elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Espaitec celebra la jornada Innovatossals amb la participació de BSH, Airbus, IBM, Asti i Talgo

Espaitec celebra la jornada Innovatossals amb la participació de BSH, Airbus, IBM, Asti i Talgo
  • La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el diputat provincial de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització, Pau Ferrando, van inaugurar la jornada

MÉS FOTOS
Espaitec celebra la jornada Innovatossals amb la participació de BSH, Airbus, IBM, Asti i Talgo - (foto 2)

Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló va celebrar el 27 d’octubre de 2020 la primera sessió en línia de la Jornada Innovatossals 2020 (Innovant amb Tombatossals), esdeveniment que forma part del programa de creixement empresarial Castelló Global Program, cofinançat per la Diputació de Castelló.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, va destacar durant la inauguració d'Innovatossals la importància de compartir espais de reflexió amb el teixit productiu que permeten «compartir estratègies d'innovació d'empreses amb enorme projecció internacional i que representen sectors estratègics».

Alcón va defensar que «aquesta és una qüestió clau per a universitats com l'UJI» i va subratllar que, com a universitat pública de Castelló, l'UJI està fent una aposta «per potenciar els processos de transferència del coneixement que es generen al nostre campus per a convertir-lo en un element central de competitivitat empresarial i de transformació social».

El diputat provincial de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització, Pau Ferrando, va destacar que «les empreses de base tecnològica tenen un paper protagonista en la transició del coneixement sobre innovació tecnològica al teixit productiu per a generar llocs d'alta qualificació i la dinamització de l'economia des de l'àmbit local al global».

La primera sessió d'Innovatossals va començar amb la intervenció de José Ramon Garcia de l'empresa BSH Espanya, compartint la fructífera relació amb la Universitat de Saragossa en l'àmbit dels doctorats industrials. Durant la seua ponència va ressaltar les claus que han fet possible mantindre aquesta positiva relació en el temps: l'equip, tindre objectius comuns, seguretat psicològica i intel·ligència col·lectiva.

A continuació, José Insenser d'Airbus va destacar en la seua ponència els processos d'innovació que duu a terme la companyia en l'actualitat. Partint de les fases d'ideació, incubació, acceleració i finalment transició per a arribar a la innovació, entenent-la com un valor tangible i futur producte. Cada fase té un temps estimat mínim de sis a dotze mesos, i des de la fase d'incubació s'exigeixen l'obtenció de resultats.

La següent ponència va ser la de Mikel Díez d'IBM, en la qual va explicar que la companyia realitza innovació aplicada en cada país. L'empresa compta amb 140.000 patents i 19 laboratoris propis en els cinc continents, destinats per a realitzar els processos d'innovació. Díez va destacar que la clau per a innovar és la creació d'un ecosistema d'innovació, on la relació amb les empreses start-up pot crear grans sinergies.

La jornada va continuar amb la intervenció de José Luis López, de l'empresa Talgo, qui va ser reconegut com a «Inventor de l'Any» en 2013. López va fer un recorregut des dels inicis de la companyia Talgo en processos d'innovació des de 1950 fins a l'actualitat, i va destacar que la innovació es fomente des dels mateixos fundadors i amb el pas del temps s'han aconseguit grans fites com ser la primera companyia de ferrocarril que va incorporar el canvi automàtic en l'ample de via en la línia fèrria de Barcelona a Ginebra.

Luis Ignacio Olmo, de la companyia Asti Mobile Robotics, va ressaltar en la seua ponència la innovació que duen a terme des d'una pime situada a Burgos. Els seus processos d'innovació es basen en quatre conceptes: les persones, els processos, les patents i la passió; el que ha portat a l'empresa a ser considerada, entre altres assoliments, «Millor PIME d'Espanya» en 2018. També va destacar que la innovació empresarial es focalitza a aconseguir traslladar al mercat aquest esforç previ.

Pujar