora de justificar ajudes i subvencions, no es pot exigir la mateixa celeritat a un ajuntament que tingui un exèrcit de funcionaris com Madrid o Barcelona, que a un petit poble de Castelló com Castell de Cabres».

Abundat al seu poble, Martí vol posar en valor «la importància i l'orgull de ser de poble, que sentim els qui ho som; una importància de la qual també han de ser conscients els qui viuen en l'àmbit urbà, ja que moltes de les accions que realitzem als pobles els afecten de forma molt directa, perquè el que fem als pobles també afecta, per exemple, a la qualitat de l'aigua de consum que arriba a les seves ciutats i de l'aire que respiren en aquestes». En la seva opinió, «tot està interconnectat però sovint no es reconeix prou el molt que fem als pobles pel bé general».

Pujar