1 de desembre de 2020 1/12/20

Diverses activitats commemoren el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència en l’UJI

  La Universitat Jaume I de Castelló ha organitzat diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència que es commemorarà el pròxim dimarts 11 de febrer de 2020. Les Nacions Unides establiren aquesta data en 2015, amb un esperit transformador i dins de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. El Dia Internacional pretén incentivar la participació de dones i xiquetes en ciència, millorar les seues perspectives en la carrera investigadora i reconèixer totes les seues aportacions a la recerca científica, per aconseguir una participació més igualitària de dones i xiquetes en l’educació, en l’ocupació i en els marcs de decisió de la ciència.

  Les activitats s’iniciaran a les 10 del matí en l’Escola de Doctorat i Consell Social amb el Photocall #SomCientífiquesUJI on es realitzaran fotografies de parelles d’investigadores (sènior i en formació) del mateix grup d’investigació o que mantenen un vincle especial amb aquest. A les 10.30 hores la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, presentarà el programa UJI-Lamarr, una iniciativa per la promoció de les dones innovadores, la ruptura d’estereotips de gènere respecte a l’emprenedoria i el foment de la formació en les disciplines STEM.

  A les 11 hores, la professora del Departament de Matemàtiques de la Universitat del País Basc, divulgadora científica i responsable de Mujeres con ciencia, blog de la Càtedra de Cultura Científica de la UPV/EHU, Marta Macho Stadler, impartirà la xarrada «Dones i ciència». A les 12 hores, hi haurà una taula sobre «Dones en neurociència» organitzada per les professores Maria José Sánchez Catalán i Esther Castillo Gómez, en col·laboració amb l’Escola de Doctorat i la jornada de l’11 de febrer de la Universitat de València, amb la participació de Maria Abellán Álvaro (Universitat de València), Ana Martín Sánchez (Universitat Pompeu Fabra), Lucía Hipólito Cubedo (Universitat de València) i M. Carmen Pastor Verchili (Universitat Jaume I).

  La jornada matutina, que es desenvolupa íntegrament en l’Escola de Doctorat i Consell Social, finalitza a les 13.30 hores amb la presentació del curs de doctorat «Investigació i Perspectiva de Gènere», a càrrec de Mercedes Alcañiz, directora de la Unitat d’Igualtat de l’UJI.

  Les activitats de la vesprada es desenvoluparan en l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i s’iniciaran a les 17.30 hores amb la visita de les participants en el repte Technovation Girls a l’exposició «Women of Mathematics». Posteriorment, a les 18 hores visitaran els laboratoris d’Informàtica de l’ESTCE i del Grup de Biomecànica del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció.

  El programa de l’11 de febrer a la Universitat Jaume I ha estat promogut pel Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana i el Vicerectorat d’Investigació i Transferència, la Unitat d’Igualtat i el Vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat, l’Escola de Doctorat, i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.

  Pujar