elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputación de Castellón aprova en ple una declaració institucional per a fer front des del consens i la unitat a l'emergència sanitària i social per la COVID-19 a la província

La Diputación de Castellón aprova en ple una declaració institucional per a fer front des del consens i la unitat a l'emergència sanitària i social per la COVID-19 a la província
  • Martí destaca el “tarannà constructiu” de totes les forces polítiques per a posar en marxa una Mesa del Diàleg que analitzarà les actuacions a desenvolupar per a estar al costat dels ajuntaments i dels col·lectius més necessitats

MÉS FOTOS
La Diputación de Castellón aprova en ple una declaració institucional per a fer front des del consens i la unitat a l'emergència sanitària i social per la COVID-19 a la província - (foto 2)
La Diputación de Castellón aprova en ple una declaració institucional per a fer front des del consens i la unitat a l'emergència sanitària i social per la COVID-19 a la província - (foto 3)

La unanimitat ha marcat la sessió plenària extraordinària i urgent celebrada hui per la Diputació de Castelló, en la qual tots els grups polítics han aprovat la Declaració Institucional sobre l'emergència sanitària i social a conseqüència de la COVID-19. L'objectiu principal serà crear una Mesa del Diàleg que, dins de les competències de la institució, analitzarà les mesures a adoptar per a atendre les necessitats dels ajuntaments i dels col·lectius més necessitats.

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat la importància de l'acord, “que ens marca un camí clar: anar tots de la mà per a fer front a la pandèmia del coronavirus i treballar de forma cohesionada en les actuacions i mesures que necessiten els nostres municipis i, per extensió, els nostres veïns i veïnes”.

Per a José Martí, que agraeix “el tarannà constructiu de tots els grups polítics de la Diputació –PSPV, Compromís, PP i Ciudadanos- per tirar avant la Declaració Institucional”, és el moment de fer un pas al capdavant “perquè no podem defraudar a la ciutadania”. En aquest sentit, mostra la seua confiança en, al costat de la participació de la societat civil i empresarial de la província, “ser capaces d'atendre els col·lectius que més ho necessiten i prioritzar l'atenció als ajuntaments per a eixir reforçats per a superar aquesta emergència sanitària”.

El president de la Diputació insisteix que tres són els aspectes principals que haurà d'impulsar aquesta Mesa de Diàleg: “donar suport als nostres ajuntaments, reforçar els serveis socials perquè ningú es quede arrere, i finalment, reactivar-los sectors econòmics de la província, que han de tindre clar que la Diputació estarà amb ells”.

Des de Compromís el seu portaveu i membre de l'equip de govern, Ignasi Garcia, considera que les administracions de proximitat, com ho és la Diputació, han de ser "un escut social que no deixe a ningú arrere i un motor econòmic per a crear ocupació a les comarques de Castelló". Per això, ha destacat que "la Diputació de Castelló és un exemple per a la resta d'institucions" perquè "totes les forces polítiques hem decidit treballar conjuntament" en la presa de decisions que afronten la crisi derivada de l'Estat d'Alarma per la COVID-19. Per a Garcia, aquest pacte respon a la demanda de la ciutadania, que esperava "capacitat de diàleg" per part dels partits en el govern i l'oposició.

Pel que respecta a la Declaració Institucional, aquesta inclou diversos acords. D'una banda, la Diputació de Castelló mostra les seues condolences a les famílies de les persones mortes a conseqüència de la COVID-19, tant a la província de Castelló, com en la Comunitat Valenciana i en la resta d'Espanya, així com a les persones que han perdut durant aquests dies als seus sers estimats per altres patologies i que no han pogut acomiadar-se d'ells com mereixen.

Igualment la Diputació vol donar un reconeixement explícit a tots els professionals que estan lluitant contra aquesta pandèmia, des de l'àmbit sanitari, -la primera línia contra la malaltia-, a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, a les Policies Locals, Bombers, Protecció Civil, als funcionaris i personal laboral de la Diputació i dels ajuntaments i a tots els treballadors i treballadores.

El suport s'amplia als empresaris i autònoms de les indústries, del transport, l'agricultura, la pesca i tots els sectors econòmics que tots els dies estan en actiu perquè, en la mesura que siga possible, la nostra societat no es pare, a més de reconéixer a les persones voluntàries que estan donant el millor de si per a superar aquesta pandèmia.

En segon lloc, la Diputació considera que, davant la situació creada per l'emergència sanitària i social que vivim, la Junta de Portaveus és l'òrgan adequat per a constituir-se en un fòrum de trobada dels grups polítics d'aquesta institució, en el qual poder canalitzar i consensuar totes les iniciatives que es plantegen, i on es puga donar tota la informació que requerisquen els grups, per a això es dotarà del necessari pes polític al citat òrgan.

Com a tercer punt de la Declaració Institucional, es recull que, per a aconseguir els objectius desitjats, la Junta de Portaveus establirà la freqüència de les seues reunions, així com la composició dels seus membres, podent-se incorporar també a les sessions aquells diputats o diputades que per la temàtica que es vaja a tractar siga convenient la seua presència, i els tècnics la presència dels quals es considere necessària.

En quart lloc, la Junta de Portaveus acordarà la creació d'una Mesa de Diàleg, que estarà formada pels grups polítics. Una Mesa que activament escoltarà a actors socials i persones de la societat civil, així com als ajuntaments i mancomunitats, a fi de coordinar i prioritzar aquelles accions necessàries per a revertir els efectes de la COVID-19 que estan patint les persones, empreses i autònoms de la nostra província.

Tres àmbits essencials

El cinqué dels apartats insta als grups polítics a comprometre's a canalitzar les seues iniciatives a través d'aquests dos fòrums, iniciatives que s'orientaran en tres àmbits essencials d'actuació:

1. Proporcionar liquiditat als nostres ajuntaments mitjançant línies d'ajudes i avançaments de recaptació. Adquirir, en coordinació amb altres administracions, el material necessari per a la protecció de la població.

2. Reactivar l'economia provincial flexibilitzant les càrregues impositives de la ciutadania i ajudant als sectors productius, amb especial incidència en les pimes, autònoms, sector hostaler, turístic i industrial, amb especial preocupació pels municipis turístics.

3. Protegir als sectors socials més vulnerables amb reforç de mesures relacionades amb el benestar social de la població i una especial atenció al Servei d'Atenció Domiciliària.

Al costat d'ells, com a sisé punt de la Declaració Institucional, la Diputació de Castelló estudiarà, juntament amb la resta d'administracions, l'autonòmica i l'estatal, aquelles línies de col·laboració que prevalguen l'eficàcia en la gestió dels recursos públics, sempre respectant els marcs competencials de cada administració. I per a finalitzar, s'acordarà donar trasllat dels presents acords al Govern d'Espanya, a la Generalitat Valenciana, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i a tots els ajuntaments de la província.

Pujar