elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Fundació Isonomia premia la trajectòria de la filòsofa i teòrica del feminisme Celia Amorós

La Fundació Isonomia premia la trajectòria de la filòsofa i teòrica del feminisme Celia Amorós
    MÉS FOTOS
    La Fundació Isonomia premia la trajectòria de la filòsofa i teòrica del feminisme Celia Amorós - (foto 2)
    La Fundació Isonomia premia la trajectòria de la filòsofa i teòrica del feminisme Celia Amorós - (foto 3)
    La Fundació Isonomia premia la trajectòria de la filòsofa i teòrica del feminisme Celia Amorós - (foto 4)

    El XII Seminari Internacional contra la Violència de Gènere ha analitzat la normativa europea que afecta a l´Estat Espanyol i les vies per a l´harmonització.

    La Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I ha celebrat una nova edició del Seminari Internacional contra la Violència de Gènere sota el títol «El dret a una vida lliure de violència de gènere» en el qual s´han abordat les normes, tant del Consell d´Europa com de la Unió Europea, que afecten a l´Estat espanyol i la seua harmonització amb les legislacions autonòmiques, especialment la legislació valenciana.

    La vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat, M. José Oltra, i la vicepresidenta de la Fundació Isonomia, Asunción Ventura, han sigut les encarregades d´inaugurar el seminari. «Els fronts per a lluitar contra la violència de gènere no són pocs: l´educació, la comunicació social, el dret, etc. i aquest seminari és un dels signes evidents de com a l´UJI seguim en la trinxera d´aquesta lluita des de la producció i transmissió crítica del coneixement i també la influència i dinamització cultural», ha apuntat la vicerectora.
    A continuació, s´ha lliurat el XII Premi Isonomia contra la violència de gènere que en aquesta edició ha recaigut en la catedràtica de Filosofia de l´UNED, Celia Amorós, una figura referent del feminisme de la igualtat. El seu marit, el catedràtic emèrit de Filosofia Política de l´UNED Fernando Quesada, ha arreplegat el guardó i ha agraït de forma molt emotiva aquest reconeixement. Quesada ha posat de relleu les nombroses dificultats que ha hagut de superar la catedràtica al llarg de la seua trajectòria i ha afirmat que «per a Celia el feminisme és la seua pròpia vida. Ella és més que una teòrica del feminisme, és una filòsofa que ha aconseguit entroncar el feminisme amb les branques clàssiques i més pròpies de la universitat».

    Les ponències del seminari s´han iniciat amb una anàlisi de la nova regulació de la violència de gènere en l´àmbit europeu, el Conveni d´Estambul, per part de Lisa Gomley, experta del Consell d´Europa. Segons ha afirmat, aquest conveni, elaborat per un grup divers de redactors, «és una rica mescla del principi jurídic i els detalls pràctics sobre allò que en veritat funciona en termes de solucions per a les dones objecte de violència com són centres d´assistència, ordres de protecció i línies d´ajuda i una prevenció al llarg i ample de la societat com ara la transformació d´actituds sobre la igualtat de la dona en la societat mitjançant l´educació de xiquets i xiquetes i joves».

    Gomley ha explicat que el conveni estableix un marc legal i de polítiques per a assegurar un enfocament centrat en les víctimes i una resposta integral per a la acció del conjunt de l´Estat que aporte solucions per a totes les dones i xiquetes afectades per la violència de gènere. Així mateix, ha destacat que el conveni també exigeix un procés de control internacional composat per experts per a avaluar l´eficàcia de l´acció del conjunt de l´Estat i proporcionar recomanacions per a la millora dels processos de comunicació, actuant així de «catalitzador per a l´èxit global en suport a les víctimes i per a la prevenció de totes les formes de violència contra les dones».

    El seminari ha comptat amb la col·laboració econòmica de la Conselleria d´Educació, Investigació, Cultura i Esport i l´Institut de la Dona i per a la Igualtat d´Oportunitats.

    Pujar