elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de Castelló demana una moratòria per a usar els 43 milions de romanent en la lluita contra el coronavirus

La Diputació de Castelló demana una moratòria per a usar els 43 milions de romanent en la lluita contra el coronavirus
  • El seu president José Martí reclamarà al Govern que suspenga temporalment els efectes dels plans econòmics financers

MÉS FOTOS
La Diputació de Castelló demana una moratòria per a usar els 43 milions de romanent en la lluita contra el coronavirus - (foto 2)
La Diputació de Castelló demana una moratòria per a usar els 43 milions de romanent en la lluita contra el coronavirus - (foto 3)

El president de la Diputació Provincial de Castelló, José Martí, reivindicarà davant les federacions valenciana i espanyola de municipis, i davant el Govern, que “se suspenguen temporalment” els efectes dels plans econòmics financers (PEF) que afecten algunes entitats locals ja que, en el cas que finalment es permeta usar els romanents als ajuntaments i les diputacions, les institucions que estiguen afectades pels PEF no podrien utilitzar aquests diners per a combatre els efectes negatius provocats per la pandèmia de la COVID-19.

Martí, que ha oferit una roda de premsa telemàtica per a fer balanç de les mesures adoptades i avançar el treball que desenvoluparà la institució amb perspectiva de futur, no ha ocultat les “dificultats econòmiques que se'ns presenten en el cas de la Diputació, perquè ens hem vist obligats a sotmetre'ns a un Pla Econòmic Financer que ens limita la gestió”, un pla que s'ha hagut d'assumir “perquè l'anterior corporació va incomplir els límits de despesa que estableix la llei”.

En aquest sentit, ha subratllat la importància que el Govern estiga estudiant la possibilitat de donar permís als ajuntaments per a fer ús dels seus romanents enfront de la pandèmia, “una reivindicació urgent i necessària que des d'ací també secundem”. “El problema de la Diputació de Castelló és que ni encara així podríem usar els 43 milions de romanents que tenim en els bancs perquè estem obligats a complir el Pla Econòmic Financer”, una situació que afecta també uns 28 ajuntaments de la província.

Per això, el president de la Diputació ha explicat que “demà, en la Junta de Portaveus, proposarem a tots els grups polítics realitzar una reivindicació conjunta: demanar una moratòria de dos anys en el compliment d'aquests plans perquè, sens dubte, els grans beneficiats serien els ciutadans ja que podríem posar en marxa un gran fons per a la reconstrucció de la província”.

En aquesta línia, José Martí ha subratllat que, de manera paral·lela a aquesta demanda, l'equip de govern, amb el suport dels tècnics de la casa, està treballant intensament en la reestructuració del pressupost de 2020 per a reforçar tres àrees concretes: fer costat als ajuntaments, protegir a les persones més vulnerables mitjançant el reforç de les mesures relacionades amb el benestar social de la població, i ajudar als sectors productius per a reactivar l'economia provincial.

En la seua compareixença, el president de la Diputació ha posat en valor l'acord plenari del dimarts, on tots els grups polítics van avalar la declaració institucional per a fer front des de la unitat a la pandèmia del coronavirus, una de les primeres que s'ha signat a nivell estatal. Es tracta d'un acord que es plasmarà en la posada en marxa d'una taula de diàleg i treball “en el qual escoltarem a tots, perquè és el moment de fer Gran Política i de prendre les grans decisions que ens reclama la ciutadania”.

Emergència sanitària

José Martí ha posat en valor les actuacions desenvolupades per la institució provincial des del minut zero. “Segur que hem pogut cometre algun error, però ningú podrà posar mai en qüestió l'absoluta dedicació d'aquest equip de govern, i dels treballadors de la casa, per pal·liar els efectes d'aquesta emergència sanitària”, ha recalcat el president, qui també ha volgut tindre un reconeixement a les famílies de les persones mortes, als malalts i a tot el personal sanitari, d'emergències i de serveis essencials que continua treballant en primera línia.

Entre les mesures adoptades, destacar els més de 200.000 euros destinats a adquirir material de protecció sanitària per a repartir entre els 135 ajuntaments i les 8 mancomunitats de la província. Fins hui, la institució provincial ha repartit 44.000 màscares, 156.000 guants, 1.700 bussos, 2.000 litres de gel desinfectant, 1.700 bates, 900 ulleres i 3.000 litres de lleixiu per a protegir als treballadors municipals dels serveis essencials. I al costat d'aquesta mesura, s'està coordinant la compra de prop de 380.000 màscares que seran sufragades pels 131 ajuntaments i 4 mancomunitats que s'han adherit a aquesta iniciativa. Altres actuacions destacades per José Martí han sigut les labors de desinfecció de municipis per part del Consorci de Bombers, així com en el repartiment de medicaments i d’aliments a la població més vulnerable.

Fons per als ajuntaments

En aquest balanç, el president de la Diputació ha posat en valor l'agilitat de la corporació provincial a l'hora d'aportar recursos econòmics als ajuntaments, amb el repartiment de 5,4 milions d'euros del Fons de Cooperació Local, el nou avançament de tresoreria als municipis per valor de 5 milions o l'impuls dels tràmits del Pla d'Obres i Serveis, que té un pressupost de 12,4 milions d'euros.

També s'ha treballat, com ha recordat José Martí, en noves mesures fiscals, ampliant el període de pagament dels rebuts i permetent als ajuntaments que moguen el cobrament d'impostos entre períodes si consideren que pot beneficiar als ciutadans.

Reforç de l'acció social

Per a finalitzar, el president ha explicat que, quant a acció social, s'han publicat les bases d'ajudes a entitats socials i AMPAs de la província, amb un muntant de més de 1,5 milions d'euros, i s'ha ampliat i reforçat el servei de tele-ajuda que es dóna a més de 3.300 persones a la província. A més, s'està treballant per a activar amb Creu Roja el Pla Respon, amb més de 120.000 euros de consignació, i que tindrà com a objectiu atendre els col·lectius més vulnerables en municipis de menys de 6.000 habitants.

Pujar