elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La història de la Guerra Civil a Castelló comptada a través d'un post en Facebook

La història de la Guerra Civil a Castelló comptada a través d'un post en Facebook
  • Un veí ha posat en marxa aquesta iniciativa que busca reconstruir el mapa de tot l'esdevingut durant aqueixos tres anys a la província de Castelló

MÉS FOTOS
La història de la Guerra Civil a Castelló comptada a través d'un post en Facebook - (foto 2)
La història de la Guerra Civil a Castelló comptada a través d'un post en Facebook - (foto 3)

“La província de Castelló té més història del que la gent es pensa”, amb aquestes paraules Ángel Sánchez – veí de Castelló des que amb 13 anys arribarà a la ciutat i impulsor del projecte– explica què li porte a obrir una pàgina de Facebook per a compartir imatges històriques que reflecteixen episodis ‘oblidats’ i que van tindre lloc a la província durant els anys de la Guerra Civil espanyola.

En una conversa amb elperiodic.com, assegura que la creació d'aquest projecte obeeix més a una passió per la història que a una cosa professional, perquè el seu lloc de treball lluny queda d'estar relacionat això. Fora com fóra ‘Castelló durant la guerra civil 1936-39’ – així és com ha sigut batejada la pàgina – s'ha convertit en un gran magatzem amb el qual reconstruir la història més recent.

Ángel es mostra satisfet amb l'aconseguit fins al moment i orgullós del treball realitzat: “Estic francament sorprés ja que actualment té més de 800 seguidors i a poc a poc va creixent”. “És una xicoteta satisfacció personal” diu, al mateix temps que anima a la gent a posar el seu granet d'arena en aquesta iniciativa.

I és que, aquesta pàgina és oberta i qualsevol pot participar. Just aqueix és el funcionament que té, que veïns de la província aporten una notícia, fotografia o objecte que ajude a reconstruir alguns dels fets que van esdevindre durant aquells anys tan durs. En una ràpida ullada, podem trobar des d'una fotografia del Pla de Borriana en la qual encara s'aprecien rebles, una altra que reflecteix els efectes de la guerra en la Vall d’Uixo o una imatge de dones i xiquets eixint de les seues cases després del trasllat de la guerra a una altra zona.

La curiositat ens pot, i no dubtem a preguntar el que segur molts es pregunten, què és el més sorprenent que has rebut?. La resposta no defrauda a les expectatives, un missatge: “La néta de Leopoldo Menéndez López, el general al càrrec de l'operatiu de defensa de l'exercite republicà que va dirigir la defensa de la província frustrant l'avanç de l'exercite franquista sobre València, em va contactar des de Mèxic ja que Leopoldo es va exiliar allí després de la guerra, havia descobert la pàgina i desitjava saber algun detall més”.

Escenari de primer ordre

“Si vosté li diu a un ciutadà de Castelló que el germà d'Anibal Barca i Escipion l'Africà es van enfrontar prop de Sant Mateu, que el pirata Barba-rossa assalte Oropesa o que el duc de Malborough (el famós "Mambru es va anar a la guerra") es va allotjar a Castelló, la gent li mirara amb incredulitat” apunta Ángel, i la veritat no li falta raó.

Són molts les dades que per un motiu o un altre han quedat ressagats entre els altres centenars que es coneixen sobre la Guerra Civil espanyola. Alguna cosa que en més d'una ocasió ens fa ser desconeixedors d'aquella part de la història que més a prop es troba de nosaltres.

Així ens els explica ell mateix apuntant que la raó per la qual s'ha oblidat que “la província de Castelló va ser un escenari de primer ordre en la guerra civil entre abril i juliol de 1938”, es deu al fet que quasi ningú ho ha comptat i els qui ho han fet ha sigut a través de publicacions de tirades molt reduïdes.

És per això, que projectes com el que et comptem cobren d'especial rellevància perquè a més de crear un mapa de fets fa que les xarxes socials vagen més enllà de compartir fotos de ‘postureo’ o imatges gracioses.

Pujar