27 de novembre de 2020 27/11/20

Forcall viu demà la “Santantonà”

Forcall viu demà la “Santantonà” - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Forcall viu demà la “Santantonà” - (foto 2)
  Forcall viu demà la “Santantonà” - (foto 3)

  Forcall se submergeix aquest cap de setmana en l'esperada i tradicional “Santantonà”. La festa de Sant Antoni. El ritual del foc. Fogueres. Dimonis i sants. Festa d’Interès Turístic Autonòmic i Bé d’Interès Cultural. La tradició feta història i la història feta festa. Aquesta mateixa nit, una vegada arriben les dotze, es durà a terme “l’encesa de les tronques” que es mantindran enceses durant tot el cap de setmana.

  El gran “Dia de la Santantonà” començarà a les 7h amb un recorregut pel poble de “l’esquellot” en el qual el soroll de l'esquellot posarà en peus a tots els veïns i veïnes. Si encara queda algú en el llit, a les 7.30h els gaiters i tabalers duran a terme la “despertà”.

  Amb tothom llest per a la festa, a les 13h se celebrarà el ritual de la “Plantà del maio”. Primer s'incorporarà la capolleta i es clavaran les costelles, al que seguirà el revestiment de la barraca amb ramatge verd.

  Ja a la vesprada, a les 19h hi haurà una visita guiada per la vida de Sant Antoni a Forcall.

  L'esperat nomenament dels Gaiters i Tabalers com Cremaller d’Honor 2020 serà a les 20h a la Sala Noble de l'Ajuntament. A més, s'entregaran els premis del concurs de Fotografia Sant Antoni 2019.

  A les 21.30h serà el torn de l'esperada “Santantonà”. La celebració profano-religiosa prendrà el municipi i no deixarà a ningú indiferent. Després de recórrer els carrers del poble, s'arribarà a la plaça on s'encendrà i cremarà la barraca. La gran exaltació del foc serà a les mans dels Cremallers d’Honor. En tot moment, els botargues (dimonis) donaran voltes a la foguera mentre disparen coets borratxos. Mentre dura la diversió dels dimonis, els sants estan lligats i són obligats a entrar en la barraca en flames per a ser cremats.

  En acabar la festa dels dimonis i els sants i després d'haver-se consumit la monumental barraca; a les 23.30h es durà a terme la “Processó dels matxos”. Partint des de la Plaça Major, els animals seran beneïts pel rector a la casa Abadia. En acabar, es repartirà la coqueta de mitja lliura a casa del primer majoral. La jornada finalitzarà amb l'actuació de l'orquestra The Luxe i una discomòbil en el pavelló de festes.

  Els festejos continuaran el dissabte amb el “Dia de Sant Antoni”. Després del volteig de campanes i crida a l'oració, els gaiters i tabalers posaran a tot el poble en peus. A les 11h serà la missa baturra amb la rondalla Aires del Javalambre a la qual seguiran una processó i el repartiment de coquetes i rotlletes amb anís i moscatell. En acabar, cercavila a cavall amb acompanyament d'Aires del Javalambre.

  Ja a la vesprada, a les 17.30h se celebrarà la “llaurà i sembra” en la Plaça Major. Amb llepolies per als xiquets i xiquetes i les disfresses de carnestoltes se simularà una cerimònia ancestral per a aconseguir bones collites. A les 19h es representarà la vida del sant. A la nit, a les 22.30h tradicional “Ball Rodat” en la Plaça Major i en caure la mitjanit música amb l'orquestra Supermagic i discomòbil.

  El diumenge serà el Dia dels Botets. A les 13h començarà el dinar popular a base de carn rostida en la Plaça Major. A la vesprada, des de les 16h, arribaran ‘”Els Botets” amb jocs tradicionals per a grans i menuts.

  El fermall d'or a la festa de Sant Antoni a Forcall el posarà el dilluns el “Dia dels confrares difunts” en el qual se celebrarà una missa en honor als confrares morts. Així mateix, es triaran i nomenaran als nous majorals per a la “Santantonà” 2021.

  La festa de Sant Antoni a Forcall és possible gràcies al treball dels majorals i la col·laboració, entre altres, de l'Ajuntament, l'Agència Valenciana de Turisme i el Patronat Provincial de Turisme.

  Pujar